banner
banner
banner
banner

16 ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

16 ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Με την Χειρουργό Οδοντίατρο, Αναστασία Παρχαρίδου.

Υπάρχουν πολλά θέματα στην οδοντιατρική, για τα οποία οι περισσότεροι νομίζουν ότι γνωρίζουν τι ισχύει, έχουν όμως λανθασμένη άποψη. Μερικά από αυτά συζητήθηκαν σε προηγούμενο τεύχος, ενώ άλλα θα αναλυθούν παρακάτω.

Η προληπτική φθορίωση κάνει κακό στα παιδιά
Έχει αποδειχθεί από πάρα πολλές έρευνες ότι το φθόριο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και προστατεύει από την τερηδόνα. Η φθορίωση στα παιδιά εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα της πρόληψης. Από την ηλικία των τριών περίπου ετών και μέχρι να αλλάξουν όλα τους τα παιδικά δόντια, καλό είναι κάθε έξι μήνες τα παιδιά να επισκέπτονται οδοντίατρο και να κάνουν φθορίωση. Η διαδικασία, όταν γίνεται σωστά, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας στα νεογιλά και στα μόνιμα δόντια του παιδιού, και έμμεσα εξασφαλίζει την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών σε ένα υγιές περιβάλλον χωρίς προβλήματα.

Δεν πάω στον οδοντίατρο εάν δεν ενοχλήσει πρώτα κάποιο δόντι
Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν συνδέσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με την ανάγκη ανακούφισης ενός πονόδοντου. Όμως στην πραγματικότητα, εάν αφήσει κανείς τα δόντια του να φθάσουν στο σημείο έντονου πόνου, συνήθως είναι αργά, τα δόντια έχουν χάσει μεγάλο μέρος της υγιούς τους δομής και χρειάζεται μία πιο δαπανηρή θεραπεία ή ακόμη και εξαγωγή. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι τα προβλήματα πάρα πολλές φορές δρουν ύπουλα, καταστρέφοντας τα δόντια και τους γύρω ιστούς χωρίς συμπτώματα και χωρίς την εμφάνιση πόνου. Για αυτό τον λόγο συστήνεται η εξαμηνιαία προληπτική εξέταση στον οδοντίατρο, ώστε να προληφθούν βλάβες και να θεραπευτούν στα αρχικά τους στάδια.

Η οδοντιατρική κοστίζει ακριβά
Σε γενικές γραμμές πάντα η πρόληψη ή η θεραπεία σε αρχικό στάδιο είναι οικονομικότερη από κάθε άλλου είδους παρέμβαση. Για αυτόν τον λόγο, εάν σκέφτεστε το κόστος, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ΤΩΡΑ μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Επίσης, οι αισθητικές παρεμβάσεις πολλές φορές είναι σχετικά απλές και προσιτές, ενώ στα μεγάλα σχέδια θεραπείας, συνήθως προτείνονται παραπάνω από μία λύσεις, ώστε ο ασθενής να μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Καλό είναι να σκέφτεται κανείς ότι γενικά η πιο φθηνή λύση δεν είναι πάντα και η πιο οικονομική, διότι άμεσα μπορεί να μην είναι ανθεκτική, λειτουργική και αισθητικά αποδεκτή, ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα που θα χρειάζονται
περισσότερα χρήματα για να αποκατασταθούν. Μία κουβέντα με έναν ειλικρινή οδοντίατρο που εμπνέει εμπιστοσύνη είναι κάτι που λύνει απορίες και κάνει τον ασθενή να αποκτήσει το καλύτερο για τον εαυτό του, την τσέπη και την ψυχολογία του.

