banner
banner
banner
banner

Ο ρόλος της μυοσκελετικής φυσικοθεραπείας στο σύγχρονο τρόπο ζωής

Ο ρόλος της μυοσκελετικής φυσικοθεραπείας στο σύγχρονο τρόπο ζωής

Σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας ενός τμήματος της φυσικοθεραπείας όσον αφορά τον μυοσκελετικό πόνο, την πρόληψη και την αποκατάσταση αυτού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πολλές φορές η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη ακόμα και σε κόσμο που δεν βιώνει πόνο άλλα έχει αναπτύξει κάποιες δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την κίνηση του σώματος ή μέρους αυτού.

Ξεκινώντας λοιπόν, ας πάρουμε ως δεδομένο πως η καθημερινή μας σωματική στάση έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάται παντού στην επικράτεια, συχνότερα όμως στα αστικά κέντρα. Ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ μεγάλη ικανότητα στις προσαρμοστικές αλλαγές, φαίνεται να μην θέλει να υιοθετήσει την μειωμένη κινητικότητα που του επιβάλλουμε. Εδώ έρχονται τα ολοένα και περισσότερα σύνδρομα στάσης όπως η αυχεναλγία, η οσφυαλγία και οι ισχιαλγίες που κάνουν την εμφάνιση τους στη ζωή μας. Στις παραπάνω αναφερόμενες παθήσεις ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι η αξιολόγηση της καθημερινότητας του ασθενή με σκοπό να κατανοήσει τα αίτια που προκαλούν τις παραπάνω καταστάσεις. Εν συνεχεία τον ρόλο της αναλγησίας και της βελτίωσης της κίνησης την πετυχαίνει ο φυσικοθεραπευτής μέσω διαφόρων τεχνικών, εξειδικευμένων ασκήσεων και κάποιων ειδικών μηχανημάτων.

Τέλος, μέσω της επεξήγησης και της διδαχής κάποιων παραμέτρων ώστε να μην ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση ο ασθενής, ο ρόλος και η παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή έρχεται σε πέρας.

Εκτός όμως από τα λανθασμένα πρότυπα στάσης που συναντάμε στην εργασία και στην οικία μας, έχουμε και τα σύνδρομα υπέρχρησης, που ολοένα και περισσότερο κάνουν κι αυτά την εμφάνισή τους. Παθήσεις όπως οι τενοντοπάθειες, ο καρπιαίος σωλήνας, οι περιαρθρίτιδες ώμου και οι γοναλγίες είναι πολύ συχνά φαινόμενα αντιμετώπισης στα φυσικοθεραπευτήρια.  Η συνεχόμενη χρήση χωρίς την κατάλληλη ξεκούραση κάποιων δομών, όπως οι αρθρώσεις, ή ιστών όπως οι τένοντες του ανθρώπινου σώματος, επιφέρει πόνο και πολλές φορές δυσλειτουργία κίνησης. Αυτές καλούνται να τις αντιμετωπίσουν εξειδικευμένοι με τη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία και τον πόνο φυσικοθεραπευτές. Τα όργανα και οι τεχνικές που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω καταστάσεις ποικίλουν. Πρωτίστως όμως η κατανόηση μέσω της αξιολόγησης του ασθενή και κάποιες απεικονιστικές λήψεις που πιθανόν θα καταδείξουν το μέγεθος της βλάβης (είναι δουλειά των εξειδικευμένων ιατρών), είναι αυτό που χρειάζονται τα παραπάνω σύνδρομα. Αφού λοιπόν γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση, ξεκινάει η θεραπεία με στόχο την αναλγησία και την επιστροφή της λειτουργικότητας του ασθενή στην καθημερινότητα του. Πριν το τέλος των θεραπειών, το σημαντικότερο κομμάτι του πάζλ της αποκατάστασης είναι η εκπαίδευση του ασθενή, όσον αφορά την πάθηση του με μακροπρόθεσμο στόχο, να μην χρειαστεί μελλοντική επίσκεψη σε πάροχο υγείας για τον ίδιο λόγο. Αυτό επιτυγχάνεται με εκπαίδευση του ασθενή όσον αφορά τον πόνο αλλά και κάποιες ενέργειες στις οποίες καλείται να δώσει έμφαση ο εκάστοτε ασθενής.

Τελειώνοντας να αναφέρω τη σημαντικότητα του ρόλου του φυσικοθεραπευτή και στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, καθώς η νευροφυσιολογία του πόνου αποτελεί πεδίο μετεκπαίδευσης πολλών φυσικοθεραπευτών στις μέρες μας. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, πως εκτός από τις τεχνικές που εφαρμόζει ένας φυσικοθεραπευτής στη θεραπεία του και την χρήση των κατάλληλων μηχανημάτων, τεράστιο ρόλο στην αποκατάσταση και στην πρόληψη τραυματισμών διαδραματίζει η άσκηση.

Ο καταλληλότερος λοιπόν πάροχος υγείας που καλείται να εκπαιδεύσει και να προτείνει σε οποιονδήποτε ασθενή την κατάλληλη άσκηση είναι ο εξειδικευμένος εκάστοτε φυσικοθεραπευτής.

Χαράλαμπος Αναστασίου του Γεωργίου

Φυσικοθεραπευτής

Related posts