banner
banner
banner
banner

Οι ευκαιρίες και οι παγίδες στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων

Οι ευκαιρίες και οι παγίδες στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων

Στο ΞΕΝΑΓΟ μίλησαν ο Γρηγόρης Λιάντας, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και ο Νίκος Μανομενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρεία Ανάπτυξης, Διαχείρισης, Εκτίμησης και Διαμεσολάβησης Ακινήτων.

Αρκετές χιλιάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται στα αζήτητα παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων. Η στασιμότητα στις αγοροπωλησίες αγγίζει και το 80%,σύμφωνα με τους μεσίτες και δεν διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης.

Η αγορά τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση πάει από το κακό στο χειρότερο. Φόροι υψηλοί, αντικειμενικές αξίες υψηλότατες, μισθοί και συντάξεις κάθε μήνα κατεβαίνουν, τα τρόφιμα ανεβαίνουν, η ζωή του Έλληνα δυστυχώς, έχει αλλάξει προς το χειρότερο, οι οικονομίες του καθενός εξαντλήθηκαν και τα μεσιτικά γραφεία μειώθηκαν στο 1/3, οι παράνομοι μεσίτες δυστυχώς πληθαίνουν.

 «Οι συναλλαγές που γίνονται είναι ελάχιστες και δεν αντανακλούν την αξία των ακινήτων μιας και τα όποια ακίνητα πωλούνται από ανάγκη. Οι ιδιοκτήτες όλο και περισσότερο συνεργάζονται με μεσίτες γιατί την περίοδο της κρίσης πολλοί έχασαν λεφτά από άστοχες μισθώσεις και οι μισθωτές που έρχονται μέσω μεσίτη είναι πιο αξιόπιστοι. Οι τιμές πέσανε στα καινούργια διαμερίσματα κατά 40-50% σε όλη την Ελλάδα και στα μεταχειρισμένα πολύ πιο πάνω από τις τιμές που υπήρχανε προ κρίσης. Διαμερίσματα κάτω των 80.000 ευρώ είναι αυτά που ενδιαφέρουν τους αγοραστές σύμφωνα με τον κ. Λιάντα ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι ακινήτων είναι ελάχιστοι εν συγκρίσει με την περίοδο προ κρίσης. Στην παλιά Παραλία, η τιμή έφτανε τα 10.000€/τμ πριν την κρίση, κι σήμερα αν έγιναν συναλλαγές στις 4.000€/τμ αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλα διαθέσιμα σε αυτή την τιμή για όσους ενδιαφέρονται» τόνισε ο Νίκος Μανομενίδης, διευθύνων σύμβουλος Εταιρείας Ανάπτυξης, Διαχείρισης, Εκτίμησης και Διαμεσολάβησης Ακινήτων.

Στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων οι τιμές μειώθηκαν κατά 50% και στις ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων από 50% έως και 80% σε σύγκριση με τις τιμές προ κρίσης. Οι ενοικιαστές αλλάζουν κατοικία και ψάχνουν για πολύ φθηνότερο μίσθωμα. Συνήθεις τιμές για διαμέρισμα πάνω από 30 ετών , των 2Δ.ΣΤ.Κ.Λ είναι στα 250 ευρώ έως και 300 ευρώ ενώ με 3Δ.ΣΤ.Κ.Λ είναι στα 300 έως 350 ευρώ.

«Ευκαιρίες ακινήτων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Προσοχή όμως πρέπει να συμβουλεύονται δικηγόρο οι αγοραστές, για να αποφεύγονται νομικά προβλήματα και τεχνικά προβλήματα» επεσήμανε στο «ΞΕΝΑΓΟ» ο Γρηγόρης Λιάντας, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.

«Τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τις εντοπίζουμε στα προάστια από όπου υπάρχει τα χρόνια της κρίσης αυξημένη μετακίνηση προς το κέντρο. Στα προάστια η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη τόσο για αγορά όσο και για μίσθωση (κόστος μετακίνησης, αυξημένες δαπάνες θέρμανσης, ψύξης και κήπου) ανάφερε ο κ. Μανομενίδης. Ευκαιρίες υπάρχουν σε κάποια καταστήματα και στα σπίτια που δεν μπορούν να μισθωθούν εξαιτίας κακής κατάστασης και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να τα ανακαινίσουν.

 Όμως, ο κ. Λιάντας συστήνει στους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές να εμπιστεύονται μόνον τους επαγγελματίες αδειούχους μεσίτες, «προσοχή να μη πέσετε θύματα απάτης, ρωτάτε τα σωματεία σε κάθε πόλη αν ο μεσίτης που θα συνεργασθείτε είναι νόμιμος η όχι».

 Πάντως, η ζήτηση επιπλωμένων διαμερισμάτων έχει αυξηθεί και δημιουργεί προοπτικές σε όσους έχουν μετρητά. Υπάρχει ωστόσο προσδοκία – φόβος σχετικά με τα ακίνητα των Τραπεζών που «θα βγουν στην αγορά» κάτι που δημιουργεί αναστολές στους μικροεπενδυτές.

Στο μεταξύ, άρχισαν να καταφθάνουν στις πανεπιστημιουπόλεις οι νέοι φοιτητές που αναζητούν Studios και γκαρσονιέρες. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 150 ευρώ έως και 200 ευρώ τα επιπλωμένα είναι κατά τι ακριβότερα. Ωστόσο, φθάνουν μέχρι 500 ευρώ για τους πιο απαιτητικούς.

Αρχικά μισθώνονται τα καλά ακίνητα στο κέντρο κοντά στα πανεπιστήμια, στην συνέχεια τα καλά σπίτια σε περιοχές που διαθέτουν απευθείας σύνδεση με μια αστική γραμμή και στην συνέχεια όλα τα άλλα. Τα καλά σπίτια είναι λίγα και μισθώνονται πριν αδειάσουν ή την πρώτη ημέρα της αγγελίας.

«REALTY.GR» Θοδωρής Γρ. Λιάντας Διεύθυνση: Αιγαίου 25, 546 55, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2310 480100, 2310 435083 Tηλ & Fax: 2310 436722

Related posts