Στόχος μας ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν!

Στόχος μας ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν!

Συνέντευξη με τον υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Το πλαίσιο της στρατηγικής για την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος ανέπτυξε στο «ΞΕΝΑΓΟ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Καθόρισε το στόχο για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και το όραμα του ενώ μίλησε για την αναβάθμιση των ανώτερων τουριστικών σχολών.

Kύριε υπουργέ, τι δεν έγινε την τελευταία δεκαετία και πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια;

Από το 2009 ως το 2018 ο τουριστικός κλάδος συνεισέφερε 125 δις ευρώ στην εθνική οικονομία, με τη συμβολή και των 230 εκατομμυρίων πολιτών που επισκέφθηκαν τη χώρα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Γι’ αυτό ο πήχης έχει μπει ακόμη πιο ψηλά. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν να αποκτήσει στέρεη βάση στον παγκόσμιο χάρτη και να κατακτήσει την κορυφή σε μια άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, όπου ακόμη και οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Ποιο είναι το πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής σας;

Όπως έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει η στροφή σε ένα νέο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί τον βασικό μας στόχο. Εκεί θα εστιάσει και το 10ετές πλάνο για τον τουρισμό που θα παρουσιάσουμε την επόμενη χρονιά. Δηλαδή στη στροφή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αυθεντικότητα.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες σας;

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού (ιαματικός, προσκυνηματικός, συνεδριακός, γαστρονομικός, αθλητικός, πολιτιστικός, ναυτικός τουρισμός), ώστε να καταστεί το τουριστικό μας προϊόν πιο ελκυστικό, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας. Όπως και η ανάδειξη προορισμών που σήμερα δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει.

Ποιο είναι το όραμα σας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού;

Η στρατηγική μας εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ισόρροπης προσφοράς και ζήτησης. Στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού με την ανάδειξη και άλλων προορισμών πέραν των δημοφιλών, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της ανάδειξης θεματικών τουριστικών προϊόντων. Επίσης στη διασφάλιση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και της καινοτομίας και φυσικά στην προσέλκυση τουριστών, στελεχών και επιχειρηματιών, δηλαδή πολιτών με υψηλό εισόδημα. Με την ανάληψη των καθηκόντων σας μιλήσατε για την ανάγκη αναβάθμισης των ανώτερων σχολών τουρισμού.

Πως θα επιτευχθεί αυτό και τι σχεδιάζετε να κάνετε, μιλήστε μας ειδικότερα για αυτό;

Κομβικό ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα του εθνικού τουριστικού προϊόντος αποτελεί η εκπαίδευση μέσω της αναβάθμισης των ανώτερων και ανώτατων τουριστικών σχολών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Κύριοι άξονες αυτού είναι η αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος και η δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό. Επίσης η αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και ο ενιαίος σχεδιασμός και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ.

Σε ποιες μορφές τουρισμού χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας;

Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τις μορφές τουρισμού σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. Όλες οι εκφάνσεις του τουρισμού έχουν να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Αρκεί να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συγκεκριμένοι υλοποιήσιμοι στόχοι. Να ξέρουμε, δηλαδή, πού είμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε και πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Είναι μια δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο τουρισμός με πράσινο πρόσημο πιστεύετε πως θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών με ποσοτικά και ποιοτικά οφέλη τουριστικό προϊόν μας;

Η άνοδος των υπεύθυνων ταξιδιωτών παγκοσμίως αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για όλους μας. Για αυτό άλλωστε η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας.

Η χώρα μας προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πότε θα είστε ικανοποιημένος με το έργο σας;

Όπως έχω πει για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Της Κυβέρνησης, της επιχειρηματικής κοινότητας, των φορέων, των εργαζομένων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Αντιπολίτευσης. Ο στόχος είναι κοινός. Και μόνο όταν όλοι πορευθούμε μαζί θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτός για εμένα είναι ο βασικός στόχος μου.

Related posts