banner
banner
banner
banner
banner

Ο Ρόλος του Πατέρα στην ανάπτυξη των παιδιών

Ο Ρόλος του Πατέρα στην ανάπτυξη των παιδιών

Μεγάλος αριθμός μελετών υποστηρίζουν ότι οι μπαμπάδες που εμπλέκονται στην φροντίδα του παιδιού τους, παίζουν με τα βρέφη τους έχουν παιδιά με υψηλότερο IQ όπως και
υψηλότερο επίπεδο, γλωσσικών και γνωστικών ικανοτήτων. Φαίνεται να είναι περισσότερο υπομονετικά παιδιά και να έχουν περισσότερες ικανότητες διαχείρισης του στρες και των ματαιώσεων, διαπιστώσεις που παραμένουν αργότερα και στην εφηβεία.

Παιδιά με μπαμπάδες που νοιάζονται έχουν καλύτερες εκπαιδευτικές επιδόσεις.

1. Να σέβεσαι και να υποστηρίζεις τη μητέρα του παιδιού σου.
Μια μητέρα και ένας πατέρας που σέβονται ο ένας τον άλλο, παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί τους. Όταν βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους να σέβονται ο ένας τον άλλο είναι πιο πιθανό να αισθάνονται τα ίδια ότι τα σέβονται και τα αποδέχονται

2. Να Περνάς χρόνο με το παιδί σου.
Ο χρόνος που περνά ένας πατέρας με το παιδί του δηλώνει πόσο σημαντικό είναι το παιδί αυτό για αυτόν. Αν φαίνεσαι διαρκώς απασχολημένος, το παιδί σου θα αισθάνεται παραμελημμένο..ότι και αν του λες. Είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με το παιδί σου, μεγαλώνει τόσο γρήγορα.. Χαμένες ευκαιρίες που χάνονται για πάντα..

3. Κέρδισε το δικαίωμα να εισακούγεσαι.
Άρχισε να μιλάς με το παιδί σου από όταν είναι μικρό. Παραχώρησε χρόνο και άκουσε τις ιδέες και τα προβλήματά του.

4. Πειθάρχησε το παιδί σου με ήρεμο και δίκαιο τρόπο.
Όλα τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και πειθαρχία, όχι ως τιμωρία, αλλά για να τεθούν λογικά όρια, δείχνεις την αγάπη σου με αυτόν τον τρόπο. Υπενθύμισε στο παιδί σου τις συνέπειες των ενεργειών του. Να παρέχεις ανταποδοτικές ανταμοιβές για τις επιθυμητές συμπεριφορές.

5. Γίνε role model (πρότυπο) για το παιδί σου.
Δίδαξε στο γιό σου τι είναι σημαντικό στη ζωή, επιδεικνύοντας ειλικρίνεια, ταπεινότητα και ευθύνη. Ξόδεψε χρόνο με την κόρη σου, θα μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι αξίζει να της φέρονται με σεβασμό τα αγόρια, και θα ξέρει τι ζητάει από έναν σύντροφο στο μέλλον. Αποτελείς πρότυπο για το παιδί σου, είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι…

6. Γίνε ο Δάσκαλος του παιδιού σου.
Χρησιμοποίησε καθημερινά παραδείγματα για να βοηθήσεις το παιδί σου να πάρει τα βασικά μαθήματα ζωής. Γίνε ένας πατέρας που διδάσκει το παιδί του για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Ενθάρρυνε το παιδί σου να κάνει το καλύτερο που μπορεί, θα το δεις να κάνει καλύτερες επιλογές στο μέλλον.

7. Να έχεις τουλάχιστον ένα κοινό γεύμα την ημέρα μαζί με το παιδί.
Φάτε μαζί σαν οικογένεια (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος μιας υγιούς οικογενειακής ζωής. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μιλήσουν για το τι κάνουν και τι θέλουν να κάνουν. Είναι μια καλή στιγμή για να ακούσεις και να συμβουλεύσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποτελεί την ώρα που οι οικογένειες είναι μαζί κάθε μέρα.

8. Διάβασε στο παιδί σου.
Σε έναν κόσμο όπου η τηλεόραση κυριαρχεί συχνά στη ζωή των παιδιών, είναι σημαντικό οι πατέρες να κάνουν την προσπάθεια να διαβάσουν στα παιδιά τους. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα «κάνοντας και διαβάζοντας», όπως και «βλέποντας και ακούγοντας». Άρχισε να διαβάζεις στο παιδί σου όταν είναι πολύ μικρό. Όταν μεγαλώσει ενθάρρυνε το να διαβάζει και μόνο του. Ενστάλαξε στο παιδί σου αγάπη για το διάβασμα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει μια ζωή με προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

9. Δείξτε την αγάπη σου.
Να αισθάνεσαι άνετα και να είσαι πρόθυμος να αγκαλιάζεις το παιδί σου. Η καθημερινή παρουσία σου είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτρέψεις στο παιδί σου να γνωρίζει ότι το αγαπάς.
Τα παιδιά χρειάζονται την ασφάλεια που προέρχεται από το να γνωρίζουν ότι είναι επιθυμητά, αποδεκτά και ότι τα αγαπούν στην οικογένειά τους.

10. Συνειδητοποίησε ότι η δουλειά του πατέρα δεν τελειώνει ποτέ.
Ακόμη και όταν τα παιδί μεγαλώσει και είναι έτοιμο να φύγει από το σπίτι, εξακολουθεί να σε χρειάζεται για τις γνώσεις σου και τις συμβουλές σου. Θα συνεχίζεις να διαδραματίζεις ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού σου καθώς μεγαλώνει και ίσως μέχρι και να παντρευτεί και να φτιάξει τη δική του οικογένεια.

Οι μπαμπάδες χρειάζεται να νοιάζονται για τον γάμο τους, την συντροφική τους σχέση!

Αν υπάρχουν προβλήματα και ο θυμός και η μνησικακία επικρατούν μεταξύ των δυο καλό είναι να προτρέπουμε αυτά τα ζευγάρια να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία, ώστε να ενισχύσουν το γάμο τους.

Οι μπαμπάδες χρειάζεται να γνωρίζουν πως να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους.
• Οριοθέτηση σχετικά με τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιούν.
• Οριοθέτηση στον τρόπο που αντιδρούν στην ανάγωγη συμπεριφορά του παιδιού τους.
• Να μπορεί να καταλάβει σε τι υστερεί και να βελτιωθεί.
• Πολύ συχνά χρειάζεται να επισκεφθεί επαγγελματία σύμβουλο.

Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολογος MSc, PhD.c – Σύμβουλος Γάμου

Related posts