banner
banner
banner
banner
banner
banner

Σκιάθος…

Σκιάθος…

Σκιάθος, η καρδιά των Σποράδων!

Ένα καταπράσινο νησί, με όμορφες παραλίες, νυχτερινή ζωή, ζωντάνια και θετική ενέργεια. Τα καράβια που φτάνουν στο νησί αράζουν στον απάνεμο κόλπο του μοναδικού οικισμού του νησιού, την πόλη της Σκιάθου στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, η οποία χτίστηκε μεταξύ 1829-1830 στη θέση της αρχαίας πόλης. Το φυσικό λιμάνι της πόλης ήταν πάντα η καρδιά του νησιού, ενώ σήμερα αποτελεί κατεξοχήν καταφύγιο σκαφών αναψυχής, κάτι που προσδίδει στο νησί έναν έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Το γραφικό λιμάνι ασφαλίζουν τέσσερα καταπράσινα νησάκια και το πανέμορφο Μπούρτζι, το μικρό κατάφυτο νησάκι με τα ερείπια ενός βενετσιάνικου φρουρίου και τα νεοκλασικά κτίρια του παλαιού σχολείου, που στεγάζουν το Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου. Το Μπούρτζι είναι σήμερα ένας πανέμορφος πευκόφυτος τόπος αναψυχής με μαγευτική θέα στο πέλαγος. Κάνοντας μια βόλτα στον οικισμό, θα ανακαλύψετε τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους ανάμεσα στα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με τις μικρές αυλές, και τις μικρές νησιώτικες κατοικίες ντυμένες στα λευκά. Στον μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη χτυπά η καρδιά της πόλης την ημέρα, με τα δεκάδες καταστήματα σουβενίρ, τις μικρές ταβέρνες, τα καφέ, αλλά και το σπίτι- μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στο νησί και τιμάται κάθε χρόνο 2-3 Ιανουαρίου και 4 Μαρτίο. Η παλιά πόλη, στο δυτικό άκρο της πόλης, πάνω από το παλιό λιμάνι, παραμένει γραφική με τα στενά καλντερίμια, τους μαχαλάδες και τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια.

Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα και λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη της Σκίαθου και να ιδρύσουν την πόλη τους στο Κάστρο, μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μαγευτικό τοπίο, καθώς η φύση έχει καταλάβει, οτιδήποτε μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία. Το νησί στολίζουν πάνω από 60 καταγάλανες παραλίες, πιο γνωστή από τις οποίες είναι οι Κουκουναριές, στο νοτιοδυτικό άκρο της Σκιάθου, γνωστή και ως Χρυσή Άμμος. Κύριο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι το πευκόδασος που φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, προσφέροντας έτσι φυσική σκιά στους επισκέπτες και δροσιά κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Μέσα στο πευκόδασος θα ανακαλύψετε επίσης τη λιμνοθάλασσα Στροφυλιά, ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα προστατευόμενη περιοχή.

Η Μεγάλη Άμμος, λίγο έξω από την πόλη στο δρόμο προς τις Κουκουναριές, και οι Αχλαδιές είναι οργανωμένες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ουζερί, ενώ στην Μπανάνα χτυπάει η καρδιά των καλοκαιρινών beach party και των θαλάσσιων σπορ. Ακριβώς δίπλα, στη Μικρή Μπανάνα, θα μπορέσετε να απολαύσετε περισσότερη ησυχία και να κολυμπήσετε στα τιρκουάζ αβαθή νερά της. Ακόμη περισσότερη γαλήνη και μοναξιά θα μπορέσετε να απολαύσετε στο δυτικό μέρος του νησιού, στο Μανδράκι, την Ελιά, τον Άγκιστρο και τον Ασέληνο, παραλίες ιδιαίτερης ομορφιάς.

Και επειδή το νησί είναι ιδανικό για κάθε τύπο επισκέπτη, διαθέτει 25 διαδρομές πεζοπορίας συνολικού μήκους 197 χλμ. με σηματοδοτημένα μέσα από το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού, που οδηγούν συχνά σε ειδυλλιακά σημεία με υπέροχη πανοραμική θέα. Η διαδρομή Ασέληνος-Μονή Κουνίστρας-παραλία Μικρός Ασέληνος-παραλία Αλυγαριές-παραλία Κεχριά είναι από τις εντυπωσιακότερες του νησιού, ενώ η διαδρομή Αγία Ελένη-Κρυφή Άμμος και Μανδράκι-Ελιά-Άγκιστρο θα σας αποκαλύψει μυστικές παραλίες!

 

Related posts