banner
banner
banner

ΣΚΙΑΘΟΣ

ΣΚΙΑΘΟΣ

Ένας προορισμός για όλους!

Συνέντευξη του δημάρχου Σκιάθου Δημήτρη Πρεβεζάνου στον ‘‘ΞΕΝΑΓΟ’’

Στον τόπο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, οι κάτοικοι της Σκιάθου γνωρίζουν πώς να αγκαλιάσουν τον επισκέπτη τους και να του προσφέρουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Στον ‘‘ΞΕΝΑΓΟ’’ μας μίλησε ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζανος και μας παρουσίασε το σχεδιασμό του για τα επόμενα χρόνια.

Ξ. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που αφορά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;
Δ.Π. Αυτό που καθορίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά την τελευταία επιτροπή της τουριστικής προβολής του δήμου Σκιάθου. Αποφασίστηκε η ανάθεση προβολής του νησιού σε εταιρεία μάνατζμεντ. Αφού γίνει πρώτα μια έρευνα σύμφωνα με την οποία να έχουμε αποφασίσει που θέλουμε να πάμε το νησί μας. Μέσα από αυτήν την έρευνα θα γίνει η ανάληψη πρωτοβουλιών τις οποίες θα μας υποδείξει η εταιρεία. Η Σκιάθος θέλουμε θέλουμε να είναι ο ιδανικός προορισμός όχι μόνο για συγκεκριμένους πελάτες αλλά για όλους. Ένας προορισμός για την οικογένεια, μεμονωμένους αλλά και οργανωμένους τουρίστες χωρίς αποκλεισμούς σε κάποια κατηγορία. Όχι μόνο για νεολαίους.

Ξ. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση θεσσαλονίκης – Σκιάθου αποτελεί ένα από τα χρόνια αιτήματα των κατοίκων σας αλλά και των Βορειοελλαδιτών. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό;
Δ.Π. θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Σκιάθο με θέμα » Η Οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στα νησιά των Β. Σποράδων και η συμβολή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Β. Ελλάδα». Η παρουσίαση θα επαναληφθεί και στη PHILOXENIA 2015 μαζί με τον κ. Μπουτάρη για να καθορίσουμε το σημείο δράσης μας για το 2016. Από την πλευρά τους οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να δρομολογήσουν ένα καράβι για τις ανάγκες μας και να είναι γρήγορο. Και βέβαια χρειαζόμαστε την διευκόλυνση της πολιτείας. Από τον αρμόδιο υπουργό έχουμε τη διαβεβαίωση του ότι θα πιέσει τους πλοιοκτήτες.

Ξ. Πώς ήταν το φετινό καλοκαίρι για το νησί σας; Ποιες εθνικότητες σας επισκέφθηκαν;
Δ.Π. Πολύ καλό ήταν το φετινό καλοκαίρι, η αύξηση τουριστών έφθασε το 14 -15%. Στις πτήσεις τσάρτερ πήγαμε ακόμη καλύτερα φθάσαμε στο 20%. Άγγλοι, Ιταλοί, Σκανδιναβοί επισκέφθηκαν το νησί μας. Από τη Ρώμη είχαμε 15 πτήσεις εβδομαδιαίως, από την Αγγλία 30-35 πτήσεις.

Ξ. Μιλήστε μας για τις δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού:
Δ.Π. Στις βασικές επιλογές μας είναι ο καταδυτικός, ο αλιευτικός τουρισμός. Ακόμη, ο περιπατητικός για τους λάτρεις της φύσης, θα αναδείξουμε την κρουαζιέρα σχεδιάζουμε την κατασκευή αγκυροβολίου (ναύδετο). Το καλοκαίρι καταγράφηκαν 45 αφίξεις πολυτελών σκαφών που αντιστοιχούσαν σε 2000 άτομο.

Ξ. Στη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη πώς τιμάτε τον σημαντικό αυτό λογοτέχνη; Ποιες είναι οι εκδηλώσεις σας που αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα;
Δ.Π. Πάντοτε είναι παρών ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η μορφή του είναι εξάλλου στο έμβλημα του δήμου μας από το 1992. Τιμάται την ημέρα θανάτου αλλά και της γέννησης του. Τιμούμε την μνήμη του και γίνονται πολλές εκδηλώσεις.

Ξ. Τα γυρίσματα του «Mamma Mia» έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ακτινοβολία στο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων. Ο Δήμος μετά την επιτυχημένη αυτή ταινία κάνει κάποιες κινήσεις να προσελκύσει διάσημους παραγωγούς;
Δ.Π. Έχει βοηθηθεί το νησί μας από την προβολή του Παπαδιαμάντη, από τον φυσικό μας πλούτο και από το «Mamma Mia» μας έμαθαν ακόμη πιο πολλοί αν και τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στην Σκόπελο. Εμείς πάντοτε είμαστε διαθέσιμοι, πάντα όμως να υπάρχει σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την ταυτότητα του νησιού.

Ξ. Η τοπική κουζίνα αποτελεί μια ακόμη δυναμική πρόταση προβολής του νησιού;
Δ.Π. Δειλά – δειλά αξιοποιούμε τα τοπικά μας προϊόντα Τοπικό λικέρ από: αρμπαρόριζα, κερασό, καρυδάκι, εσπεριδοειδή.
Παραδοσιακά γλυκά Σκιάθου: αμυγδαλωτά.
Παραδοσιακό γλυκό της Σκιάθου (αρραβώνων): άσπρο γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλο. Παραδοσιακό γλυκό της Σκιάθου (γάμου): χαμαλί από χειροποίητο φύλλο με καρύδια και μέλι. Γάλα και σαπούνι γαϊδούρας.

Ξ. Πώς οραματίζεστε το αύριο της Σκιάθου;
Δ.Π. Ως ένα νησί που αγκαλιάζει όλους όχι μια κατηγορία τουριστών. Η φιλοξενία από τον απλό φοιτητή έως τον κροίσο, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και σε αυτό βοηθούν οι κάτοικοι, όπως στο θέμα της ανακύκλωσης. Σε 5 μήνες, η ανακύκλωση γυαλιού έφθασε τους 100 τόνους

Ξ. Μιλήστε μας για την παρουσία σας στην φετινή PHILOXENIA αλλά και τους επόμενους σταθμούς προβολής του νησιού σας;
Δ.Π. Το πρόγραμμα της προβολής συνεχίζεται όπως πέρσι. Η Σκιάθος περιλαμβάνεται στο τουριστικό φυλλάδιο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook αλλά και της MERIDIANA θυγατρική της Alitalia.

Η παρουσία μας στη PHILOXENIA 2015 στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική. Πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού μας από τη Βόρειο Ελλάδα, θεωρούμε τη συγκεκριμένη έκθεση από τις πιο σημαντικές και για αυτό το λόγο ήδη στο πρόγραμμα μας για το 2016 σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε τη συμμετοχή μας στη PHILOXENIA! Μέσα στο 2015 ο Δήμος Σκιάθου θα συμμετάσχει σε ακόμα μία τουριστική έκθεση. Αυτή της Greek Tourism EXPO στην Αθήνα. Πα το 2016, η Σκιάθος θα παρευρεθεί και πάλι όσον αφορά το εξωτερικό στις εκθέσεις της Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Ιταλίας(Μιλάνο κ Ρίμινι), Αγγλίας. Επίσης για πρώτη φορά φέτος σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε και σε 2 εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο ακόμα ερευνούμε και ελέγχουμε ποιες ημερομηνίες μας εξυπηρετούν.

Related posts