banner
banner
banner
banner

Όλη η αλήθεια γύρω από το leasing

Όλη η αλήθεια γύρω από το leasing

Στην Ελλάδα το leasing έχει συνδεθεί κυρίως με τη χρήση του από μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις, αν και στην ουσία το κοινό του είναι πολύ πιο ευρύ. Το leasing αυτοκινήτων, είτε πρόκειται για επιβατικά είτε για επαγγελματικά, απευθύνεται τόσο σε εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες.

Στη Βρετανία για παράδειγμα το leasing είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των ιδιωτών, καθώς με αυτό τον τρόπο αντικαθιστούν ένα παλιότερο μοντέλο αυτοκινήτου με ένα νέο, πιο οικονομικό, άνετο και φιλικό προς το περιβάλλον, δίχως να χρειάζεται να μπαίνουν στη διαδικασία αγοράς και πώλησης κάθε μερικά χρόνια.

Τι ακριβώς είναι όμως το leasing, πώς μπορεί να μας διευκολύνει και ποια είναι τα οφέλη του; Το leasing παρέχει τη δυνατότητα μίσθωσης ενός αυτοκινήτου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 ή 2 έως 6 χρόνια, έναντι ενός προκαθορισμένου ποσού, εξασφαλίζοντας ευελιξία κίνησης χωρίς δεσμεύσεις και απρόβλεπτα κόστη, σε περίπτωση που μεταβληθούν οι ανάγκες του ενοικιαστή.

 Το συμβόλαιο καλύπτει όλες τις ανάγκες του οχήματος, περιλαμβάνοντας όλα τα έξοδα κίνησης, εκτός των καυσίμων, τυχόν ζημιές που θα προκληθούν, οδική βοήθεια, όχημα αντικατάστασης, την καθορισμένη συντήρηση, την ετήσια ασφάλιση αλλά και την αλλαγή ελαστικών.

Με λίγα λόγια μέσω του leasing δεν έχετε μεν τον τίτλο κυριότητας του οχήματος, αλλά γνωρίζετε με ακρίβεια το κόστος χρήσης του, δεν υπάρχουν απρόοπτα έξοδα και επίσης είναι ήδη τακτοποιημένες όλες οι εκκρεμότητες πληρωμών, όπως τέλη, φόροι κτλ. Με το leasing απαλλάσσεστε επίσης από την ανάγκη διάθεσης ενός ολόκληρου ποσού για την αγορά ενός αυτοκινήτου, την επιβάρυνση με ενδεχόμενο δάνειο, την φορολογική επιβάρυνση και τη δέσμευση της ιδιοκτησίας του οχήματος ή της μεταπώλησής του.

Εκτός αυτού, με το leasing έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το όχημα περισσότερο βάση των αναγκών σας και λιγότερο βάση της οικονομικής σας δυνατότητας. Μπορείτε δηλαδή να επιλέξετε με μεγαλύτερη άνεση το μοντέλο που θέλετε να οδηγείτε, τον τύπο καυσίμου που αυτό θα θέλατε να έχει αλλά και τον εξοπλισμό του. Ασφαλώς, το ιδιωτικό leasing είναι η κατάλληλη λύση για όσους επιθυμούν να αλλάζουν συχνά αυτοκίνητο και να οδηγούν νέα μοντέλα.

 Εάν μετά το πέρας του μισθωτηρίου ο μισθωτής θέλει να αγοράσει το αυτοκίνητο, υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς του σε προσυμφωνημένη τιμή. Ενδεχομένως πολλοί θα σκεφτούν πως μισθώνοντας ένα αυτοκίνητο είναι σα να πληρώνουν τις δόσεις ενός δανείου για αυτοκίνητο, που στο τέλος όμως δε θα είναι δικό τους. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς υπάρχει κέρδος στη σύγκριση του κόστους μίσθωσης και αγοράς ενός αυτοκινήτου, καθώς το μισθωτήριο είναι συνήθως χαμηλότερο από τη μηνιαία δόση της αγοράς και επίσης συμπεριλαμβάνει όλες τις έξτρα χρεώσεις και επιβαρύνσεις που με την αγορά θα πληρώνατε ανεξάρτητα της δόσης.

 Για παράδειγμα η αγορά ενός Peugeot 208 μέσω δανείου θα κόστιζε περίπου 14.500 ευρώ, με δόση 300 ευρώ για 48 μήνες. Μέσω του leasing η μηνιαία δόση υπολογίζεται περίπου στα 220 ευρώ για 48 μήνες, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων, όπως είπαμε και νωρίτερα (ασφάλιστρα, service, ελαστικά, φόροι κτλ.).

Το όφελος υπολογίζεται δηλαδή γύρω στα 3.800 ευρώ. Στην τελική ωστόσο η απόφαση εκτός από τον οικονομικό παράγοντα, κρίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ιδιώτης ή επαγγελματίας αντιμετωπίζει την έννοια του οχήματος και της ιδιοκτησίας, καθώς για κάποιους η κατοχή ενός οχήματος είναι αυτονόητη, ενώ για άλλους το όχημα αποτελεί απλώς ένα μέσω διευκόλυνσης.

Related posts