banner
banner
banner

Μειωτική μαστοπλαστική Αισθητική επέμβαση ‘Ή βελτίωση της ποιότητας ζωής ;

Μειωτική μαστοπλαστική Αισθητική επέμβαση ‘Ή βελτίωση της ποιότητας ζωής ;

Είναι αλήθεια ότι η Πλαστική Χειρουργική είναι μία ιατρική ειδικότητα αρκετά δημοφιλής λόγω των εφαρμογών και των επεμβατικών παρεμβάσεων στα πλαίσια της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Ωστόσο, βασικό αντικείμενο της ειδικότητας είναι η επανορθωτική πλαστική χειρουργική, η οποία ασχολείται με την αποκατάσταση ποικίλων δυσμορφιών, είτε εκ γενετής είτε επίκτητων στα πλαίσια τραύματος, όγκου ή ασθένειας, με στόχο βέβαια πάντοτε τόσο τη λειτουργική όσο και την αισθητική αρμονία. Η μειωτική μαστοπλαστική είναι μία περίπτωση όπου τα όρια που διαχωρίζουν τις αισθητικές από τις επανορθωτικές επεμβάσεις είναι δυσδιάκριτα.

Πολλές γυναίκες βιώνουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες ποικίλα προβλήματα, εξαιτίας του μεγάλου τους στήθους. Ένας ογκώδης,βαρύς και πτωτικός μαστός αλλάζει το κέντρο βάρους του στήθους προκαλώντας μεταβολές στην ανατομία και τη λειτουργία όλου του σώματος.  Πόνος στον αυχένα και στη μέση, ερεθισμός του δέρματος από το στηθόδεσμο, αλλαγή στη στάση του σώματος σε όρθια και καθιστή θέση (καμπούριασμα), σκελετικές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και αναπνευστικά προβλήματα, είναι ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεγάλο στήθος. Παράλληλα, τα δυσανάλογα μεγάλα και βαριά στήθη μειώνουν την αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία της γυναίκας, καθώς είναι δυσκολότερο να ντυθεί όπως θέλει και να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στον αθλητισμό.

Η μειωτική στήθους είναι μια διαδικασία που στοχεύει περισσότερο στη σωματική ανακούφιση παρά στην αισθητική βελτίωση της ασθενούς. Η πλειοψηφία των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση, ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα και τους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες που προκαλεί το μεγάλο και πτωτικό τους στήθος. Επιστημονικές μελέτες που αφορούν σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μειωτική στήθους, με χρήση ερωτηματολογίων και αντικειμενικών μετρήσεων, τεκμηριώνουν ότι η επέμβαση πραγματικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Όλες οι γυναίκες αναφέρουν ότι ανακουφίστηκαν από τους σωματικούς πόνους και τη δυσφορία που τους προκαλούσε το μεγάλο τους στήθος, ενώ οι σωματομετρικοί δείκτες επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της στάσης του σώματος.  Η μειωτική στήθους είναι μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα σημαντικό τμήμα από τον μαζικό αδένα και το υποδόριο λίπος του μαστού, ενώ παράλληλα αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο το στήθος, γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο, ενώ παράλληλα ανορθώνεται αποκτώντας πιο σφιχτή αίσθηση. Μπορεί επίσης να μειωθεί το μέγεθος της θηλής και η διάμετρος της θηλαίας άλω, η οποία συχνά είναι αυξημένη λόγω της χρόνιας διάτασης. Ο στόχος είναι να αποκτήσει η γυναίκα μικρότερους και καλοσχηματισμένους μαστούς σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Εξατομικευμένοι παράγοντες και προσωπικές προτιμήσεις θα καθορίσουν την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το μέγεθος του στήθους, μετά από κλινική εξέταση, προσεκτικές μετρήσεις και συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό.

Συνήθως η μειωτική στήθους πραγματοποιείται εφόσον οι μαστοί έχουν αναπτυχθεί πλήρως, όμως μπορεί να κριθεί αναγκαίο να γίνει νωρίτερα σε περιπτώσεις που υπερβολικά μεγάλα στήθη προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη καθημερινότητα μίας νεαρής γυναίκας. Η καλύτερη υποψήφια είναι η ώριμη γυναίκα που μπορεί πλήρως να κατανοήσει τις απαιτήσεις της διαδικασίας, να ακολουθήσει  με συνέπεια τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού της και να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα. Παραδοσιακά, η επέμβαση δεν προτείνεται σε γυναίκες που έχουν σκοπό να θηλάσουν.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, τα αποτελέσματα της μειωτικής στήθους είναι ορατά άμεσα. Η ασθενής απαλλάσσεται από τη δυσφορία που προκαλούν τα υπερμεγέθη στήθη της, και οι αναλογίες του σώματός της δείχνουν πολύ καλύτερες και ελκυστικές. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση μετά από ένα μεγάλο χειρουργείο γίνεται σταδιακά σε βάθος αρκετών μηνών, ενώ αλλαγές στο βάρος, ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν το σχήμα του στήθους.

 

Νικόλαος Κωστογλούδης

MD, EBOPRAS Πλαστικός Χειρουργός, Στρατιωτικός Ιατρός

Related posts