banner
banner
banner
banner
banner

Υβριδικά Αυτοκίνητα, όσα θέλετε να γνωρίζετε…

Υβριδικά Αυτοκίνητα, όσα θέλετε να γνωρίζετε…

Τα υβριδικά αυτοκίνητα εμφανίστηκαν το 1997, με το Prius της Toyota να αποτελεί το πρώτο διαθέσιμο μοντέλο στην αγορά των αυτοκινήτων. Σήμερα, όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν υβριδικά μοντέλα για την καθημερινή χρήση τους εντός των πόλεων. Τι σημαίνει ωστόσο υβριδικό αυτοκίνητο;

Βασικό χαρακτηριστικό των υβριδικών αυτοκινήτων είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δίχως αυτό να σημαίνει και περιορισμένη αυτονομία, όπως συμβαίνει με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς ο κινητήρας εσωτερικής καύσης υπάρχει πάντα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Οι επιδόσεις των υβριδικών αυτοκινήτων είναι επίσης αρκετά καλές, χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι ιδανικά για την κίνηση μέσα στις πόλεις, καθώς στις χαμηλές ταχύτητες το έργο της μετακίνησης αναλαμβάνει αποκλειστικά το ηλεκτρικό μοτέρ, μηδενίζοντας την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο, τα περιθώρια πλήρους αυτονομίας από την ηλεκτροκίνηση είναι περιορισμένα, καθώς κάποια στιγμή οι μπαταρίες του εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και πάλι να
χρησιμοποιήσετε τον βενζινοκινητήρα. Εάν σκέφτεστε επίσης να αγοράσετε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να το φροντίζετε, καθώς η πολυπλοκότητα της κατασκευής τους απαιτεί σχολαστική συντήρηση για να λειτουργούν σωστά. Τέλος, εάν επιθυμείτε ένα αυτοκίνητο με δυναμικά χαρακτηριστικά, το υβριδικό μάλλον δεν είναι για εσάς, καθώς το αυξημένο βάρος, λόγω μπαταριών, γεννήτριας και ηλεκτροκινητήρα, επηρεάζει τις αποδόσεις του σε δύναμη.

Υπάρχουν τρία είδη υβριδικών αυτοκινήτων, τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα, τα πλήρως υβριδικά και τα plug-in υβριδικά. Τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα ως αντικατάσταση της μίζας και του δυναμό. Στα πλήρως υβριδικά αυτοκίνητα ο βενζινοκινητήρας βρίσκεται σε συνέργεια με το ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από συστοιχία μπαταριών, μια γεννήτρια και τον ηλεκτροκινητήρα. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο χρειαστεί μεγαλύτερη δύναμη, ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης με τον ηλεκτροκινητήρα να λειτουργεί παράλληλα. Όταν αφήνετε το γκάζι και κατά το φρενάρισμα η κινητική/θερμική ενέργεια που παράγεται μετατρέπεται σε ηλεκτρική από την γεννήτρια, φορτίζοντας τις μπαταρίες του αυτοκινήτου. Κάτι που δεν έχει απαραίτητα ανάγκη ένα Plug-in υβριδικό αυτοκίνητο, καθώς οι μπαταρίες είναι ακόμα μεγαλύτερες και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον βενζινοκινητήρα ή την ανάκτηση ενέργειας για την φόρτισή τους.

Αναφορικά με τη συντήρηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου, οι μπαταρίες του έχουν διάρκεια ζωής συνήθως 15 με 20 χρόνια, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας ενδέχεται να διαθέτει και εγγύηση εφ’ όρου ζωής. Η συντήρηση σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο και στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα θεωρείται άκρως απαραίτητη. Το λογισμικό δέχεται αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, τις οποίες διαθέτουν τα διαγνωστικά των εξουσιοδοτημένων συνεργείων, όπως επίσης και την μηχανολογική εξειδίκευση που απαιτεί το εκάστοτε σύστημα.

Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο που θα σας βοηθήσει να μετακινείστε πιο εύκολα μέσα στην πόλη με μειωμένο κόστος και ρύπους, αλλά να έχετε και τη δυνατότητα μακρύτερων ταξιδιών δίχως την έγνοια της επαναφόρτισης, τότε ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι μια πολύ καλή επιλογή για εσάς.

Related posts