banner
banner
banner
banner

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Η Ελλάδα από το 2010 ως σήμερα έχει πετύχει μια εντυπωσιακή προσαρμογή εξαλείφοντας το

δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου. Η Ελλάδα το 2017 κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Δείκτη Προώθησης Μεταρρυθμίσεων. Η ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η εξωστρέφεια της οικονομίας έχει ενισχυθεί. Η κυβέρνηση έκλεισε έγκαιρα την Τρίτη αξιολόγηση. Η οικονομία βρίσκεται πλέον σε ανάκαμψη και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται. Όμως απομένουν να γίνουν και άλλα. Μπροστά μας υπάρχουν πέντε σημαντικές προκλήσεις.

  1. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
  2. Το υψηλό δημόσιο χρέος.
  3. Το υψηλό ποσοστό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
  4. Η ανάγκη να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις κυρίως σε κλάδους που μπορούν να εξάγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.
  5. Η χρηματοδότηση από τις αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οι μεταρρυθμίσεις συνεπώς πρέπει να συνεχισθούν με πρώτες αυτές της μείωσης της φορολογίας και των εισφορών. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και του κτηματολογίου. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Η ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης, θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με κίνητρα παραγωγικότητας. Η αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σύνδεση Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής, κίνητρα για έρευνα και καινοτομία. Αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για την ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Οι δανειστές μας θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ώστε το χρέος μας να καταστεί βιώσιμο. Οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πρέπει να εξυγιανθούν ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις. Και βεβαίως να αποφευχθεί κάθε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία μοιραία θα θίξει τους καταθέτες.

Οι πολιτικοί μας και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και μετά το τέλος των μνημονίων δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο πάρτι της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης του πρόσφατου παρελθόντος. Η Ελλάδα για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος θα πρέπει για όλα τα επόμενα χρόνια να έχει υπό αυστηρό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου.

Με εθνικό σχέδιο και συναίνεση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην βυθιστούμε ξανά στην αδράνεια, στον διχασμό και στην οξύτητα. Οι Έλληνες όποτε ενώθηκαν τα κατάφεραν. Όποτε διχάστηκαν ηττήθηκαν. Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας προχωρήσουμε μπροστά.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ

Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ

Related posts