banner
banner
banner
banner
banner

Τα χρώματα της ψυχής!

Τα χρώματα της ψυχής!

Οι αρχαίοι Ινδοί έλεγαν ότι το χρώμα είναι τόσο αναγκαίο για τη ψυχή όσο ο αέρας για το σώμα. Η λέξη χρώμα σήμαινε αρχικά “δέρμα” και είναι παράγωγο της λέξης ΧΡΩΣ που σημαίνει επιδερμίδα, δέρμα. Η διαφορετική επιδερμική χροιά και το χρώμα των μαλλιών ήταν σημάδια αναγνώρισης μεταξύ των φυλών.

Η δύναμη των χρωμάτων πάνω στον άνθρωπο είναι τεράστια. Ακόμη και αν δεν τα προσέχουμε γιατί τα θεωρούμε αυτονόητα δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς χρώματα. Υπάρχουν μέσα του, πάνω του, γύρω του και γι’ αυτό επηρεάζουν την διάθεσή του, τον τρόπο σκέψης του, ακόμη και την υγεία του. Νιώθει ότι σχετίζεται μαζί τους και ότι τα χρώματα που τον περιβάλλουν, όπως τα χρώματα στους τοίχους του σπιτιού του ή τα χρώματα των ρούχων που φοράει του «μιλούν».

Το κάθε χρώμα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την ψυχολογία του ανθρώπου και κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από κάθε χρώμα. Επηρεάζεται επίσης από τις αισθητικές και κοινωνικές προσλαμβάνουσες. Το μαύρο είναι το χρώμα του πένθους, το κόκκινο του πάθους, το ροζ παιδικό και το λευκό συμβολίζει την αγνότητα.

Τα χρώματα συνδέονται με την υγεία εδώ και αιώνες, όπως επίσης επηρεάζουν την αντίληψη του χρόνου. Ο χρόνος φαίνεται να περνά αργά και τα αντικείμενα φαίνονται μεγαλύτερα και βαρύτερα κάτω από ένα κόκκινο φως. Αντίθετα, φαίνεται να περνάει αρκετά γρήγορα και τα αντικείμενα φαίνονται μικρότερα και ελαφρύτερα κάτω από το μπλε φως. Οι χαρτοπαικτικές λέσχες π.χ. εκμεταλλεύονται αυτή την αρχή και χρησιμοποιούν θερμό φωτισμό για να συναρπάσουν τους πελάτες ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται ότι δεν χάνουν πολύ χρόνο στο καζίνο.

Πολλοί επιστήμονες, γιατροί και ειδικοί ψυχικής υγείας μελετούν εδώ και χρόνια τη σχέση μεταξύ χρώματος και διάθεσης. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα χρώματα έχουν τη δύναμη, όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά επιπλέον να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την ευεξία.

ΚΟΚΚΙΝΟ
Η βασική σημασία του κόκκινου είναι να συναρπάζει και να κινεί το ενδιαφέρον. Αυξάνει τη θέληση για ζωή ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων. Όσοι το προτιμούν θέλουν να ξεχωρίζουν. Δηλώνει επικοινωνία, εμψύχωση, κίνηση, εξωστρέφεια και εκτόνωση. Στην αρνητική του όψη διεγείρει το φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, λαγνεία αλλά και οργή. Κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στους ναούς τους μαζί με το μπλε και το χρυσό.

Οι βαθιές επιδράσεις των χρωμάτων στο συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων επηρεάζουν ακόμη και την ίδια την αντίληψη για τα χρώματα: ένα κομμάτι πορτοκαλί χαρτί κομμένο σε σχήμα μήλου ή καρδιάς φαίνεται περισσότερο κόκκινο απ’ ότι ένα πορτοκαλί τετράγωνο χαρτί.

ΚΙΤΡΙΝΟ
Το κίτρινο είναι ένα από τα πιο ευχάριστα χρώματα που σχετίζονται με τον ήλιο. Προκαλεί την αίσθηση ευτυχίας, ελπίδας και αισιοδοξίας. Είναι αντικαταθλιπτικό και στις απαλές του αποχρώσεις ξεκουράζει. Στη χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει τη πνευματική ολοκλήρωση και την ηρεμία. Χρησιμοποιείται πολύ στη θρησκευτική ζωγραφική στο φωτοστέφανο των αγίων ενώ το άτονο κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί ως χρώμα προδοσίας στην απεικόνιση του Ιούδα. Στο σκοτεινό κίτρινο συμβολίζει το δόλο, τη προδοσία, τη φιλοδοξία, τη μυστικοπάθεια, την απιστία και τη φιλαργυρία. Όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα έχουν τη τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματά τους με τη λογική.

ΜΠΛΕ
Το προτιμώμενο χρώμα των ανδρών. Το μπλε συνδέεται με την ηρεμία, το νερό, τη γαλήνη, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Μειώνει την όρεξη και τονώνει την παραγωγικότητα. Οι φωτεινές αποχρώσεις του εκφράζουν τη φιλικότητα ενώ οι σκούρες – εμπειρία, επιτυχία και σταθερότητα.

Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία και αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία. Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από πειθαρχία και εργατικότητα. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από τη ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους το στόχο έστω και στο ελάχιστο.

