banner
banner
banner

ΙΚΑΡΙΑ

ΙΚΑΡΙΑ

ΦΑΡΟΣ

Ένα από τα πιο τουριστικό χωριά της νότιας πλευράς. Ο Φάρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα από τον Άγιο Κήρυκο και συνδέεται με αυτοκινητόδρομο. Εκεί βρίσκεται και το αεροδρόμιο που συνδέει την Ικαρία με το Διεθνές Αεροδρό­μιο Αθηνών αλλά επίσης και με άλλες πόλεις της Ελλάδας κυρίως το καλοκαίρι. Έχει πάρει το όνομα του από το φάρο που υπήρχε στην περιοχή.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Δράκανο και μέχρι σήμερα σώζεται ο Πύργος του Δρακάνου που χρησιμοποιούνταν ως φάρος, αλλά και ως πολεμικό παρατηρητήριο και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού. Στο Φάρο υπάρχει η μεγαλύτερη παραλία της νότιας πλευράς με άμμο και χαλίκι, η οποία το καλοκαίρι μαζεύει κόσμο όλων των ηλικιών. Επίσης υπάρχουν πολλές ταβέρνες, ψαροταβέρνες καθώς και καφετέριες, αλλά και πολλά καταλύματα. Η πρόσβαση στην περιοχή, γίνεται από τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο από τον Άγιο Κήρυκο.

 ΠΥΡΓΟΣ ΔΡΑΚΑΝΟ

Η Αρχαία πόλη του Δρόκανου, με τη ομώνυμη Ακρόπολη και τον Πύργο, βρίσκονται στη σημερινή περιοχή του Φαρου (Φανάρι), στο ανατολικό άκρο του νησιού. Η περιοχή ταυτίζεται με το αρχαίο πόλισμα (πόλη) Δράκανο και το σπουδαιότερο μνημείο που περισώνεται είναι ο αρχαίος στρογγυλός πύργος του. Βρίσκεται πάνω σε βράχο σε υψόμετρο άνω των 50 μέτρων, ενώ χαρακτηριστική είναι η θέα προς τους Φούρνους και τη Σάμο.

 Αποτελεί ένα σπουδαίο έργο τέχνης από κατασκευαστικής άποψης και θεωρείται από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους στο Αιγαίο. Η κατασκευή του πύργου τοποθετεί­ται χρονικά στους αλεξανδρινούς χρόνους και η επισκευή του στην περίοδο βασιλείας του Δημήτριου του Πολιορ­κητή (3ο αιώνα π.Χ. ή 4ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τελευταίες μελέτες). Ο πύργος είναι τριώροφος, χτισμένος με ογκώδεις λευκούς μαρμάρινους πλίνθους, Οι πλίνθοι δεν συγκρατιόνται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους, αλλά μόνοι τους, ενώ φαίνονται εξωτερικά επικεραμωμένοι. Το σωζόμενο τμήμα έχει εξωτερική διάμετρο γύρω στα 8,4 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ το αρχικό συνολικό ύψος του εκτιμάται στα 13,5 μέτρα. Δεν διασώζονται σκάλες επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων. Σώζονται επίσης ερείπια της Ακρόπολης και μέρος του τείχους της, ο παρακείμενος μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αναστήλωση του πύργου με σημαντική βελτίωση στη δομή και στην αντοχή του.

 ΠΡΟΠΕΖΟΥΛΩΠΗ

Η Προπεζουλωπή βρίσκεται πολύ κοντά στον Φάρο. Είναι ένας λόφος βορειοδυτικά του οικισμού με πετρώδες έδαφος, κατάφυτος με αγκαθωτούς θάμνους και αγρέλες. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι π εγκατάσταση όρθιων στηλών από ασβεστόλιθο, με συγκεκριμένο προσα­νατολισμό. Είναι σίγουρο πως οι στήλες δεν τοποθετήθηκαν τυχαία αλλά προς το παρόν είναι άγνωστος ο χρόνος που συνέβηκε αυτό, καθώς και ο σκοπός τους. Πάντως η λιθολατρεία είναι γνωστή κατά τους αρχαίους χρόνους. Αυτοί οι ακατέργαστοι μονόλιθοι (μενίρ) εν είδη οβελί­σκων λατρεύονταν κατά τα ιστορικούς χρόνους βαίτυλοι* που αναφέρονται σε πολλές πηγές.

 Η μεγαλύτερη στήλη έχει ύψος 2,5 μ. Όλες τους είναι οξυκόρυφες και τοποθετημένες με κατεύθυνση από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά. Η απόσταση της μίας στήλης από την άλλη είναι 3 μ. ή 9 αρχαιοελληνικά πόδια. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές στήλες, κάποιες όρ­θιες στη θέση τους και άλλες πεσμένες στο έδαφος και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από τα 70 εκ. ως τα 2 μ.

Νοτιανατολικά βρίσκονται αρκετοί τύμβοι. Πολλοί είναι καλυμμένοι με θάμνους. Τρεις από αυτούς που είναι ορατοί έχουν ανασκαφεί και συληθεί. Ένας τους έχει μήκος 3 μ. και βάθος 60 εκ., είναι κιβωτιόσχημος και τμήμα του είναι λαξεμένο στο φυσικό πέτρωμα (1,9 Χ 0,4 μ.).

Ο περίπατος στο λόφο είναι σύντομος και πολύ ευχάριστος, η μυρωδιά από το άναμμα και το φασκόμηλο πολύ έντονη. Όσοι βρίσκονται εκεί δεν παύουν να προβλημα­τίζονται, να μετρούν τους οβελίσκους και να ψάχνουν το συσχετισμό μεταξύ τους.

Ίσως πρόκειται για τον αρχαιότερο χώρο λατρείας στην Ικαρία («Ικαριακά σύμμεικτα, θ. Κατσαρός) κι αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι η Προπεζουλωπή βρίσκεται σε μία θέση που έχει οπτική επαφή με τον όρμο του Ιερού. Είναι βέβαια ένα ζητούμενο αν συνδέονται με τη διονυσιακή λατρεία ή καταδεικνύουν απλώς το παρακείμενο νεκροταφείο.

Related posts