banner
banner
banner

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣΤΟΥ.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣΤΟΥ.

Η 3D ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ – ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ  στην απεικόνιση του μαστού με ενθέματα.

Οι περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να βάλουν ενθεματα πολύ πριν ανησυχήσουν για τον καρκίνο του μαστού. οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν την απόφαση αυξητικής μαστού στα 20 με 30… νωρίτερα από οποιαδήποτε σκέψη που αφορά στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς όμως πλησιάζουν τα 40 προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν διότι οι γυναίκες με ενθέματα στήθους αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους.

Αντιμετωπίζω μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού λόγω των ενθεμάτων σιλικόνης ; Η επικινδυνότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού δεν αλλάζει με τα ενθέματα. Οι ίδιοι προδιαθετικοί παράγοντες ισχύουν για τις γυναίκες με ή χωρίς ενθέματα στήθους: κυρίως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενθέματα σιλικόνης δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Πόσο συχνά χρειάζομαι μαστογραφία ;

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μαστογραφία είναι οι ίδιες είτε υπάρχουν ενθέματα είτε όχι. Παρά τις αντικρουόμενες μελέτες τα τελευταία χρόνια η γυναίκα θα πρέπει να ξεκινά στα 40 και να επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Εάν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα.

Θα μπορούσα ν τα ενθέματα σιλικόνης να επηρεάσουν την μαστογραφία μου ;

Σύμφωνα με το stopcancerfund.org, τα ενθέματα στήθους μπορούν να παρεμποδίσουν την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με την κάλυψη της μαστογραφικής εικόνας ενός όγκου και πιθανώς να καθυστερήσουν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται σε μαστογραφίες δεν μπορούν να διαπεράσουν από ενθέματα σιλικόνης αρκετά καλά για να δείξουν τον υποκείμενο ιστό μαστού όπου ο ακτινολόγος σας αναζητά σημάδια καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα του ιστού του μαστού που καλύπτεται από το ενθεμα δεν θα εμφανιστεί στη μαστογραφία.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει το ενθεμα μπροστά από τον μείζονα θωρακικό μυ ή πίσω από αυτόν.  Η απεικόνιση του μαστών με ενθεματα που βρίσκονται μπροστά από τον θωρακικό μυ είναι πιο δύσκολη. Σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία του τεχνολόγου που τοποθετεί τον μαστό στο μηχάνημα κατά την εξέταση. Εάν είναι έμπειρη τεχνολόγος και εάν το ενθεμα βρίσκεται πίσω από το θωρακικό μυ, μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος του ιστού του μαστού πολύ καλά.  Ιδανικά όταν καλείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας, βεβαιωθείτε ότι αναφέρατε ότι έχετε ενθέματα μαστού έτσι ώστε ο ακτινολόγος σας να γνωρίζει εκ των προτέρων.

Υπάρχει πιθανότητα το ένθεμα να καταστραφεί από τη ν μαστογραφία ;

Όλες σχεδόν οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης μαστού έχουν στο μυαλό τους αυτή την ερώτηση. Κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας το στήθος συμπιέζεται και οι γυναίκες ανησυχούν ότι μπορεί να επηρεάσει ή να υπάρξει ρήξη του ενθεματος. Υπάρχουν όμως ειδικές λήψεις που μπορούμε να σπρώξουμε το ενθεμα προς τα έξω και στη συνέχεια να τραβήξουμε το μαστό ώστε να τον πιέσουμε επαρκώς. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικά υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία, και οι δύο από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού.

Είναι η 3D ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ καλύτερη από τη ν απλή ψηφιακή μαστογραφία ;

Εν συντομία,είναι. Ισχύει ότι και για κάθε γυναίκα χωρίς ενθεματα, με την 3D μαστογραφία βλέπουμε καλύτερα τον ιστό του μαστού. Με την κλασσική ψηφιακή μαστογραφία παίρνουμε δύο εικόνες σε κάθε μαστό ενώ η 3D – ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ (ή αλλιώς τομοσύνθεση) χωρίζει τον κάθε μαστό σε τομές του 1xιλ, και παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα του παρεγχύματος του μαστού μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ο ακτινολόγος που μελετάει την εξέταση έχει να δει δεκάδες εικόνες συγκριτικά με αυτές που λαμβάνει από την κλασσική μαστογραφία. Η λήψη περισσότερων εικόνων είναι ιδιαίτερα  σημαντική για τις γυναίκες με πυκνό παρέγχυμα μαστού.

Πως επιλέγω που θα κάνω την μαστογραφία μου ;

Η εμπειρία του ακτινολογικού κέντρου έχει σημασία, ειδικά για γυναίκες με ενθεματα μαστού που χρήζουν επιπλέον προσοχής κατά την διενέργεια της εξέτασης από τον χειριστή του μαστογραφικού μηχανήματος αλλά και από τον γιατρό που θα μελετήσει και θα διαγνώσει τις εικόνες.

Αναζητήστε ένα Σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο που να είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.  Επίσης, αναζητήστε εγκαταστάσεις όπου αισθάνεστε άνετα. Θα χρειαστείτε μια μαστογραφία κάθε χρόνο για αρκετές δεκαετίες. Οι εξετάσεις καλό είναι να γίνονται στο ίδιο ακτινολογικό κέντρο κάθε φορά και να διατηρείται αρχείο ιατρικού ιστορικού και εικόνων, οπότε βρείτε ένα μέρος όπου αισθάνεστε ότι σας φροντίζουν και σας δίνουν αυτή την προσωπική προσοχή, ώστε να αισθάνεστε χαρούμενοι και ασφαλείς με την επιλογή σας.

Μαρία B. Kελεμουρίδου

Ιατρός Ακτινολογός

Related posts