banner
banner
banner
banner
banner

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ & ΣΥΜΦΕΡΕΙ! ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ!

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ & ΣΥΜΦΕΡΕΙ! ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ!

«Όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε», Σαίξπηρ

Ο όρος «γέλιο» προκαλεί στη σκέψη όλων θετικά συναισθήματα. Το γέλιο συνοδεύεται από τη χαρά, την ευχάριστη διάθεση, τη θετική σκέψη, τη σωματική και ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι γελούν, διότι τα συναισθήματά τους έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις σκέψεις τους. Με το γέλιο απελευθερώνονται πολλές φορές ασυ νείδητα διάφορα συναισθήματα.

Με αφορμή την όγδοη έκδοση του εξαιρετικού βιβλίου του ιατρού Αλέξανδρου Λουπασάκη, με τον γενικό τίτλο: «Γέλιο η καλύτερη θεραπεία» από τις εκδόσεις Κέδρος, η συνεργάτιδα μας Ιωάννα Μπάμπη-Τζούνη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα με το δημιουργό του προγράμματος «Ελληνική Κλινική Γέλιου», ο οποίος απάντησε στα ακόλουθα
ερωτήματα:

κ. Λουπασάκη, στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, των γρήγορων ρυθμών ζωής, όπου το άγχος και η αγωνία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κυριαρχούν, ποια είναι η «θέση», που κατέχει η φυσική και πανανθρώπινη εκδήλωση του γέλιου;

Κατά τη γνώμη μου, ο άνθρωπος είναι μια ύπαρξη, που ο γενετικός της κώδικας έχει γραμμένο στο «σκληρό» του δίσκο τη φυσική τάση για αειφόρο κερδοφορία. Σήμερα το πρωί, όταν ξύπνησα δεν χρειάστηκε να αναρωτηθώ τι θα κάνω. Ήξερα πολύ καλά τι έχω να κερδίσω από τη μέρα μου κι αυτό μου έφτανε. Είχα να κερδίσω πράγματα για το σώμα μου, για το νου μου και το αίσθημά μου. Φυσικά, εμένα για να μου συμβαίνουν όλα αυτά, έχω αναπτύξει μέσα μου και το κατάλληλο «παραμύθι» και την προσωπική μου μυθολογία. Τώρα πια που όλα είναι μια ιδέα για μένα κι έχω μπερδέψει καταλλήλως την αλήθεια με τα ψέματα, καταφέρνω να είμαι πιο κοντά στην άποψη του Επίκτητου, ότι τα «γεγονότα δεν έχουν τόση σημασία για όσα αισθανόμαστε, αλλά τον κυρίαρχο ρόλο τον παίζει η προσωπική μας κρίση». Αφού, λοιπόν, ζούμε για να κερδίζουμε και να απολαμβάνουμε, σε όλα τα επίπεδα, είναι αυτονόητο για μένα, να μην παραλείπουμε από το επενδυτικό μας καλάθι και το γέλιο. Το γέλιο, λοιπόν, είναι ένα μικρό κομμάτι των απολαύσεων, που μπορούμε να έχουμε σ’ αυτή τη ζωή. Απόλαυση υπάρχει και στο γέλιο και στο κλάμα και στο θυμό και στο φόβο και σε πολλά άλλα. Το βαθιά ωραίο πολλές φορές κυοφορείται μέσα στο εκ, πρώτης όψεως, άσχημο και με την κατάλληλη μαιευτική διαδικασία έρχεται στην επιφάνεια.

«Αυτός που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις», Μένανδρος.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου;

Το γέλιο είναι το γιατρικό που χαίρεσαι να σε γιατρεύει και η προσφορά του στη συνολική κατάσταση της υγείας μας είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, πλήθος επιστημονικών ερευνών τονίζουν τις καταπληκτικές επιδράσεις του γέλιου, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ιώσεις και οι μολύνσεις θα δυσκολευτούν να ανοίξουν την πόρτα της υγείας των ανθρώπων που (χαμο)γελούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε κυκλοφορούν περισσότερες ουσίες άμυνας (ανοσοσφαιρίνες)μέσα στον οργανισμό. Το εγκάρδιο γέλιο, χαλαρώνει το σφιγμένο διάφραγμα. Επιτρέπει στον «εγκέφαλο» και την «καρδιά» της κοιλιάς μας να ανοίξουν, αφού όλη η περιοχή δέχεται ένα θρεπτικό χάδι-μασάζ. Αυτή η ξεχωριστή θρεπτικότητα του γέλιου μας, αναζωογονεί το πεινασμένο για αισθήσεις πεπτι
κό μας σύστημα. Άμεσο είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας σε χρόνιες δυσκοιλιότητες και σπαστικές κολίτιδες. Η αναζωογόνηση αυτή απλώνεται και στο πάγκρεας, στο συκώτι, στα νεφρά, στη σπλήνα και γενικά σ’όλα τα όργανα της κοιλιάς. Το γέλιο «ευφραίνει την καρδίαν» και τότε όλο το κυκλοφορικό μας σύστημα δέχεται την ευεργετική του επίδραση. Πιο
απλά, η καρδιά μας ωθεί το αίμα, με την κατάλληλη δύναμη, για να αποφεύγεται η δημιουργία υπέρτασης. Με το γέλιο, ξυπνάει η κοιμισμένη αυτορρύθμιση της αναπνοής μας κι έτσι η οξυγόνωση απλώνεται παντού.

