banner
banner

ΜΕΛΙΣΣΟΓΥΡΗ

ΜΕΛΙΣΣΟΓΥΡΗ

Μία συμπληρωματική πηγή εσόδων για τους μελισσοκόμους

Έως  και πριν από λίγα χρόνια π εμπορική εκμετάλλευση της φρέσκια φυσικής μελισσογύρης ήταν  σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, οι δύο βασικότεροι των οποίων ήταν η έλλει­ψη πληροφόρησης των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες της μελισσογύρης σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και στις δυσκολίες περισυλλογής της.

Η εξέλιξη και χρήση των σύγχρονων γυρεοπαγίδων που τοποθετούνται στις εισόδους των κυψελών, επιτρέπουν τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων μελισσογύρης, κυρίως την άνοιξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να δημιουργήσουν μια συμπληρωματική πηγή εσό­δων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μια τέτοια εκμετάλλευση θα μπορούσε να αποτελέσει και την κύρια πηγή εσόδων μιας μελισσοκομικής δραστηριότητας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και να εφαρμοστούν κάποιες τεχνικές, προκειμένου να καταφέ­ρουμε να μεγιστοποιήσουμε τα προσδοκώμενα έσοδα μας.

Κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι γυρεοπαγίδες, όπως:

  • Η γυρεοπαγίδα να είναι εργονομικά κατασκευασμένη, να μη τραυματίζει τις μέλισσες και να έχει ικανοποιητική χωρητικότητα.
  • Η γυρεοπαγίδα να προστατεύεται από τη βροχή.
  • Το μάτι (άνοιγμα) του πλέγματος να έχει το όπτιμουμ (άρι­στο) μέγεθος για να κατακρατεί μεν τη γύρη που μεταφέ­ρουν οι μέλισσες, μα όμως να μην προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο πήγαινε-έλα των μελισσών.
  • Να έχει προβλεφθεί ειδική είσοδος για τους κηφήνες.

 Οι μελισσοκόμοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτή τη δραστηριότητα  ‘‘επαγγελματικά’’, θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουν πως δεν πρέπει να τοποθετούν γυρεοπαγίδες νωρίς την άνοιξη, γιατί την εποχή αυτή οι ανάγκες των μελισσών σε γύρη είναι μεγάλες. Ακόμα θα πρέπει να τοποθετήσουν γυρεοπαγίδες σε όλες τις κυψέλες του μελισσοκομείου τους, γιατί αν κάποιες δεν έχουν, γίνονται η εναλλακτική επιλογή των συλλεκτριών. που ενστικτωδώς μπαίνουν εκεί όπου… τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ένα μικρό «μειονέκτημα» αυτής της δραστηριότητας είναι πως όταν γίνεται συστηματικά, μειώνεται αισθητά η ποσότητα της παραγωγής μελιού. Από την άλλη, υπάρχει το σοβαρό πλεονέκτημα πως ακόμα και σε κακές μελισσοκομικές χρονιές που η νεκταροέκκριση είναι φτωχή, η συλλογή της γύρης παραμένει σταθερή!

 Μετά τη συλλογή της γύρης απαιτείται ο καθαρισμός της, η κατάψυξη της, η αποξήρανση της και η συσκευασία της σε γυάλινα ή πλαστικά, αδιαφανή σκουρόχρωμα βάζα. Στη συνέχεια η αποθήκευση της γίνεται στο ψυγείο (συντήρη­ση) και η διακίνηση της με όλους τους κανόνες διακίνησης ευπαθών προϊόντων Η διατήρηση της σε αυτή την κατά­σταση, φτάνει έως και τα δυο χρόνια, χωρίς να έχει χάσει κάποια από τα θρεπτικά – θεραπευτικά συστατικά της. Η τιμή της γύρης δεν είναι σταθερή και κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την εποχή, την περιοχή, το έτος και το δίκτυο διακίνησης που διαθέτει κάθε ένας μελισσοκόμος.

Related posts