banner
banner
banner

Το BBQ είναι τρόπος

Το BBQ είναι τρόπος

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, ξεκινώντας να διαβάσουμε τις πιο κάτω γραμμές είναι ότι το ΒΒQ δεν είναι η ψησταριά, αλλά ο τρόπος, η ιεροτελεστία και τα μυστικά του ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά. Το μπάρμπεκιου είναι μια μέθοδος μαγειρέματος, είναι ακόμη το όνομα για ένα γεύμα ή συγκέντρωση κατά την οποία τα «εδέσματα» είναι μαγειρεμένα και σερβίρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Η διαδικασία θέλει σωστή προετοιμασία, κατάλληλο εξοπλισμό, μαεστρία και υπομονή!

Το ψήσιμο γίνεται άλλοτε σιγά-σιγά σε χαμηλή φωτιά και σε απόσταση με την έμμεση θερμότητα και το ψητό αρωματίζεται από το κάπνισμα, ενώ το ψήσιμο στη σχάρα, είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία διαδικασία, πάνω από άμεση μέτρια υψηλή θερμότητα που παράγει λίγο καπνό και είναι ιδανική για συγκεκριμένα είδη κρεάτων, ψαριών ή λαχανικών.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Προμηθευτείτε μια ψησταριά στα μέτρα σας.  Την κλασσική με τα κάρβουνα ή μια ψησταριά υγραερίου για να γλιτώσετε την ακαταστασία του κάρβουνου, πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι τα φαγητά σας σε αυτή την περίπτωση θα στερούνται την ιδιαίτερη γεύση που προέρχεται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Αν επιλέξετε την κλασσική ψησταριά, οι επιλογές είναι δύο: μπρικέτα ή κάρβουνο από ξύλο. Αν θέλετε να δώσετε ένα πιο φυσικό άρωμα στο ψήσιμό σας, επιλέξτε το κάρβουνο ξύλου, ενώ αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα και θέλετε να μην ξοδέψετε πολλά χρήματα, η μπρικέτα είναι μια καλή επιλογή.

Πριν βάλουμε φωτιά ο καλός ψήστης πρέπει να έχει και τα καλά εργαλεία!

  • Λαβίδα : Είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο γι αυτό φροντίστε να είναι καλής ποιότητας. Αποφύγετε τις λαβίδες-ψαλίδια γιατί δεν είναι πολύ εύκολες στη χρήση τους καθώς και εκείνες με πολύ μυτερά δόντια γιατί τρυπούν σε βάθος το κρέας με αποτέλεσμα να χάνει το ζουμί του και να στεγνώνει.
  • Πιρούνα: Είναι απαραίτητη όχι τόσο κατά την διάρκεια του ψησίματος, καθώς λόγω των μυτερών δοντιών της δεν ενδείκνυνται για να γυρίζετε το κρέας. Ωστόσο θα την χρειαστείτε στο τέλος για να τα βγάλετε από την ψησταριά.
  • Σπάτουλα: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επίπεδα κρέατα όπως μπιφτέκια και πανσέτες.
  • Διπλή σχάρα ψησίματος: Το γεγονός ότι «κουμπώνει» σας επιτρέπει να αναποδογυρίζετε όσο συχνά θέλετε το κρέας ακόμη κι όταν πρόκειται για πολύ μικρά ή λεπτά κομμάτια όπως λαχανικά, ψάρια, γαρίδες κ.α. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχάρες με μικρό πλέξιμο.
  • Πινέλο: Απαραίτητο για να αλείφετε το κρέας με λάδι ή μαρινάδες κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  • Ποδιά και ειδικά γάντια φούρνου: Μπορεί από κάποιους να θεωρούνται υπερβολή αλλά είναι από τα απαραίτητα αξεσουάρ αν επιθυμείτε ένα ψήσιμο χωρίς καψίματα.
  • Συρματόβουρτσα : Απαραίτητη για το καλό καθάρισμα της σχάρας, πριν και μετά το ψήσιμο.
  • Ξυλάκια και μετα λλικές βέργες : Είναι ιδανικές για σουβλάκια, κεμπάπ και λαχανικά.

Και φυσικά έναν μικρό πυροσβεστήρα!