Αξίζει να ξέρουμε, ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τη χρήση των παυσίπονων φαρμάκων έως και 20%! Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τα δικά του ηρεμιστικά, τα δικά του αντικαταθλιπτικά, τα δικά του παυσίπονα. Όλα αυτά ονομάζονται ενδογενή οπιοειδή (συγκεκριμένα, ενδορφίνες και εγκεφαλίνες)και αξίζει να προσπαθούμε να τα ενεργοποιούμε.
Όταν ζοριζόμαστε ανεβαίνουν τα επίπεδα δύο ορμονών, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Όταν γελάμε, επειδή χαλαρώνουμε, ομαλοποιούνται τα επίπεδα των δύο ορμονών.
Σε ό,τι αφορά το μυϊκό μας σύστημα, ο άνθρωπος που γελάει, χαλαρώνει αυτόματα. Ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου, ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Οι έρευνες έδειξαν ότι γελώντας «μέχρι δακρύων» απομακρύνουμε κάποια ποσότητα τοξινών από τον οργανισμό μας! Αξίζει να γνωρίζουμε, ότι και με τα δάκρυα αποβάλλουμε τοξίνες, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης τοξίνωσης.

Τα μωρά, που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ, έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα. Τα επίπεδα των ανοσο σφαιρινών τους IgΑ είναι υψηλότερα, αφού περιέχονται στο μητρικό γάλα, που προέρχεται από μια (χαμο)γελαστή μητέρα. Έχει διαπιστωθεί ότι, μετά το γέλιο μας, το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει ενδυναμωμένο μέχρι και δώδεκα ώρες!

Οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής έχουν εκτιμήσει τη θεραπευτική αξία του;

Οι άνθρωποι σήμερα, όταν καταλάβουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ένα πάνσοφο μηχανισμό αυτοθεραπείας, θα ξυπνήσουν και ως έξ-υπνοι πλέον, θα στραφούν στο αυτονόητο:Το γέλιο τάχει όλα και συμφέρει. Από τη μια θεραπεύει και απ’ την άλλη, περνάς καλά!

Ποια είναι η σημασία του όρου «ολιστική θεραπευτική»;

Στα πλαίσια της «ολιστικής θεραπευτικής», βλέπουμε τον άνθρωπο ως «όλον». Ο άνθρωπος είναι ένα αδιαίρετο και ενιαίο σύνολο και χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα συμπτώματα-καμπανάκια που χτυπούν, στο σώμα, στο νου και στο αίσθημα. Είναι αδιανόητο να χωρίζουμε την υγεία χωραφάκι-χωραφάκι και ο κάθε εξειδικευμένος γιατρός να ασχολείται μόνο με το χωράφι του! Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «όταν πάσχει το μέρος, πάσχει το όλον» και «εν το παν». Το γέλιο και η χαρά εμβολιάζουν τον τρόπο που θέλω οι άνθρωποι να εμπνέονται, για μια αλλαγή πορείας και ζωής. Έτσι λοιπόν, σ’ αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα, περιλαμβάνονται θεραπείες που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, όπως ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η ομοτοξικολογία, τα ανθοϊάματα, η διατροφοθεραπεία, διάφορες βιοενεργειακές ασκήσεις, η γελωτοθεραπεία και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, ανάλογα με τις
διαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

«Δεν σταματάς να γελάς, επειδή γερνάς. Γερνάς, επειδή σταματάς να γελάς», Michael Pritchard

Πιστεύετε πως η «…η Ζωή είναι ένα ταξίδι επιλογών..» ή ένα ταξίδι που η πορεία του εξαρτάται και από αστάθμητους παράγοντες, που επηρεάζουν την ανθρώπινη δράση και πολλές φορές την ανακόπτουν;

Η ζωή είναι απ’ όλα. Μας αρέσει να νομίζου με, ότι επιλέγουμε και συνήθως κάπως έτσι γίνεται, αλλά υπάρχει κι ένα ποσοστό τύχης για να δικαιώνει τις θεωρίες του χάους. Όπως λένε, «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος «οι άνθρωποι είναι θνητοί θεοί και οι θεοί αθάνατοι άνθρωποι». Υπάρχουν άνθρωποι, που από τη φύση τους
είναι σοβαροί και τηρούν μια απαισιόδοξη βιοθεωρία. Δεν χαμογελούν και επηρεάζουν αρνητικά τον ίδιο τους τον εαυτό και το περιβάλλον τους.