Οι επιδράσεις των υπόλοιπων χρωμάτων είναι οι εξής:

ΛΕΥΚΟ
Το λευκό χρώμα δείχνει την αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα και τη μοναδικότητα. Σε μερικούς πολιτισμούς το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους. Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από περισσότερο ενδιαφέρον για το ρεαλισμό και αρνούνται ν ‘αποδεχθούν ότι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους αλλά δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.

ΓΚΡΙ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και από αδιαφορία και αδιαλλαξία. Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στη διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμούν την ευθύτητα ακόμα και αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική και σκληρή.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Θεωρείται θερμό χρώμα και εκφράζει μετάλλαξη. Εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει τη λαμπρότητα και την ευτυχία. Διεγείρει τη δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα. Όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάσεις στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Χαρίζει ζεστασιά, δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή. Διώχνει τη θλίψη, χαλαρώνει και ανακουφίζει. Αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι χρώμα θρέψης γι’ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα.. Όσοι αποφεύγουν το πορτοκαλί χρώμα είναι πιθανόν να έχουν καταπιεσμένα συναισθήματα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΟΙΚΤΟ
Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Εκφράζει τη κοινωνική διάθεση, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την οικογένεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Στην αρνητική του έκφραση υποδηλώνει δισταγμό και αναποφασιστικότητα.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Είναι ο κραδασμός της ζωής στην ανάπτυξη. Συμβολίζει τη φύση σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο, την άνοιξη, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την ευημερία, την ειρήνη, τη συναδελφικότητα – συνεργασία και τη συμφιλίωση. Το πράσινο χρώμα εκφράζει επίσης την ενέργεια, τη νιότη, τη χαρά, την αρμονία, την ωριμότητα, τη γονιμότητα και τη νέα ζωή. Δημιουργεί τη διάθεση να συμβουλεύει κανείς για θέματα ηθικής ενώ ενθαρρύνει τη διάθεση για απόκτηση χρήματος. Είναι χρώμα κατευναστικό, επουλωτικό με θεραπευτική δύναμη και χρησιμεύει ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά ή διανοητικά.

Αρνητικά αντιπροσωπεύει τον εγωισμό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία. Αποτελεί μυστικιστικό χρώμα και εκφράζει την ένωση του ουρανού και της γης. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από προτίμηση στην ανεξαρτησία και είναι άτομα που δεν μπορούν να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά σ έναν άλλον άνθρωπο.

ΠΟΡΦΥΡΟ
Χρώμα πνευματικό, ιερατικό, βασιλικό και αυτοκρατορικό. Εμπνέει σεβασμό, εξουσία αλλά και μυστήριο. Δηλώνει την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη ενώ φανερώνει καλλιτεχνικές τάσεις. Η πορφύρα ήταν από παλιά τελετουργικό ένδυμα βασιλέων, ιερέων και ανωτάτων αρχόντων. Δηλώνει επισημότητα και εγκράτεια. Είναι το χρώμα της τελετουργίας για τις θεότητες του κάτω κόσμου.

ΜΑΤΖΕΝΤΑ
Χρώμα που εμπνέει αυτοσεβασμό και εξουσία. Βοηθά όμως στην αυτοσυγκέντρωση καθώς θεωρείται καθησυχαστικό χρώμα. Βοηθά επίσης στο να σβηστούν μνήμες του παρελθόντος και να προχωρήσει κάποιος μπροστά.

ΡΟΖ
Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχθούν τη θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

ΦΟΥΞΙΑ
Χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, τη φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα πάθη και τα συναισθήματα. Όσοι αποφεύγουν το φούξια χρώμα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

ΤΙΡΚΟΥΑΖ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναγέννηση, καινοτομία, πρόοδο, ανθρωπιά και απέχθεια στους περιορισμούς. Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια κυρίως μέσα απο την οικογένεια. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

ΒΙΟΛΕΤΙ & ΜΟΒ
Όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική και αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα και κυνισμό, απόρριψη σε οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά. Παρατηρείται μία απουσία ονείρων και ρομαντισμού.

Τα χρώματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μεταξύ των διαφόρων ηλικιών. Έτσι κάθε ηλικία προτιμά μία διαφορετική απόχρωση από κάθε χρώμα. Το μπλε και το κόκκινο έχουν υψηλή προτίμηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Ο Λουξεμβούργιος Faber Birren ειδικός μελετητής για την επίδραση των χρωμάτων στην ανθρώπινη ψυχολογία, περιγράφει ότι με την ωριμότητα έρχεται μεγαλύτερη προτίμηση για τα χρώματα που ανήκουν στο βραχύ μήκος κύματος που είναι το μπλε, το πράσινο και το μοβ, απ’ ότι για τα χρώματα που ανήκουν στο μακρύ μήκος κύματος που είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Ένα χρώμα που κάποιος όμως δεν το συμπαθεί, δεν θα το επιλέξει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν!!! Μην ξεχνάτε λοιπόν από εδώ και πέρα, όταν θέλετε να γνωρίστε κάποιον καλύτερα, να ρωτάτε «Πές μου πιο χρώμα ΔΕΝ σου αρέσει!»

Related posts