Ξεκινώντας το ψήσιμο

  • Εφόσον τα τρόφιμα που θα ψήσετε έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο.
  • Για τη σωστή όμως προετοιμασία και το άναμμα της ψησταριάς:
  • Καθαρίστε την ψησταριά σας, ειδικά την σχάρα, πριν από κάθε χρήση.
  • Λαδώστε λίγο την σχάρα πριν αρχίσει να θερμαίνεται για να μην κολλήσει το τρόφιμο σε αυτή.
  • Η ζεστή επιφάνεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταλαμβάνει η πρώτη ύλη που θέλετε να ψήσετε, ώστε όταν γυρίσετε το φαγητό να ακουμπήσει σε επιφάνεια που είναι ελεύθερη και έχει κρατήσει υψηλή θερμοκρασία.

Αν ψήνετε διαφορετικές πρώτες ύλες απλώστε τα κάρβουνα με διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο ή ρυθμίστε τους καυστήρες αναλόγως, ούτως ώστε να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε ένα και να μην καούν τα μισά και τα άλλα μισά να είναι ακόμη ωμά.

  • Στην περίπτωση της ψησταριάς με κάρβουνο, ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30΄ πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Μην τοποθετείτε τρόφιμα στη σχάρα πριν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά και αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω.
  • Ακόμη και οι ψησταριές υγραερίου χρειάζονται προθέρμανση. Ανάψτε τες 10 – 15΄ πριν από το ψήσιμο ώστε να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, που θα παραμείνει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Η βασικότερη διάκριση στην τεχνική ψησίματος έχει να κάνει με το άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο. Το άμεσο ψήσιμο είναι αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Το κρέας, ή ό,τι άλλο ψήνουμε, μπαίνει στη σχάρα ακριβώς πάνω από τη φωτιά και ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Είναι ιδανικό για μπριζόλες, μπιφτέκια, λαχανικά, θαλασσινά και γενικά ό,τι ψήνεται σε λιγότερο από 25 λεπτά.
  • Έμμεσο ψήσιμο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει εφευρεθεί ο όρος barbequing για να περιγράψει το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς άμεση επαφή με τη φωτιά (κάτι δηλαδή ανάλογο με το δικό μας ψήσιμο στη γάστρα σε ξυλόφουρνο). Αυτή η μέθοδος ψησίματος έχει σαν αποτέλεσμα πεντανόστιμο, μαλακό με πλούσια γεύση κρέας. Χρειάζεται όμως αρκετό χρόνο, που κυμαίνεται από κάποιες ώρες μέχρι μια ολόκληρη μέρα. ΄
  • Το BBQ ενδείκνυται για μεγάλα, χοντρά κομμάτια κρέατος όπως ολόκληρος χοίρος, αρνί και γαλοπούλα είτε για τα πιο σκληρά μέρη του ζώου όπως το κότσι, οι στηθοπλευρές και τα παιδάκια που γίνονται τρυφερά με αργό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Μικρά μυστικά.

  • Διατηρείστε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα
  • Προμηθευτείτε καλό κρέας
  • Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο
  • Προσοχή στη rare εκδοχή
  • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο αν έχετε
  • Σωστό ψήσιμο στο κοτόπουλο
  • Μην φέρνετε σε επαφή τα ωμά με τα ψημένα κρέατα
  • Αλάτι, Καρυκεύματα και Μπαχαρικά (Πάντα στο τέλος)
  • Μαρινάδες

Κάνουν πιο τρυφερό το κρέας, προσθέτουν στη γεύση, καλύπτουν δυσάρεστες γεύσεις (όπως π.χ. στο αρνί), τροφοδοτούν τι κρέας με υγρασία ώστε να μη στεγνώνει κατά το ψήσιμο.

Ό,τι και αν ψήσετε, όπως και αν το ψήσετε το πιο βασικό είναι η καλή παρέα και η απόλαυση από το καλομαγειρεμένο φαγητό!

Κάντε το BBQ μια ιεροτελεστία, σε όλα τα σταδία, την προετοιμασία, το ψήσιμο και την γαστριμαργική απόλαυση μαζί με την παρέα σας γιατί η όλη διαδικασία μας φέρνει πιο κοντά.

Καλή σας Όρεξη!

Related posts