banner
banner
banner

ΣΤΡΟΦH ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡOΦΩΝ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚH ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑ

ΣΤΡΟΦH ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡOΦΩΝ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚH ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑ

Η εποχή της ρομποτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2016, όταν εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομπότ αρμέγματος. Από τότε η καθημερινότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων που επένδυσαν στη ρομποτική τεχνολογία άλλαξε, βελτιώθηκε το επίπεδο υγείας και ευημερίας των αγελάδων και η κτηνοτροφία έγινε πιο αποδοτική. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο ρομποτικός κτηνοτροφικός εξοπλισμός συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους μια φάρμας προσφέροντας του ταυτόχρονα υψηλότερη ποιότητα και ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η εξοικονόμηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου για τον κτηνοτρόφο δίνοντας του την δυνατότητα να συντονίζει καλύτερα τις εργασίες στη φάρμα του, να διαχειρίζεται και να ελέγχει καλύτερα το κοπάδι του και να αποφασίζει για τις ενέργειες επέκτασης και αναβάθμισης της κτηνοτροφικής του μονάδας. Δυόμιση περίπου χρόνια μετά έχουν ήδη εγκατασταθεί δέκα ρομποτικά συστήματα, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι περιμένουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις.

EΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΤΟ ΝEΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ ΣIΤΙΣΗΣ

Ένα νέο και καινοτόμο προϊόν αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2019. Πρόκειται για το νέο ρομπότ αυτόματης σίτισης και διαχείρισης σιτηρεσίου Lely Vector, για το οποίο έδειξαν ήδη έντονο ενδιαφέρον οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας του ταΐσματος θα είναι σε θέση να επιτύχουν την  καλύτερη δυνατή διαχείριση της διατροφής των αγελάδων τους είτε αυτές προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή είτε για κρεατοπαραγωγή.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚOΤΕΡΑ ΟΦEΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦEΡΕΙ EΝΑ ΡΟΜΠOΤ ΑΥΤΌΜΑΤΟΥ ΤΑIΣΜΑΤΟΣ:

• Ακριβή σιτηρέσια και πάντα φρέσκια τροφή. Αποδεδειγμένα η συχνή σίτιση έχει θετική επίδραση στη γενική υγεία του κοπαδιού.

• Μέγιστη ευελιξία καθώς το αυτόματο ρομπότ διανέμει την τροφή αρκετές φορές το 24ωρο, υπάρχει η δυνατότητα να την διαφοροποιεί ή να την προσαρμόζει σύμφωνα με τις ομάδες αγελάδων. Επιπλέον είναι κατάλληλο για όλα τα είδη ζωοτροφών και στάβλων.

• Αποθήκευση ενσιρώματος για τρεις ημέρες διατηρώντας το φρέσκο.

• Περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Μελέτες έδειξαν ότι ένας κτηνοτρόφος σώζει περίπου 8 ώρες την εβδομάδα και οι κτηνοτρόφοι βοοειδών πάχυνσης ακόμη περισσότερο.

• Χαμηλό κόστος λειτουργίας με την εξοικονόμηση να φτάνει έως και τα 5.500 λίτρα πετρελαίου ετησίως.

ΤΟ ΝEΟ ΟΡOΣΗΜΟ ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚO AΡΜΕΓΜΑ

Η νέας γενιάς ρομποτικά συστήματα αρμέγματος Lely Astronaut A5 είναι κατασκευασμένα με νέας τεχνολογίας υβριδικούς βραχίονες προσφέροντας σιωπηλό και γρηγορότερο άρμεγμα. Σημαντικό πλεονέκτημα του υβριδικού βραχίονα αποτελεί επίσης και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κάτι που σημαίνει χαμηλότερο κόστος ανά κιλό παραγόμενου γάλακτος. Ο βραχίονας ακολουθεί άμεσα κάθε κίνηση της αγελάδας κατά τη διάρκεια του αρμέγματος, παραμένει κοντά στον μαστό και διορθώνει γρήγορα κάθε απροσδόκητη κίνηση εξασφαλίζοντας γρήγορο και αποτελεσματικό άρμεγμα ακόμη και για τις μοσχίδες. Μία φάρμα με υγιείς και χωρίς άγχος αγελάδες σημαίνει περισσότερο γάλα στη παγολεκάνη. Έχει αποδειχθεί ότι οι αγελάδες αισθάνονται άνετα και αποδίδουν καλά στο περιβάλλον του στάβλου όταν έχουν ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το καινοτόμο συστήματα κυκλοφορίας τύπου i-flow και τον ευρύχωρο κλωβό αρμέγματος που διαθέτουν. Επιπλέον το νέο σύστημα ψεκασμού των θηλών μετά το άρμεγμα εξασφαλίζει τη βέλτιστη υγιεινή, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

www.lely.com/gr/centers/thessaloniki

Related posts