banner
banner
banner
banner

Συνοπτικός οδηγός – Εκτροφής κουνελιών!

Συνοπτικός οδηγός – Εκτροφής κουνελιών!

Άσχετα με ότι πιστεύεται, η εκτροφή του κουνελιού δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται όμως ορισμένες βασικές γνώσεις ώστε να αποφεύγονται λάθη, τα οποία συχνά οδηγούν σε μεγάλες απώλειες.

Αναπαραγωγή

Τα θηλυκά κουνέλια εισέρχονται στην αναπαραγωγή σε ηλικία 4,5 μηνών, όταν το ελάχιστο σωματικό τους βάρος είναι 3,6 κιλά. Η αντίστοιχη ηλικία για τα αρσενικά είναι 5 μήνες. Η αναλογία των θηλυκών προς αρσενικά που θα πρέπει να διατηρείται σε μια εκτροφή είναι 10:1, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ομομειξία. Τα θηλυκά μεταφέρονται ήπια στο κλουβί του αρσενικού, και όχι το αντίστροφο, ενώ πάντα υπό επιτήρηση, αφήνουμε να γίνουν 2-3 επιβάσεις (συνολικός χρόνος 20 λεπτά με 1 ώρα) και επιστρέφουμε το θηλυκό στο κλουβί του. Τα αρσενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 ή 3 το πολύ φορές την εβδομάδα. Το πιο σύντομο χρονικό διάστημα που μπορούμε να ζευγαρώσουμε μια κουνέλα μετά τον τοκετό είναι 11 ημέρες.

Κυοφορία

Η κυοφορία στο κουνέλι διαρκεί 30-31 ημέρες. Από τη 12η-13η ημέρα είναι δυνατή η διάγνωση της με ψηλάφηση της κοιλιάς από ένα πεπειραμένο άτομο (τα έμβρυα μοιάζουν με χάντρες κομπολογιού). Την 26η μέρα της κυοφορίας, και όχι νωρίτερα, τοποθετούμε τη φωλιά στον κλωβό της μητέρας και προσθέτουμε μία στρωμνή από άχυρο ή πριονίδι. Προτιμούμε το πριονίδι έναντι του αχύρου, αλλά προσέχουμε να μην έχει σκόνη διότι μπορεί τα κουνέλια να πάθουν ασφυξία. Αν προμηθευτούμε πριονίδι με σκόνη, την αφαιρούμε τινάζοντας το μέσα από ένα τούλι. Η στρωμάτωση της φωλιάς γίνεται με την ακόλουθη σειρά: πρώτα ένα στρώμα πριονίδι, ακολουθεί το πλαστικό πλέγμα και μετά πάλι ένα στρώμα πριονίδι. Έπειτα αφήνουμε ανοιχτή την είσοδο της φωλιάς ώστε η μητέρα να μπαινοβγαίνει για να τη συνηθίσει και να δημιουργήσει το τελικό στρώμα από τρίχες, τις οποίες αφαιρεί από το σώμα της.

Τοκετός

Ο τοκετός πραγματοποιείται συνήθως τη νύχτα. Κάθε κουνέλα γεννά από 4 έως 9 μικρά, με τις καλύτερες μητέρες να γεννούν έως και 12 μικρά. Επειδή όμως η κουνέλα έχει συνήθως 8 θηλές, τα υπεράριθμα κουνελάκια είναι σκόπιμο να μεταφέρονται σε άλλη μητέρα με μικρότερη τοκετοομάδα (υιοθεσία). Συγκεκριμένα, στις κουνέλες πρώτου τοκετού αφήνουμε 8 κουνελάκια, στις δεύτερου τοκετού 9 και στις μεγαλύτερης ηλικίας 10. Μετά τον τοκετό η φωλιά θα πρέπει να επιθεωρείται καθημερινά ώστε να αφαιρούνται τα νεκρά κουνελάκια και το λερωμένο πριονίδι, το οποίο πρέπει να αντικαθίσταται με καινούργιο καθαρό.

Θηλασμός – Άπογαλακτισμός

Ο θηλασμός στα κουνέλια διαρκεί 4-5 βδομάδες. Τα μικρά θηλάζουν μία φορά την ημέρα, συνήθως το πρωί, για πέντε περίπου λεπτά. Από την 3η εβδομάδα και μετά αρχίζουν να καταναλώνουν και στερεά τροφή (πάντα ξηρά τροφή και καλής ποιότητας). Ο απογαλακτιμός πραγματοποιείται την 4η ή 5η βδομάδα και τα μικρά απομακρύνονται από το κλουβί της μητέρας και τοποθετούνται στα κλουβιά πάχυνσης.

Ανάπτυξη

Στα παχυνόμενα κουνέλια θα πρέπει να παρέχεται συνεχώς τροφή για κατανάλωση κατά βούληση. Τα ζώα αυτά είναι από τη φύση τους νυχτόβια και καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής τη νύχτα, οπότε ταΐζουμε το απόγευμα.

Διατροφή

Η μη ισορροπημένη διατροφή είναι πηγή πολλών προβλημάτων σε μία εκτροφή. Με τη χρήση συμπυκνωμένης τροφής σε σύμπηκτα (κουνελίνη) έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα διότι σε αυτή εμπεριέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το κουνέλι στις σωστές αναλογίες. Μία καλής ποιότητας κουνελίνη περιέχει μόνο φυσικά συστατικά (δημητριακούς καρπούς, μηδική, ηλίανθο). Στα ζώα που προορίζονται για ναπαραγωγή, από την ηλικία των 3 μηνών και έπειτα τους χορηγούμε ατομικές μερίδες 160-200 γραμμαρίων. Ξεκινούμε από 100g την πρώτη εβδομάδα, 110g τη δεύτερη, 120g την τρίτη κ.ο.κ.

Υγιεινή

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής στο θάλαμο και τον εξοπλισμό των κουνελιών. Μετά από κάθε παρτίδα παχυνόμενων καθαρίζουμε σχολαστικά και απολυμαίνουμε τους κλωβούς. Το πιο απολυμαντικό διάλυμα για τον ψεκασμό των κλωβών είναι να διαλύσουμε 1 όγκο οικιακής χλωρίνης σε 3 όγκους νερού. Σε αντίθετη περίπτωση αγοράζουμε ένα ειδικό απολυμαντικό.

Related posts