banner
banner
banner
banner
banner

ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – Οι αετοφωλιές των ελληνικών βουνών!

ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – Οι αετοφωλιές των ελληνικών βουνών!

Φωλιασμένα σε δασωμένους κόρφους, κόντρα στο νόμο της βαρύτητας στις περισσότερες περιπτώσεις, με ανεμπόδιστη θέα που κόβει την ανάσα και ανεξάντλητες δυνατότητες εξερεύνησης, τα ορεινά καταφύγια της χώρας θα σας μυήσουν στις βουνίσιες ομορφιές και τις συγκινήσεις που απλόχερα προσφέρει η φύση.

Η Ελλάδα μας φημίζεται παγκόσμια για τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές της, όμως θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί “η χώρα των βουνών”, αφού το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης της καλύπτεται από ψηλούς, πανέμορφους και δύσβατους ορεινούς όγκους.

Ο μαγικός κόσμος των βουνών προσφέρει μια διαφορετική οπτική της πανέμορφης χώρας μας. Άγρια βουνά, πλούσια σε αντιθέσεις, θρύλους, παραδόσεις, εντυπωσιακές κορφές και ορθοπλαγιές, προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στους ορειβάτες και γενικότερα στους εραστές της φύσης και της άγριας ζωής.

Για να διευκολυνθούν οι αναβάσεις των ορειβατών στα βουνά από τη δεκαετία του ’30 άρχισαν να χτίζονται στις πλαγιές τους καταφύγια, όμορφα και λιτά πέτρινα καταλύματα που δένουν αρμονικά με το γύρο περιβάλλον. Μικρές οάσεις άνεσης και πολιτισμού μέσα στο άγριο περιβάλλον των βουνών. Ο κουρασμένος ορειβάτης ή ταξιδιώτης θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του μέσα στη ζεστασιά, την ασφάλεια και τις βασικές, “Σπαρτιάτικες” ανέσεις που προσφέρει ένα καταφύγιο.

Συνήθως τα καταφύγια χτίζονται στην άκρη του δάσους ή σε κάποιο στρατηγικό διάσελο πάνω στην πορεία προς την κορφή. Βρίσκονται συχνά στη βάση ή την αρχή των πιο δημοφιλών αναβάσεων και αναρριχήσεων. Είναι βολικό να σπάμε την προσέγγιση στην διαδρομή, περνώντας τη νύχτα σε ένα καταφύγιο, μιας και συχνά η πορεία ως την κορφή ή η πρόσβαση των διαδρομών είναι μακριά και κουραστική. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο μας επιτρέπει να ξεκουραστούμε, να στεγνώσουμε τα ρούχα, τις μπότες και τον εξοπλισμό (σχοινιά κτλ.). Επίσης χρειάζεται να μεταφέρουμε μαζί μας λιγότερο βάρος όπως αντίσκηνα και εξοπλισμό bivouac διανυκτέρευσης. Στο βιβλίο καταφυγίου, θα βρείτε πληροφορίες για τις διαδρομές της περιοχής και την τρέχουσα κατάστασή τους από περιγραφές ορειβατών που τις επανέλαβαν πρόσφατα.

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες για τη χρήση αυτών των καταφυγίων:

Καταφύγια χωρίς φύλακα:

Συχνά θα αναγκαστείτε να συνυπάρξετε και με άλλες ομάδες ορειβατών. Φερθείτε με κατανόηση και συναδελφικότητα. Δεν θα πρέπει να καταπιέζονται μικρότερες ομάδες ορειβατών. Όλοι οι επισκέπτες έχουν ίσα δικαιώματα. Συνήθως φτάνουμε στο καταφύγιο κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Προσέξτε πολύ την συμπεριφορά σας κατά την είσοδο δεν κάνουμε “γιουρούσι” για να “πιάσουμε” κρεβάτι γιατί είναι εύκολο λόγω της κόπωσης να δημιουργηθούν εκνευρισμοί. Εφόσον το καταφύγιο διαθέτει παντόφλες αφήνουμε τις μπότες μας στα ειδικά ράφια στον προθάλαμο. Μέσα στο καταφύγιο κυκλοφορούμε μόνο, με τις παντόφλες. Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχουν παντόφλες ποτέ δεν κυκλοφορούμε μέσα στους χώρους του καταφυγίου με λασπωμένες ή γεμάτες χιόνι μπότες.