Με ποιους τρόπους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπτύξουν το χιούμορ και μια πιο αισιόδοξη στάση;

Για να αλλάξει κάποιος πρέπει να θέλει. Συνήθως οι άνθρωποι πρέπει να πάθουν για να μάθουν και να τους έρθει η φώτιση για έναν άλλο τρόπο σκέψης, για έναν άλλο τρόπο του «αισθάνεσθαι», για έναν άλλο τρόπο ζωής. Υπάρχει ένας μεγάλος δάσκαλος σε όλους μας, με λίγο ακριβά δίδακτρα και λέγεται πόνος. Ύστερα ακολουθεί το αυτονόητο: όταν δεν αντέχεις να πονάς, αρχίζεις και ψάχνεις μέχρι να βρεις το δρόμο σου. Δεν υπάρχει μια συνταγή για όλους, για να αναπτύξουν το χιούμορ και μια πιο αισιόδοξη στάση. Στην καθημερινή μου πρακτική, προτείνω όσα πρόλαβα να ψάξω για μένα. Σε κάποιους μπορεί να ταιριάζουν, σε κάποιους άλλους όχι. Εν περιλήψει ο δρόμος ο δικός μου συμπυκνώνεται στη φράση του Γκαίτε: «καθαρίζω σημαίνει θεραπεύω». Έρχεται λοιπόν το καθολικό γέλιο να μας καθαρίσει σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με πολλές άλλες θεραπείες.

Το γέλιο αποτελεί απειλή για θρησκευτικά ιδεώδη διαφόρων πολιτισμών και για ποιους λόγους;

Όσες θρησκείες θα ήθελαν τον άνθρωπο σφιγμένο, φοβισμένο, υποταγμένο και χωρίς χαρά, έχουν κάθε λόγο να εμποδίζουν την αυτονόητη τάση του ανθρώπου να απολαμβάνει. Αυτές οι θρησκείες, με έξυπνο τρόπο βάζουν όλες τις απολαύσεις σε ένα σακούλι κι έτσι στο θολωμένο τοπίο, δεν βγάζεις εύκολα άκρη. Το γέλιο, ως πανανθρώπινη γιορτή σώματος, έρχεται να γειώσει τον παράδεισο μέσα στην καθημερινότητα. «…Το χιούμορ μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ή και να «εφεύρουμε» την ευτράπελη πλευρά της «κακοτυχίας» μας…». Θα ήθελα να αναπτύξετε τη συγκεκριμένη άποψη.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε δικαιώνει την άποψη «νους ηγεμόνα ποίει». Το software της ιδιωτικής προσωπικής λογικής του καθενός μας, ανάλογα με το βαθμό της νευροευπλαστότητάς του, διευκολύνει ή δυσκολεύει την πορεία της ζωής μας. Εδώ, λοιπόν, έρχονται το χιούμορ και το γέλιο, σαν γεννήματα της παραδοξότητας και της ανατροπής, να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν το software στο computer του μυαλού. Έτσι θα μας επιτραπεί να δούμε και να αντιληφθούμε τη δήθεν κακή μας τύχη. Απαιτείται ευρύτητα πνεύματος για να αντιληφθεί κάποιος, ότι και το «κακό» θα μπορούσε να είναι ένα καλό μάθημα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την ουσιαστική επαφή του με το γέλιο, με ποιους τρόπους θα μπορούσε να την αποκτήσει ξανά;

Όσοι άνθρωποι έχουν χάσει το γέλιο και τη χαρά τους οδηγούνται κατ’ ευθείαν σε αφόρητη φτώχεια. Ο φτωχός ή θα οδηγηθεί στη συμπαντική πτώχευση και θα αναλάβει η τράπεζα του σύμπαντος τα περαιτέρω ή θα επαναστατήσει και θα αρχίσει να ψάχνει πώς θα γλιτώσει. Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί ενδιάμεσοι δρόμοι, όπου η ζωή και η απονέκρωση παίρνουν διάφορα ποσοστά. Ο σημερινός άνθρωπος για να βρει την επαφή με το γέλιο και τη χαρά του, χρειάζεται κάθαρση στο σώμα, το νου και το αίσθημα. Το γέλιο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη ζωής.

Πολλοί θα σκεφτούν, ότι με τα προβλήματα που έχουν, δεν τους κάνει καρδιά να γελάσουν. Αυτό που έχω να προτείνω είναι να γελούν, ακόμα, και άνευ λόγου! Τότε, θα αλλάξει η εσωτερική βιοχημεία του οργανισμού και θα δουν τα προβλήματα με άλλο μάτι.

Ο Αλέξανδρος Λουπασάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε ως γιατρός γενικής Ιατρικής. Από νωρίς εστίασε στον χώρο της ολιστικής σωματοψυχικής θεραπευτικής και της χαρούμενης αυτοθεραπείας. Στην πολυετή πορεία του δημιούργησε θεραπευτικά εργαστήρια και βιωματικά προγράμματα. Ασχολήθηκε, επίσης, με ραδιοφωνικές εκπομπές και τη συγγραφή. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε τα «Μαθήματα Χαρούμενης Ιατρικής» με το θεραπευτικό πρόγραμμα της «Ελληνικής Κλινικής Γέλιου». Ως γιατρός συμμετέχει σε συνέδρια και διοργανώσεις πολιτιστικών φορέων.

Related posts