Εάν έχω στραβά δόντια δεν μπορούν να ισιώσουν παρά μόνο με σιδεράκια
Πολλοί είναι οι ασθενείς που ποτέ δεν ήθελαν ή δεν σκέφτηκαν να βάλουν σιδεράκια, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ντρέπονται ή θεωρούν τον εαυτό τους πολύ μεγάλο για να κάνει ορθοδοντική θεραπεία. Σε πολλές από τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν στραβά ένα ή περισσότερα δόντια, η αισθητική οδοντιατρική δίνει αποτελεσματικές λύσεις γρήγορα, ανώδυνα και συχνά πολύ πιο οικονομικά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται χωρίς την αναμονή μηνών ή και χρόνων που έχει η ορθοδοντική, ενώ πολλές φορές γίνεται και σε ΕΝΑ μόνο ραντεβού. Το αποτέλεσμα, όταν προηγείται
σωστή μελέτη και σχεδιασμός, είναι συνήθως ανώτερο των προσδοκιών και κάτι που ο ασθενής δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι μπορεί να γίνει τόσο απλά και γρήγορα.

Εάν βάλω εμφυτεύματα θα τα ΄΄αποβάλλει΄΄ ο οργανισμός μου
Τα εμφυτεύματα είναι ομοιώματα της ρίζας των δοντιών. Τοποθετούνται μέσα στην γνάθο και, μέσα από μία διαδικασία που λέγεται οστεοενσωμάτωση, γίνονται ένα με τον οργανισμό, ώστε να στηρίξουν αργότερα το μέρος του δοντιού που φαίνεται στο στόμα. Για να εφαρμοστούν χρειάζεται να αξιολογηθεί το ιστορικό της υγείας, η ακτινογραφική εικόνα της περιοχής και οι γενικότερες συνήθειες του ασθενούς. Όταν τοποθετούνται μετά από προσεκτική μελέτη και ακολουθώντας το πρωτόκολλο της θεραπείας, τα ποσοστά αποτυχίας είναι ελάχιστα. Στην περίπτωση που ο ειδικός οδοντίατρος αναγνωρίζει κάποιες δυσκολίες που αυξάνουν τα ποσοστά αποβολής των εμφυτευμάτων, γίνεται ενημέρωση του ασθενούς και συναποφασίζεται εάν θα προχωρήσει η διαδικασία ή όχι.

Η απονεύρωση πονάει πολύ και χρειάζεται πολλά ραντεβού
Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) συνήθως γίνεται χωρίς καθόλου πόνο. Πολλές είναι οι φορές που οι ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) κοιμούνται πάνω στην οδοντιατρική καρέκλα στην διάρκεια της θεραπείας και στο τέλος της διαδικασίας ρωτούν ΄΄αυτό ήταν;΄΄ Επίσης, σήμερα διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και τα κατάλληλα μηχανήματα, εργαλεία και υλικά, ώστε η ενδοδοντική θεραπεία στο 95% των περιπτώσεων να ολοκληρώνεται σε ένα ή το πολύ δύο ραντεβού. Οι πολ- λαπλές επισκέψεις στον οδοντίατρο ανήκουν πια στο παρελθόν. Σε μία εποχή που ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος, η επιστήμη μπορεί να δώσει άριστο αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε προηγούμενη έκδοση:
1. Εάν πάω στον οδοντίατρο θα πονέσω
2. Όσο πιο πολύ ζάχαρη τρώω τόσο πιο εύκολα θα χαλάσουν τα δόντια μου
3. Εάν βουρτσίζω πολύ συχνά και δυνατά κάνω καλό στα δόντια μου
4. Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια
5. Εάν είμαι έγκυος δεν μπορώ να επισκεφθώ οδοντίατρο

Σε επόμενη έκδοση:
12. Δεν μπορώ να βελτιώσω το χαμόγελό μου εάν έχω κίτρινα, σπασμένα, αραιά, στραβά δόντια ή γενικά δόντια που δεν μου αρέσουν
13. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και πορσελάνες φαίνονται ψεύτικες
14. Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν σφραγίσματα ή να πλένουν τα δόντια τους, γιατί θα τα αλλάξουν
15. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλάνε τα δόντια γιατί το παιδί ΄΄τραβάει΄΄ ασβέστιο από την μητέρα
16. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από την χειροκίνητη

Καραολή & Δημητρίου 121, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, 56 224
Τηλ.: 2310 769 674 | www.drsmile.gr | info@drsmile.gr
Fb: Dr Smile – Αναστασία Παρχαρίδου
Αναστασία Παρχαρίδου
Χειρουργός Οδοντίατρος

Related posts