banner
banner
banner
banner

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προοπτικές ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΟΦ), τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, έχει οκταπλασιαστεί, προσδίδοντας σημαντικά έσοδα στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και προστιθέμενη αξία στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 6 συνέδρια και το επόμενο έτος 15. Οι αριθμοί αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν για το έτος 2013, καθώς πραγματοποιήθηκαν 34 διεθνή συνέδρια, ενώ το 2014 ο αριθμός των διεθνών συνεδρίων ξεπέρασε τα 50.

Οι προοπτικές αξιοποίησης του συνεδριακού τουρισμού, με την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα, είναι ικανές ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα σε τόπο συνάντησης του διεθνούς ιατρικού κόσμου. Η χώρα μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, την ιστορία της, τη γεωγραφική της θέση, το φυσικό περιβάλλον της, τις κλιματικές συνθήκες, έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί μεγάλα διεθνή συνέδρια, στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι στον τομέα υγείας επιστήμονες.

Ο Συνεδριακός Ιατρικός Τουρισμός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στον  ελληνικό Τουρισμό, συμβάλλοντας στη  διαμόρφωση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Ο Συνεδριακός Τουρισμός καλύπτει το 3-4% του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών διεθνώς και το 6-7% της συνολικής ροής τουριστικού συναλλάγματος ενώ κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά 5-7 φορές περισσότερα χρήματα από έναν κοινό επισκέπτη.

Η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1195 και είναι το μόνο ίδρυμα παγκοσμίως το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Ο σκοπός της Διεθνούς Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση σπουδαστών Ιατρικής, ιατρών, και άλλων ειδικοτήτων υγείας για να αποκτήσουν το δίπλωμα Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής σύμφωνα με τις αρχές του Dr Samuel Hahnemann. Κάθε χρόνο, τους θερινούς μήνες, ομάδες ιατρών από διάφορες χώρες  όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι Ινδίες, το Μεξικό και η Βραζιλία επισκέπτονται το νησί και εκπαιδεύονται.

Στον ιατρικό τουρισμό έχουν προσανατολιστεί οι ιατρικοί πάροχοι και ξενοδοχεία της χώρας για να διευρύνουν οφέλη και έσοδα, με τον παγκόσμιο τζίρο να υπολογίζεται στα 130δις δολάρια το 2015 και την αγορά να αναπτύσσεται 20-30% ετησίως. Στην Ελλάδα αν και υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες που αποδίδουν, ζητούμενο παραμένει η ανταπόκριση της Πολιτείας  για την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός πλαισίου λειτουργίας και τη διαμόρφωση εθνικού branding για τον ιατρικό τουρισμό. Στην Ελλάδα ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να κινηθεί στους τομείς της αιμοκάθαρσης, της αποκατάστασης, της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής, της οφθαλμολογίας, της εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης και της οδοντιατρικής.

Βασικές χώρες ως προορισμοί ιατρικού τουρισμού σήμερα είναι η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ουγγαρία. Σε πορεία ανάπτυξης  είναι και η Τουρκία, καθώς το 2014 δέχθηκε 620.000 ιατρικούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, αγορές – στόχοι για την Ελλάδα είναι η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Πέρα από τις προθέσεις όμως, προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι η διεθνής πιστοποίηση, μέσω της οποίας «μπαίνεις στον χάρτη αυτής της αγοράς», η διαμόρφωση ολοκληρωμένων πακέτων, η εξειδίκευση στις προσφερόμενες υπηρεσίες, η δημιουργία τοπικών δικτύων παρόχων και η προβολή του προϊόντος.

Οι πιστοποιημένες ιατρικές δομές αριθμούν τις 18 σε Ελλάδα και Κύπρο, χρειάζεται όμως εθνική και περιφερειακή στρατηγική για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ενώ απαραίτητες είναι οι συνέργειες με ασφαλιστικές εταιρίες, διεθνείς οργανισμούς και οι πιστοποιήσεις. Η δαπάνη κάθε ασθενούς είναι κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ και επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ για διαμονή. Πριν από λίγο καιρό ιατρικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε αποστολή ιδιωτικών ιατρικών κέντρων της Ρωσίας. Η πολιτεία πρέπει να κάνει branding στον ιατρικό τουρισμό πέρα από «τη μεμονωμένη προσπάθεια». Στη χώρα έχουν αναγνωριστεί μόλις 20 ιαματικές πηγές!

«Αιχμή του δόρατος» για την προσέλκυση ζευγαριών από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα φιλοδοξεί να αποτελέσει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Υπολογίζεται  ότι στην Ελλάδα γίνονται 12.000 ως 14.000 κύκλοι γονιμοποίησης τον χρόνο, με ποσοστά επιτυχίας στις νέες γυναίκες να φθάνουν  ως 50%. Το κόστος εξωσωματικής  γονιμοποίησης  στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2000 και 3000 ευρώ και είναι τέσσερις ως πέντε φορές μικρότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ. Περίπου 2000 -3000 ζευγάρια έρχονται από την Ευρώπη, τις Αραβικές χώρες , την Τουρκία, τις ΗΠΑ , ακόμη και την Αυστραλία. Με στόχο μάλιστα να γίνουν γνωστά στο βρετανικό κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης ( θεσμικό πλαίσιο, επιστημονικό δυναμικό, κόστος, ποσοστά επιτυχίας κ.α.), σε συνδυασμό με τον τουρισμό ( κλίμα, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, υποδομές ), το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο οργάνωσε εσπερίδα στα μέσα του περασμένου χρόνου στο Λονδίνο.

Related posts