banner
banner
banner
banner

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Συνέντευξη του Μιχαήλ Π. Βλασταράκου Προέδρου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

ΕΡ: Ο ιατρικός τουρισμός δύναται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια νέα προστιθέμενη αξία στην τουριστική προσφορά;

ΑΠ: «Βεβαίως. Η χώρα μας με την μοναδική γεωπολιτική θέση, με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 6.000 νησιά, αμέτρητες ανεκτίμητες φυσικές ομορφιές, καθώς και πλούτο πολιτισμικών θέλγητρων αποτελεί έναν ιδεώδη προορισμό Ιατρικού Τουρισμού. Επιπλέον, σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η ιστορία του λαού της, που εδώ και χιλιάδες χρόνια, έθεσε τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού και της Ιπποκράτειας επιστήμης, της επιστήμης της Ιατρικής.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έχει ξεκινήσει από το 2013 μέσα από τη συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, αλλά και μέσα από τη δημιουργία Τομέα Ιατρικού Τουρισμού στο νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4316 (ΦΕΚ Α’ 270/24.12/2014), εντατική και συστηματική προσπάθεια προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι που θα καταστήσουν την πατρίδα μας στην κορυφή των προορισμών ιατρικού τουρισμού, παγκοσμίως.

Είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου δομές  από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα υπερσύγχρονα διαγνωστικά εργαστήρια, τις κορυφαίες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τον άρτια καταρτισμένο τομέα της πλαστικής χειρουργικής και της ρομποτικής χειρουργικής και ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ανά ειδικότητα».

ΕΡ: Ποια θα είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και αν μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

ΑΠ: «Μεγάλα. Κύρια επιδίωξη μας είναι η είσοδος της Ελλάδας στην διεθνή αγορά ιατρικού τουρισμού και η μετατροπή του ιατρικού τουρισμού σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία για τη χώρα, η αύξηση των θέσεων εργασίας, μέσω της προβολής του ισχυρά καταρτισμένου Έλληνα ιατρού, του υψηλού επιπέδου ιατρικής εξειδίκευσης στη χώρα αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών

Στόχος μας, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω στον τομέα της παροχής ποιοτικών και ασφαλών ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή τουρίστα είναι η διασφάλιση της επιστημονικής αυθεντίας και του κύρους της χώρας μας, η θέσπιση των όρων πιστοποίησης των παρέχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, η εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων και παροχών υγείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αναδείξουμε όλους τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που διαθέτουμε και να καταγράψουμε τις δυνατότητες που έχει η κάθε υποψήφια περιοχή που θα πιστοποιηθεί ως ιατρικός προορισμός. Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την κατάρτιση βασικού χάρτη προορισμών ιατρικού τουρισμού στη χώρα, προκειμένου να δομηθεί το πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού»

ΕΡ: Μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών (ποιες θα είναι αυτές);

ΑΠ: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποβλέποντας στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας στοχεύει στην καλλιέργεια της εξωστρέφειας των Ελλήνων ιατρών, την έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την επένδυση στην καινοτομία και το σωστό marketing, τη δημιουργία ιατρικού τουρισμού επιλογής (ΜΗΝ & Β’/Γ’ βάθμιες μονάδες), καθώς και ιατρικού τουρισμού ανάγκης (πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας) και ταυτόχρονα, στην στήριξη συλλογικών φορέων που επενδύουν στον Ιατρικό Τουρισμό, την προβολή των προτύπων διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις διεθνείς συνεργασίες αλλά και την οικονομική διευκόλυνση μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης».

Μιχαήλ Π. Βλασταράκος Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

 

Οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Ο ιατρικός τουρισμός δύναται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια νέα προστιθέμενη αξία στην τουριστική προσφορά, με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και να δώσει ώθηση για την ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών. Μόνον ο ιατρικός τουρισμός είναι μία αγορά 30 δισ. δολαρίων, από την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο.

Όμως ο ιατρικός τουρισμός απαιτεί ένα πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο, με προδιαγραφές, πιστοποιήσεις και κανόνες που θα διασφαλίζει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και τον υγιή ανταγωνισμό. Για αυτό η συνεννόηση και συνεργασία του κράτους με τους φορείς της αγοράς κρίνεται απαραίτητη.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, με την αρωγή της πολιτείας και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αναπτύσσονται μονάδες υγείας σε όλες τις περιοχές της χώρας, με στόχο να καλύψουν στο μέγιστο τις ανάγκες των διεθνών επισκεπτών.

Η Ελλάδα αποτελούσε ιατρικό προορισμό από τους αρχαίους χρόνους, με τα Ασκληπιεία να παρέχουν ολιστική φροντίδα υγείας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Από την Αιδηψό μέχρι την Ικαρία, τη Λέσβο και τις περισσότερες λουτροπόλεις, η Ελλάδα φημίζεται για τον αριθμό των θερμών πηγών της, καθώς και για τη σύσταση των μεταλλικών νερών που καθιστούν κάποιες από αυτές τις πηγές, μοναδικές σε όλο τον κόσμο.

Η δε ιαματική λουτροθεραπεία, εφαρμόζεται σε πλήθος παθήσεων, όπως οι χρόνιες ρευματικές παθήσεις, οι αρθροπάθειες, η παραμορφωτική αρθρίτιδα, οι ισχιαλγίες, οι αγγειακές και γυναικολογικές παθήσεις.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των λουτροπόλεων, διαθέτουν εξαίρετες τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές, συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα και παρέχουν εύκολη πρόσβαση τόσο σε κοντινές παραλίες, όσο και σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Tη διενέργεια έξι πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωμένων δικτύων ιατρικών υπηρεσιών για ξένους επισκέπτες σε τοπικό επίπεδο, προ- τείνει η μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) με τίτλο: «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει η μελέτη, σε 10 χρόνια, εάν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην ΕΕ και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί, σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις σε πάγια, να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς:

– Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισμός για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων πόλεων).

– Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισμός: συνεργασία κέντρων αποκατάστασης με ξενώνες και ξενοδοχεία για προώθηση πακέτων αποκαταστατικού τουρισμού (κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία).

– Ιατρικός Τουρισμός Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης: συνεργασία κέντρων με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

– Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης: προβολή των συνεργασιών προκειμένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σ΄ ένα επιπλέον target group και να διαφημίζονται σε διευρυμένες κατηγορίες πελατών (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο).

– Λουτροπόλεις – κέντρα αποκατάστασης – προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας για τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών: άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ. (ευρεία γεωγραφική διασπορά).

– Οφθαλμολογία – αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική, σε επίπεδο One – Day/Secondary Care Clinic (στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές).

Related posts