Δεν σκορπάμε παντού τα πράγματά μας. Τα τοποθετούμε τα στα ειδικά ράφια ή καλάθια. Αν αυτά δεν υπάρχουν τοποθετούμε τα πράγματά μας πάνω στο κρεβάτι που μας αναλογεί. Πολλές φορές ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων ομάδων συλλόγων ή σχολών, δεν μας αναλογεί ολόκληρο κρεβάτι, αλλά ένας χώρος ίσα ίσα να κοιμηθούμε. Σε μικρότερα καταφύγια πιθανόν να μην περισσεύει για σας κρεβάτι. Μην ανησυχείτε, με λίγη καλή διάθεση όλοι θα βολευτούν. Θα βολευτείτε σε έναν πάγκο ή τραπέζι ή απλά μια γωνία στον προθάλαμο. Ως τότε πρέπει να τοποθετήσετε με τάξη τον εξοπλισμό σας σε μια άκρη ώστε να μην ενοχλεί τους διερχόμενους. Κατά τη διάρκεια παραμονής σας θα πρέπει να μην παρατάτε πουθενά χρησιμοποιημένα σκεύη. (Ποτήρια, πιάτα κ.α). Αμέσως μετά τη χρήση θα πρέπει να τα πλένετε και να τα αφήνετε στη θέση τους.

Τα καταφύγια είναι αθλητικοί χώροι και το κάπνισμα εντός τους απαγορεύεται αυστηρά.

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην περιοχή γύρω από το καταφύγιο επειδή αργά ή γρήγορα οδηγεί στον περιορισμό του δάσους γύρω από το καταφύγιο και πιθανόν να προξενήσει πυρκαγιά. Αν είναι απαραίτητο, φωτιά μπορείτε να ανάψετε μόνο σε ειδικά διασκευασμένη θέση ή τζάκι μέσα ή έξω από το καταφύγιο. Τα ξύλα που τυχόν διαθέτει το καταφύγιο πρέπει να καίγονται με πνεύμα οικονομίας, μιας και συνήθως είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά τους. Τα ξύλα πρέπει να μαζεύονται με συνετό τρόπο μόνο από πεσμένα ή ξεραμένα δένδρα. Τα καταφύγια δεν είναι ξενοδοχεία! Ακόμα και αν η άλλη ομάδα ορειβατών δεν είχε κάνει κράτηση αλλά λόγω κακοκαιρίας ή κόπωσης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το καταφύγιο, πρέπει να τους δεχτείτε με πνεύμα φιλοξενίας και να αναγνωρίσετε πως έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εσάς.

Πριν φύγουμε διπλώνουμε τις κουβέρτες, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε καλά τους χώρους του καταφυγίου. Επίσης κλείνουμε και ασφαλίζουμε προσεκτικά τις πόρτες και τα παράθυρα. Τέλος μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας και τα μεταφέρουμε στον πολιτισμό! Αν ανακαλύψατε πως προκλήθηκαν κάποιες καταστροφές στο καταφύγιο από οποιοδήποτε λόγο (π.χ. βανδαλισμό ή από την κακοκαιρία) πρέπει να κάνετε τις δυνατές πρόχειρες επιδιορθώσεις και παραδίδοντας τα κλειδιά, να ενημερώσετε τους διαχειριστές.

Καταφύγια με φύλακα
Οι κανόνες συμπεριφοράς στα φυλασσόμενα καταφύγια είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιοι με αυτή που πρέπει να επιδεικνύουμε στα καταφύγια χωρίς φύλακα. Τα καταφύγια δεν είναι ξενοδοχεία και ο φύλακας (σ.σ. “καταφυγιάς”) δεν είναι σερβιτόρος. Το καταφύγιο είναι το σπίτι του και οι επισκέπτες πρέπει να φέρονται με σεβασμό. Για την εύρυθμη λειτουργία των καταφυγίων κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες υπάρχει ένας ειδικός κώδικας συμπεριφοράς και τρόπου λειτουργίας ο οποίος δεν είναι εύκολα κατανοητός σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά το καταφύγιο.

Τα φυλασσόμενα καταφύγια έχουν συνήθως τοιχοκολλημένο τον κανονισμό λειτουργίας, για τον οποίο πρέπει να φροντίσετε να ενημερωθείτε. Φυσικά θα πρέπει να τον τηρήσετε με απόλυτη πειθαρχία. Με το που φτάσετε στο καταφύγιο θα πρέπει να ενημερώσετε το φύλακα πόσοι ακριβώς θα διανυκτερεύσετε αν κάποιος από την παρέα σας απλά δα διημερεύσει
και σχετικά με τα πλάνα σας για την επόμενη μέρα, ώστε να σας τοποθετήσει σε θάλαμο με άτομα που θα ξυπνήσουν την ίδια ώρα.

