banner
banner
banner
banner

ΚΡΑΣΙ…

ΚΡΑΣΙ…

ΚΡΑΣΙ και καλοκαίρι

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου τραγουδούσε η Μαρινέλλα τη δεκαετία του ’70. Τότε βέβαια, οι περισσότεροι Έλληνες έπιναν ρετσίνα ή ούζο και τη συνόδευαν τέλεια με τηγανητά καλαμαράκια και ψιλό ψαράκι. Τώρα όμως τα καλοκαίρια αρκετοί θα συνδυάσουν το ελαφρύ (όχι πάντα) γεύμα τους με ένα ελαφρύ κρασί. Στη παρέα θα «πέσουν» διάφορες απόψεις για το τι χρώμα ή τι ποικιλία κρασιού ταιριάζει με το θαλασσινό ή το κρεατικό που έχουν παραγγείλει.

Το Λευκό κρασί φυσικά θα κυριαρχήσει. To Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά είναι οι πρώτες επιλογές, ειδικά των γυναικών και όχι άδικα. Ελαφριά κρασιά με έντονα ανθώδη αλλά και φρουτώδη αρώματα, συνοδεύουν ελαφριές σαλάτες με διακριτική όμως την παρουσία του ξυδιού. Το πολυδυναμικό Ασύρτικο θα δέσει υπέροχα με ψάρια και θαλασσινά. Ροδίτης και Σαββατιανό πλαισιώνουν άνετα, ελαφριά πιάτα με πουλερικά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Για τους Gourmet τύπους ένα Λευκό ξηρό αφρώδες είναι ιδιαίτερα φιλικό με ένα σούσι, ένα Chardonnay με καπνιστό σολομό και ένα Sauvignon Blanc από τη Δράμα με ένα αρωματικό ριζότο.

Το παρεξηγημένο Ροζέ έχει πάρει τα πάνω του και κρίνεται πλέον απαραίτητο δίπλα σε κοκκινόσαρκα ψάρια ή θαλασσινά όπως μπαρμπούνια, γαρίδες, καραβίδες και αστακομακαρονάδες. Συντροφεύει άριστα ντομάτες γεμιστές, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, πίτσα και ασιατική κουζίνα.

Αλήθεια πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Είναι κρίμα για έναν λάτρη του κόκκινου κρασιού να μη το χαίρεται το καλοκαίρι επειδή κάποιοι «ειδήμονες» το βαπτίζουνε βαρύ ή τανικό. Θα μου πείτε ένα Ξινόμαυρο περασμένο από βαρέλι δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για μια καυτή ημέρα του καλοκαιριού. Εξαρτάται βέβαια και το φαγητό που θέλουμε να συνοδεύσουμε. Μη μου πείτε ότι το καλοκαίρι δεν τρώτε αρνίσια παϊδάκια, μπιφτέκια, κεφτέδες, μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες ή αλλαντικά! Το ιδανικό κόκκινο κρασί που θα συνοδεύσει τα καλοκαιρινά πιάτα με «κόκκινα κρέατα» πρέπει να είναι φρέσκο και χωρίς πέρασμα από βαρέλι. Όσο για τις ποικιλίες που θα προτιμήσουμε μπορούμε άνετα να εμπιστευτούμε ένα Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, ένα Merlot από τη Δράμα ή ένα Κοτσιφάλι από την Κρήτη

Ας μη ξεχνάμε ότι είναι μύθος η έκφραση «το κόκκινο κρασί πίνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή δωματίου». Η ιδανική θερμοκρασία για να πιείς το κόκκινο κρασί είναι 16° – 18° Κελσίου. Θα μου πείτε πώς θα γίνει αυτό, θα βάλουμε το κόκκινο κρασί σε σαμπανιέρα με παγάκια αν στη βεράντα ενός εστιατορίου έχουμε 35 βαθμούς; Ένα εστιατόριο που σέβεται τους πελάτες του θα πρέπει να συντηρεί τα κόκκινα κρασιά σε συντηρητή κρασιών στους 14° περίπου, έτσι ώστε όταν θα σερβιριστούν στους πελάτες μέσα σε ένα ατομικό «wine cooler» (ατομικό συντηρητή) το κρασί να βρίσκεται πλέον στους 16° – 18° περίπου. Όσο για το σπίτι, που συνήθως δεν έχουμε συντηρητή, μισή ώρα πριν το γεύμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο.

Ένα καλό γεύμα τελειώνει με γλυκό και δεν βλέπω το λόγο που πρέπει ένα Μοσχάτο Σάμου να μένει μακριά από μια Lemon Pie ή μια πορτοκαλόπιτα. Για τους λάτρεις της σοκολάτας μια γλυκιά Μαυροδάφνη δημιουργεί εκρηκτικό συνδυασμό με ένα σουφλέ σοκολάτας

Τι κρασί θα ζητήσετε αν βρίσκεστε καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό; Σίγουρα οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν από τις οινικές σας γνώσεις αλλά και από την τιμή. Θεωρώ ότι ένα Pinot Grigio, ένα Riesling ή ένα Gewürztraminer από ξηρά Λευκά και ένα Pinot Noir, ένα Beaujolais Villages ή ένα Grenach Rouge από Κόκκινα θα ανταποκριθούν πλήρως στις συνδυαστικές με το φαγητό απαιτήσεις σας, αλλά και με την τσέπη σας.

Να έχετε υπ’ όψιν ότι για τους συνδυασμούς φαγητού κρασιού το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος και οι διάφορες σάλτσες. Όσο για τη θερμοκρασία σερβιρίσματος, τα αφρώδη σερβίρονται σχετικά παγωμένα 6° – 9°, τα λευκά και ροζέ (ξηρά και γλυκά) στους 8° – 12°, τα μαλακά χωρίς τανίνες κόκκινα στους 13° – 15° και τα πλούσια σε τανίνες κόκκινα στους 16° – 18°.

Για να απολαύσουμε το κρασί βέβαια το καλοκαίρι, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή παρέα και διάθε – ση, είτε είμαστε κοντά στη θάλασσα, είτε στη βεράντα του σπιτιού μας.

Προσοχή: Πίνουμε λιγότερο από 200 ml κρασί, δηλαδή ένα ποτήρι περίπου, αν πρόκειται να οδηγήσουμε. Οι γυναίκες μεθούν πιο εύκολα από τους άντρες καθώς ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει μικρότερο αριθμό ενζύμων αλκοολικής διυδρογενάσης, που μεταβολίζουν το αλκοόλ.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Θεόδωρος Φυργαδάς Οινοχόος

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΝΟΧΟΩΝ

email: tfyrgadas@gmail.com

Related posts