banner
banner
banner
banner
banner

H σημασία της Ευθυγράμμισης για το όχημά σας

H σημασία της Ευθυγράμμισης για το όχημά σας

Ο έλεγχος και η ρύθμιση της ευθυγράμμισης είναι απαραίτητη για κάθε όχημα!

Με την σωστή ευθυγράμμιση και τηρώντας τις προδιαγραφές του κατασκευαστή διασφαλίζουμε την ευθεία πορεία και την ευστάθεια του οχήματος καθώς και την άνεση του οδηγού και των επιβατών. Με την ευθυγράμμιση ελαχιστοποιούνται οι φθορές των ελαστικών παρατείνοντας την διάρκεια ζωής τους, αλλά και τυχόν φθορές στο σύστημα διεύθυνσης, επίσης η σωστή ευθυγράμμιση με την σωστή πίεση ελαστικών συντελούν σημαντικά στην εξοικονόμηση καυσίμου. Αίτιες οι οποίες μπορούν να απορυθμίσουν την ευθυγράμμιση είναι η πτώση σε λακκούβα, χτύπημα σε πεζοδρόμιο και η συχνή χρήση του οχήματος σε κακό οδόστρωμα.

Ευθυγράμμιση επίσης χρειάζεται ένα όχημα μετά από οποιαδήποτε αλλαγή εξαρτημάτων (ανταλλακτικών) στο σύστημα ανάρτησης και διεύθυνσης η μετά από υπόδειξη του συνεργείου η του βουλκανιζατέρ. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ευθυγράμμισής δεν είναι καθορισμένος αλλά εξαρτάται από την χρήση του οχήματος και τα χιλιόμετρα που διανύει ο κάθε οδηγός.

Η γεωμετρία δεν είναι η ίδια ακόμη και για ίδια μοντέλα αυτοκινήτων. Σε αυτό παίζει ρόλο η ανάρτηση ανάλογα με το ύψος και την σκληρότητα της σε κάθε αυτοκίνητο. Σε κάποια οχήματα υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον ρυθμίσεων στην γεωμετρία δίνοντας sport χαρακτήρα στην οδήγηση. Επίσης στα επαγγελματικά οχήματα εξαρτάται από την χρήση, το έδαφος και το φορτίο. Συχνά οι άνθρωποι συγχέουν την ευθυγράμμιση με τη ζυγοστάθμιση των ελαστικών πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά: Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης ή της γεωμετρίας του οχήματος, συνίσταται στη ρύθμιση των γωνιών των τροχών. Αντίθετα, η ζυγοστάθμιση γίνεται κάθε φορά που βάζουμε καινούρια η μεταχειρισμένα ελαστικά, καθώς και όταν τρέμει το τιμόνι η το αυτοκίνητο μας.

Να ελέγχετε πάντοτε την ευθυγράμμιση και την ζυγοστάθμιση όταν:

• Έχετε χτυπήσει πάνω σε κάτι.

• Παρατηρείτε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται κατά τρόπο ανομοιόμορφο.

• Το όχημά σας τραβάει ή παρεκκλίνει προς μια πλευρά.

• Το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από μια στροφή ή παρεκκλίνει η ακτίνα του τιμονιού ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.

• Αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών

• Αντικαθιστάτε ένα στοιχείο ανάρτησης ή διεύθυνσης.

• Τρέμει το τιμόνι ή το όχημα σε κάποιες ταχύτητες.

Κωνσταντίνος Κερασίδης  WHEELGEOMETRY KERASIDIS

Related posts