banner
banner
banner

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Απαραίτητη η συνεκτίμηση απεικονιστικών & κλινικών ευρημάτων

Με τον Φυσικοθεραπευτή Παπανικολάου Χρυσόστομο Pt, MT

« Ο θεραπευτής πρέπει να αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν σύνολο και να προσπαθεί να κάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, που θα του επιτρέψει να καταλάβει το πραγματικό αίτιο των συμπτωμάτων του ασθενή»

Πολλοί έχουμε κάνει φυσικοθεραπείες, είτε σε κρατικές δομές, είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πως μπορούμε, όμως, να κρίνουμε το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών και τι πρέπει να περιμένουμε από ένα φυσικοθεραπευτή, για να πούμε ότι είναι κατάλληλος, για να αντιμετωπίσει την πάθηση μας;

Ανεξαρτήτως από το σύνολο του εξοπλισμού που διαθέτει ένα φυσικοθεραπευτήριο και των τεχνικών που ασκεί ο κάθε θεραπευτής, πολλές φορές η θεραπεία δεν είναι αποδοτική. Η αξιολόγηση είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια ενός φυσικοθεραπευτή και ο λόγος, που πολλές φορές φαινομενικά δύσκολα περιστατικά έχουν εξαιρετική έκβαση, ενώ σε  άλλα, που δεν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, έχουμε φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Βέβαια εδώ προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Μα αφού έχω δισκοκήλη, το λέει η μαγνητική μου, σε τι χρειάζομαι την αξιολόγηση; Η απάντηση σε αυτό είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες. Δεν είμαστε η μαγνητική μας! Η όποια απεικονιστική εξέταση δεν δείχνει απαραίτητα την αιτία της παθήσεως μας, ούτε είναι υποχρεωτική η παρουσία συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που, ενώ έχουν σχετικά καλή απεικόνιση στις εξεταζόμενες δομές, ταλαιπωρούνται από έντονους πόνους και άλλοι που, ενώ βλέποντας τις εξετάσεις τους τους φανταζόμαστε κλινήρεις, έχουν έρθει περιπατητικοί και με ελάχιστους πόνους.

Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω μπορεί να θεωρήσει ότι οι απεικονιστικές μέθοδοι είναι ανακριβείς. Δεν υπαινίσσομαι όμως, ούτε εγώ γνωρίζω κάποια μελέτη, που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πολλές φορές είναι απαραίτητες και βοηθούν πολύ στη διάγνωση και αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Αυτό που θέλω να καταδείξω, είναι ότι είναι στατικές. Δεν καταγράφουν την κίνηση, ούτε τις αλλαγές, που προκύπτουν σε διάφορες δομές, λόγω των φορτίων που μετατοπίζονται κατά την κίνηση. Έτσι, ενώ αξιόπιστα απεικονίζουν ορισμένα προβλήματα, δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουμε, ούτε μπορούν να προτείνουν τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης. Μία τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 (Brinjikji et al, AJNR 2014) εξετάζει τα ευρήματα παθολογίας στην σπονδυλική στήλη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και καταλήγει σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, μέρος των οποίων σας παραθέτω στον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά «παθολογικών» ευρημάτων που εντοπίστηκαν μέσω απεικονιστικών μεθόδων ασυμπτωματικούς ασθενείς

12980418_10208057723816108_1793996726_n

Με προσεχτική παρατήρηση μπορούμε να δούμε, ότι τα ποσοστά σε όλες τις ηλικίες με πρόπτωση δίσκου, εκφυλισμό και αρθρίτιδες, είναι πολύ μεγάλα. Παρόλα αυτά, μιλάμε για ασυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή, ενώ η απεικονιστική μέθοδος έδειξε σοβαρά προβλήματα, οι συγκεκριμένοι «ασθενείς» δεν είχαν κάποιο πόνο ή κάποιο περιορισμό και αγνοούσαν την κακή κατάσταση της σπονδυλικής τους στήλης. Από τα παρακάτω καταλαβαίνουμε, ότι η κλινική εικόνα δεν συνάδει υποχρεωτικά με τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων στα μυοσκελετικά περιστατικά. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, όταν διαβάζουμε το πόρισμα της μαγνητικής μας, ούτε και να επαναπαυόμαστε πλήρως από μια «καθαρή» μαγνητική. Μετά τη λήψη του πορίσματος, η επίσκεψη στον ιατρό, που θα καθορίσει, αν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση και φαρμακευτική αγωγή και στην συνέχεια στο φυσικοθεραπευτή, θα μας δώσει πληροφορίες, για το ποια πραγματικά είναι η πάθησή μας και πως μπορούμε με ηρεμία και μέθοδο να την αντιμετωπίσουμε.

Για να ολοκληρώσουμε, δεν υπάρχει πανάκεια στο ποιος είναι ο καλός θεραπευτής και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι πρέπει ο θεραπευτής να μην αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα και να μην επικεντρώνεται στα ακτινογραφικά ευρήματα. Πρέπει να αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν σύνολο και να προσπαθεί να κάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, που θα επιτρέψει να καταλάβει το πραγματικό αίτιο των συμπτωμάτων του ασθενή. Αν αυτό βρεθεί, η φαρέτρα του φυσικοθεραπευτή είναι γεμάτη με τεχνικές ασκήσεις και εξελιγμένα μηχανήματα. Ο θεραπευτικός στόχος θα επιτευχθεί.

Παπανικολάου Χρυσόστομος Pt, MT
Φυσικοθεραπευτής
Mulligan Practitioner, Kinesio Tape Practitioner
Πτολεμαίων 8 Πυλαία
Τηλ. 2313 041 148   www.physiohealth.gr

Related posts