banner
banner
banner
banner
banner

Μπάνιο, από δημόσιο χώρο σωματικής καθαριότητας στο μοδάτο ιδιωτικό δωμάτιο!

Μπάνιο, από δημόσιο χώρο σωματικής καθαριότητας στο μοδάτο ιδιωτικό δωμάτιο!

Tα πρώτα στοιχεία για τη χρήση των λουτρών χρονολογούνται μέχρι το 3000 π.Χ. Σε αυτό το καιρό είχε μια ισχυρή θρησκευτική αξία, θεωρούταν ως ένα στοιχείο για τον καθαρισμό του σώματος και της ψυχής. Στο 18ο αιώνα, η χρήση των δημόσιων λουτρών μειώθηκε σταδιακά στο δυτικό κόσμο και στράφηκε σε ιδιωτικούς χώρους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για το σύγχρονο μπάνιο κατά τον 20ο αιώνα.

Στις μέρες μας, η αλλαγή ενός μπάνιου είναι μία από τις πιο εξαιρετικές ιδέες για ανανέωση του χώρου σας και της διάθεσής σας. Μπορεί να βελτιώσει τόσο την καθημερινότητά σας όσο και να αυξήσει την αξία του ακινήτου σας σε περίπτωση που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε επενδυτικά. Το μπάνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά δωμάτια του σπιτιού μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η γενική ανακαίνιση μπάνιου είναι κάτι που έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι εάν θα έχετε μπανιέρα ή ντουζιέρα. Νοικοκυριά με μικρά παιδιά ίσως να θεωρούν την μπανιέρα μία καλύτερη επιλογή μιας και θα τους φανεί αρκετά πιο χρήσιμη. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε σίγουροι πως υπάρχει αρκετός χώρος για να χωρέσει στο σημείο τοποθέτησης. Στην αντίθετη περίπτωση, σε σπίτια που μένουν μεγαλύτεροι άνθρωποι και παιδιά μπορεί να ήταν πιο βολική μια απλή ντουζιέρα. Ένα στοιχείο που σίγουρα δεν θα πρέπει να αμελήσετε είναι η επιλογή της στήλης του ντους. Στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα ντουζιέρας όπως εκείνα που κάνουν υδρομασάζ ή μπορούν να ρυθμίσουν τη σωστή θερμοκρασία βάσει της αρεσκείας σας. Φυσικά υπάρχουν και οι κλασικές ντουζιέρες όπως και αυτές με το αποσπώμενο τηλέφωνο για μεγαλύτερη ευκολία και ευχέρεια κινήσεων.

Η ντουζιέρα ή η μπανιέρα είναι το κεντρικό σημείο ενός μπάνιου. Κανείς δεν πάει στο νιπτήρα για να αποβάλει το στρες και την κούραση της ημέρας. Μία μεγάλη πολυτελής μπανιέρα μπορεί να είναι το εισιτήριο σας στην απόλυτη χαλάρωση όπως κάλλιστα και ένα ντους με τζαμαρία το οποίο μπορεί να έχει υδρομασάζ. Ακόμη και ένα μικρό γωνιακό ντους μπορεί να γίνει εξαιρετικό με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις, όπως ένα καλοσχεδιασμένο χτίσιμο περιμετρικά του ντους σε νησιώτικο στυλ με πατητή τσιμεντοκονία.

Η περιοχή πάνω από τον νιπτήρα, σε συνδυασμό με τον καθρέπτη και το χώρο γύρω του είναι ένα ακόμα σημείο που μπορούμε να διακοσμήσουμε περίτεχνα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μαρμάρινη επιφάνεια που προσδίδει πολυτέλεια και λάμψη στον χώρο ή να συνεχίσουμε την επένδυση με κάποιο πλακάκι σε άλλο σχέδιο για να κάνει την διαφορά. Ένα ακόμη υλικό που μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές κατασκευές και σχέδια για τον νιπτήρα είναι το corian. Είναι εύπλαστο, δεν έχει αρμούς, μπορεί να φωτιστεί σε ιδιαίτερα σημεία και είναι αντιβακτηριακό. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πάνω σε αυτό και τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!

Το στοιχείο διακόσμησης που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην συνολική εικόνα ενός μπάνιου είναι τα πλακάκια. Υπάρχουν πλακάκια από πέτρα, πορσελανάτα, κεραμικά, από γυαλί κ.α. Θα τα βρείτε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Μπορείτε να τοποθετήσετε διαφορετικά, έντονα χρώματα και σχέδια στο σημείο της ντουζιέρα σας για να ξεχωρίζει, ενώ το ίδιο πλακάκι στο υπόλοιπο δάπεδο και τοίχο να είναι πιο «ήσυχο» και να προσφέρει ένα εφέ συνέχειας και αρμονίας. Ένας καλός διακοσμητής μπορεί να σας σχεδιάσει λύσεις με εξαιρετικά πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών για το μπάνιο σας όπως επενδύσεις τοίχων με μάρμαρο και λεπτομέρειες inox, επενδύσεις με περίτεχνο ξύλο και φυσικά τον συνδυασμό και των δύο, ξύλο και μάρμαρο!

Στο σημείο του καθρέπτη, τελευταία λέξη της μόδας είναι η μίνιμαλ και λιτή εμφάνιση. Ένας καθρέπτης μεγάλης διάστασης σε ευθεία γραμμή μεγαλώνει τον χώρο και αντανακλά ομοιόμορφα τον φωτισμό. Αν χρειάζεστε αποθηκευτικό χώρο, μπορεί να κατασκευαστεί ένα ντουλάπι στο πίσω μέρος του, με μικρό βάθος.

Το μπάνιο είναι ο χώρος που βρισκόμαστε στην αρχή της ημέρας μας και στον οποίο ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια μας. Για αυτό το λόγο είναι λογικό να θέλουμε να είναι όμορφος και να μας ταιριάζει. Και στην ανακατασκευή του λουτρού σας ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για να σας δώσει όμορφες αρχιτεκτονικές λύσεις που θα αλλάξουν την αισθητική του. Κρυφοί φωτισμοί, σποτ, καθρέφτες και διχρωμίες θα δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και θα έχετε πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα λειτουργικά, εμφανισιακά και με το κόστος εκεί ακριβώς που θα το έχετε ορίσει.

Φωτεινή Ζγέμπα
Διακοσμήτρια – Interior Designer
Κύπρου 3, 564 29, Θεσσαλονίκη
decorado.gr / info@decorado.gr
Tηλ. 6947 426 023

Related posts