banner
banner
banner
banner

Αγάπη για τα BOXER!

Αγάπη για τα BOXER!

Ε. Θα ήθελα να μας πείτε πως και από πότε ασχολείστε με την φυλή Μπόξερ;

Α. Από πολύ μικρή ηλικία (των 4 ετών) είχα την χαρά να ζήσω με ένα Μπόξερ, που είχε ο πατέρας μου στο χώρο εργασίας του, έτσι ερωτεύθηκα αυτή τη χαρισματική φυλή! Ουσιαστικά όμως ξεκίνησα αυτό το ταξίδι το 2006 όταν απέκτησα ένα υπέροχο εκθεσιακό Μπόξερ με εκπληκτικό χαρακτήρα, που μου χάρισε πολλές χαρές στους στίβους και πολύ περισσότερη αγάπη. Αμέσως σχεδόν αποφάσισα να ξεκινήσω την εκτροφή έχοντας πάντα το ίδιο πάθος και όραμα να γεννηθούν ποιοτικά σκυλιά, τα οποία θα συνεχίσουν και θα βελτιώσουν (αν είναι δυνατό) την φυλή στη χώρα μας, αλλά και να γίνουν παράλληλα αχώριστοι σύντροφοι για τους ιδιοκτήτες τους!

Ε. Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο Μπόξερ;

Α. Αυτό που με εντυπωσίασε αρχικά ήταν η μορφολογία του, η μυώδης αριστοκρατική του στάση, η δυναμική του κίνηση και η άγρια ομορφιά του. Στη συνέχεια φυσικά αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο χαρακτήρας του!

Ε. Πως μπορεί να βελτιωθεί η μορφολογία ενός σκύλου, εσείς τι κάνατε;

Α. Δεν είναι εύκολο, θέλει πολύ προσπάθεια, σωστές επιλογές, αλλά και πολύ τύχη. Ταξίδεψα αρκετά σε χώρες του εξωτερικού κυρίως στην Ιταλία (μια υπέροχη χώρα για την φυλή) ζευγαρώνοντας με πολύ σημαντικά σκυλιά κατά τη γνώμη μου, προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φυσικά η εκτροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι προσπάθειες κάποιες φορές καρποφόρησαν και κάποιες όχι. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν αρκετά σκυλιά να διακριθούν σε εκθέσεις Μορφολογίας της Ελλάδος και του εξωτερικού με κορυφαίες για μένα στιγμές τις διακρίσεις στο ΑΤΙΒΟΧ (Παγκόσμια ειδική έκθεση Μπόξερ) το 2013-2014 με 3η και 2η θέση αντίστοιχα.

Ε. Πως είναι το Μπόξερ σαν σκύλος;

Α. Είναι ένας υπέροχος οικογενειακός σκύλος, απαλλαγμένος από νευρικότητα και επιθετική συμπεριφορά, είναι εξωστρεφής, χαρούμενος, δραστήριος με μεγάλη διάθεση για παιχνίδι. Έχει πάρα πολύ καλή σχέση με τα παιδιά, επιζητά την ανθρώπινη παρουσία, οι οικείοι του είναι η μεγάλη του αδυναμία, για αυτό όταν χρειαστεί αλλά και λόγο της εργασιακής του φύσης θα τους υπερασπιστεί με γενναιότητα. Είναι εύκολα εκπαιδεύσιμος, έχει διάθεση για παιχνίδι και δραστηριότητες μέχρι το βαθύ γύρας. Το πιο συγκλονιστικό για μένα είναι ότι συνδυάζει ένα ρωμαλέο, και σκληρό αν χρειαστεί εργασιακό σκύλο αλλά με ευαίσθητη, φιλότιμη και πάντα γλυκιά ψυχή.

Ε. Είναι το Μπόξερ ευαίσθητο σε θέματα υγείας;

Α. Όχι περισσότερο από άλλες καθαρόαιμες φυλές. Με ρωτάνε πολλές φορές αν είναι επιρρεπής σε καρκίνους, συστροφή στομάχου κ.α. παραπάνω από άλλες φυλές; εγώ λέω όχι, δεν το έχω δει! Υπάρχουν φυσικά πιθανότητες διπλάσιας ισχίου, ή προβλημάτων καρδιάς αλλά αν προέρχεται το κουτάβι από μια σωστή γέννα με αποδεδειγμένα υγιείς γονείς οι πιθανότητες μειώνονται στο ελάχιστο.

Ε. Τι γνώμη έχετε για την εκτροφή στην χώρα μας;

Α. Η εκτροφή στην χώρα μας βρίσκεται πλέον σε αρκετά καλό επίπεδο, φυσικά απέχουμε από τις προηγούμενες παραδοσιακά χώρες του εξωτερικού, οι λόγοι είναι πολλοί αλλά και τα δεδομένα διαφορετικά. Η πολιτεία δυστυχώς δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την καθαρόαιμη κυνοφιλία στην χώρα μας, το αντίθετο μάλλον, βάζει εμπόδια θα έλεγα, με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, κι ας σηκώνεται η ελληνική σημαία σε πολλές Διεθνές διοργανώσεις του εξωτερικού. Λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, παρ’όλα αυτά ο ρομαντισμός και το όραμα πολλών φέρνουν αποτέλεσμα. Η ποιότητα είναι βέβαιο θα έρθει μέσα από τον ερασιτεχνισμό και την ανιδιοτελή προσπάθεια. Τέλος όταν ο κόσμος αποκτήσει γνώση και κυνοφιλική συνείδηση τότε πιστεύω η ώθηση θα είναι τεράστια.

Ε. Πως μπορεί να μάθει ο κόσμος;

Α. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, είναι πολύ εύκολο αν κάποιος θελήσει να αποκτήσει ένα καθαρόαιμο Μποξερ ή οποιαδήποτε άλλη φυλή να βρει τους καταχωρημένους επίσημα εκτροφείς στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος. Επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, websites, κλπ αλλά και να γνωρίσει για τη φυλή από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο. Βέβαια το τελευταίο μερικές φορές εγκυμονεί κινδύνους παραπληροφόρησης ή υπερβολής. Το καλύτερο για μένα είναι να έρθει σε επαφή με εκτροφείς να δει τα σκυλιά τους από κοντά, να συζητήσει για όλα τα θέματα που τον απασχολούν ή τυχόν απορίες που έχει και έπειτα να αποφασίσει.

Σάββας Τζέγκας.

Πολιτικός Μηχανικός, εκτροφέας Μπόξερ, αντιπρόεδρος στον Κυνοφιλικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, του Ομίλου Μπόξερ Ελλάδος και δόκιμος εθνικός κριτής Μορφολογίας σκύλων.

Related posts