Επίσης ειδοποιήστε αν πρόκειται να δειπνήσετε και για το είδος του φαγητού. Αν πρόκειται να αναχωρήσετε νωρίς το πρωί εξοφλήστε το λογαριασμό σας από το βράδυ. Ο φύλακας θα σας δώσει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαδρομές στην περιοχή και την τρέχουσα κατάστασή τους.

Ετοιμάστε από το βράδυ το σακίδιο της διαδρομής και έχετε πρόχειρα δίπλα σας τα ρούχα και τα υλικά που θα φορέσετε το πρωί. (Τζάκετ, φακοί κεφαλής, σχοινιά, πιολέ κτλ). Η καλή προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ έχει μεγάλη σημασία ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο το πρωί και να μην ξεχάσετε κάποιο σημαντικό υλικό. Και γενικά δεν επιτρέπεται!

1. Το κάπνισμα σε κανένα χώρο του καταφυγίου.
2. Η χαρτοπαιξία, έστω και αν είναι χωρίς χρήματα, καθώς και παιχνίδια που προκαλούν θορύβους.
3. Η χρήση μουσικής.
4. Η είσοδος σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν μολυσματικές ασθένειες.
5. Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών και η είσοδος σε άτομα υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών.
6. Η τοποθέτηση και χρήση τυχερών μηχανημάτων.
7. Η είσοδος σε κυνηγούς εφόσον φέρουν οπλισμό.
8. Η είσοδος – παραμονή ζώων εντός του καταφυγίου.
9. Η είσοδος στα υπνοδωμάτια με αρβύλες. Οι αρβύλες πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό χώρο.

Τα πιο γνωστά ελληνικά καταφύγια είναι:

Μιχάλης Δέφνερ, Παρνασσός
Λίγο παραπέρα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του, ο Παρνασσός έχει ένα πολύ οργανωμένο καταφύγιο, το Μιχάλης Δέφνερ σε υψόμετρο 1.820 μέτρων. Εκεί, χάρη στο τζάκι και τη κεντρική θέρμανση θα βρείτε τη ζεστασιά που χρειάζεστε μετά από μια μέρα στα χιόνια, ενώ επίσης διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και δίνει τη δυνατότητα νοικιάσετε εξοπλισμό για σκι και έλκηθρα.

Φλαμπούρι & Μπάφι, Πάρνηθα
Με μόλις 10 ευρώ τη βραδιά, το καταφύγιο Φλαμπούρι αποτελεί αγαπημένη επιλογή του ορειβατικού κοινού. Σε υψόμετρο 1.158 μέτρων θα συνδυάσετε την όμορφη θέα με ευχάριστες δραστηριότητες που οργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, όπως τοξοβολία ή πεζοπορία. Το επίσης διάσημο Μπάφι, προσφέρει περισσότερες ανέσεις και οργανώνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού και σπηλαιολογία.

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Ανατολικό Ζαγόρι
Με τρία ευρύχωρα δωμάτια που διαθέτουν 50 κουκέτες στο σύνολο, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα τείνει να μοιάζει με hostel του βουνού. Η θέρμανση και το τζάκι θα σας κρατήσουν ζεστούς ενώ θα απολαμβάνετε τα γεύματα του εστιατορίου του.

Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, Όλυμπος
Ο Όλυμπος διαθέτει εννιά καταφύγια, οργανωμένα και έκτακτης ανάγκης, το ευκολότερα προσβάσιμο από αυτά είναι το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, εννοώντας πως για να ανεβείτε σε αυτό θα χρειαστεί να ακολουθήσετε σηματοδοτημένο μονοπάτι και θα χρειαστείτε από δύο έως τρεις ώρες για να φτάσετε. Τότε πια θα βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.940 μέτρων να απολαμβάνετε
τη θέα και την φιλοξενία του καταφυγίου.

Όποια επιλογή καταφυγίου και να κάνετε πάντα θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους καθώς καλό είναι και να έρθετε σε επικοινωνία με τους συλλόγους που μπορούν να σας κατευθύνουν σε αρκετά σχετικά θέματα.

Όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης, τις εγκαταστάσεις, τα ορειβατικά καταφύγια σε όλη τη χώρα, τις οργανωμένες εκδρομές και τις τοπικές συνθήκες για πεζοπορία, ορειβασία ή αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά, παρέχονται από την Ελληνική
Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και τους τοπικούς πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους.

Στους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου, του Παρνασσού, του Βίκου, της Πάρνηθας, του Ολύμπου, στο Δάσος της Δασιάς, του Μαινάλου, κρύβεται όλο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης.

Η επιλογή είναι δική σας…

Related posts