banner
banner
banner
banner

Ιχθυοκαλλιέργεια

Ιχθυοκαλλιέργεια

Η λύση στο πρόβλημα της υπεραλίευσης

Τα ψάρια αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές και πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο τουλάχιστον 1-3 φορές τη βδομάδα, σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή.

Μόλις μια μερίδα ψάρι την ημέρα μπορεί να καλύψει τις καθημερινές μας ανάγκες σε πρωτεΐνη. Την ίδια ώρα μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα όπως είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Επιπροσθέτως, τα ψάρια μας προσφέρουν ω-3 λιπαρά, δηλαδή «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες.

Οφέλη από την κατανάλωση ψαριών:

  • Προφυλάσσουν την καρδιά μας
  • Βελτιώνουν την υγεία των ματιών μας
  • Ενισχύουν το αναπνευστικό μας σύστημα
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
  • Διώχνουν μακριά την άνοια
  • Έχουν αντικαρκινική δράση

Η διατροφική αξία των ψαριών εκτινάσσει την ζήτηση τους στα ύψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα τα αποθέματα των ψαριών της Μεσογείου μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των νερών. Λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει η ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία συμβάλλει στην μείωση της πίεσης που ασκείται στα άγρια ψάρια. Υπολογίζεται πως περίπου το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ψαριών προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργεια. Γεγονός που μας δείχνει πως είναι απαραίτητη η ιχθυοκαλλιέργεια για να τραφεί με ψάρια ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην περιοχή της Μεσογείου η υδατοκαλλιέργεια ξεκίνησε από την Αρχαία Αίγυπτο. Η σύγχρονη ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε στη Μεσόγειο το 1980. Η Ελλάδα μάλιστα διατηρεί πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ψαριών παγκοσμίως. Γεγονός που δεν είναι τυχαίο, η σωστή θερμοκρασία, τα καλής ποιότητας νερά και οι κατάλληλες ακτές έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ψαριών άριστης ποιότητας.

Τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι εξίσου ασφαλή και θρεπτικά με τα ψάρια ανοιχτής θάλασσας.

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε νερά που ελέγχονται για την ποιότητα τους συνεχώς, τρέφονται με ελεγμένη τροφή παρόμοια με των ψαριών ανοιχτής θαλάσσης και δεν τους δίνουν ορμόνες και αυξητικές ουσίες. Σε σχέση με τα ελεύθερα ψάρια έχουν περισσότερο λίπος γιατί δεν κινούνται για να βρουν την τροφή τους, γεγονός που τα κάνει πιο πλούσια σε ω-3.

Επιπλέον, χάρη στο ελεγχόμενο περιβάλλον που μεγαλώνουν οι ασθένειες στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι περιορισμένες και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ευημερία του ψαριού. Στην ΕΕ άλλωστε ισχύουν αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με την επιμόλυνση στα ψάρια ιχθυοτροφείου. Βασικός στόχος της ιχθυοκαλλιέργειας επομένως, είναι η εξασφάλιση της ευημερίας των ψαριών προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η γεύση του ψαριού.

Τα ψάρια ιχθυοτροφείου μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές μας ανάγκες και την ίδια ώρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερβολικής αλιείας.

Related posts