banner
banner
banner
banner
banner

Ιατρικός Τουρισμός

Ιατρικός Τουρισμός

Ο όρος «ιατρικός τουρισμός» στην Ελλάδα ήταν πριν από μερικά χρόνια άγνωστος. Εμφανίζεται τον 20ο αιώνα, με την αύξηση των ατόμων που μετακινούνται εκτός εθνικών συνόρων σε αναζήτηση θεραπείας που δεν είναι δυνατόν να τους παρασχεθεί, στον τόπο κατοικίας τους. Παράλληλα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των χωρών που προβάλλονται στη διεθνή αγορά ως προορισμοί ιατρικού τουρισμού, ιαματικού κυρίως.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει αφορούν την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας των επισκεπτών οι οποίοι έρχονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών. Πρόκειται για νερά τα οποία πηγάζουν μέσα από πετρώματα της γης πλούσια σε πολύτιμα μεταλλικά συστατικά στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση. Κατά την παράδοση, ο Ηρόδοτος παρατήρησε για πρώτη φορά την ευεργετική επίδραση των νερών στον οργανισμό. Η γνωστή σε όλους μας, πλέον, λουτροθεραπεία.

Ο ιαματικός τουρισμός στόχο έχει την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. Οι λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται κάποιοι άνθρωποι τις ιαματικές πηγές, δεν είναι μόνο οι ευεργετικές επιδράσεις που έχουν σε αρκετά προβλήματα υγείας. Αναζητούν και μια διέξοδο από την αγχώδη καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής. Με δυο λόγια, προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα.

O τουρισμός ευεξίας συνδυάζει τις διακοπές με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως πράκτορες ιατρικού τουρισμού, ενώ παρουσιάζονται αριθμητικά στοιχεία που εμφανίζουν μεγάλη και ανοδική τάση της κίνησης σε χώρες που έχουν αυτόν τον πλούτο.

Ο τουρισμός υγείας αφορά την πρόληψη, τη διατήρηση, τη θεραπεία, την ανάρρωση και την αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους.

Ο όρος ιατρικός τουρισμός, παρά την διαδεδομένη χρήση του, ιδιαίτερα στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, παραμένει αχαρτογράφητος με βασικά ερωτήματα όπως για παράδειγμα: ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ιατρικού τουρισμού. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι η προφανής. Η μετακίνηση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πιθανή θεραπεία από κάποιες όχι βαριές παθήσεις, που δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτή καθαυτή την έννοια του τουρισμού.

Όσον αφορά για το ποιοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιατρικοί τουρίστες και με ποια κριτήρια οι τουρίστες αυτοί διαφοροποιούνται από τους κανονικούς, εδώ θα αναφέρω ότι η κατάσταση της υγείας του τουρίστα αλλά και ο εξειδικευμένος προορισμός είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει ως “ιατρικό τουρίστα”.

Ο όρος «ιατρικός τουρισμός» δεν χαρακτηρίζεται από αντίφαση, καθώς τουρισμός και νοσηλεία είναι έννοιες που μπορούν να συνυπάρξουν όταν ο χώρος υποδοχής έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα η επίσκεψη σε ιαματικές πηγές – λουτρά ή σε βουνά όπως οι Άλπεις ή τα Ζαγοροχώρια που έχουν κλίμα ξηρό και καθαρό αέρα στην καταπράσινη φύση επιδρούν πολύ θετικά σε δερματολογικές και πνευμονολογικές ασθένειες αντίστοιχα.

Ο τουρισμός αυτός προϋποθέτει κατά κανόνα, διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα και η νοσηλεία, θεραπεία ή επέμβαση παρέχεται κατά κανόνα σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για δύο δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, οι οποίες συμβιβάζονται και δεν συγκρούονται.

Παρότι ο τουρισμός, θεωρητικά, προϋποθέτει την καλή σωματική υγεία του ανθρώπου, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό ή συνοδοί που δίνουν αγάπη, γνώση και φροντίδα σε άτομα
με ειδικές ανάγκες. Όταν μιλάμε για ιατρικό τουρισμό δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε
την Ελλάδα.

Η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιατρική επιστήμη και xτίστηκαν τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, που η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανοίγεται, από όλες τις μορφές ειδικού τουρισμού ο τουρισμός υγείας μοιάζει να είναι αυτός με τις μεγαλύτερες προοπτικές. Και αυτό γιατί έχει δυνατότητα ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η συμβουλευτική εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ σε πρόσφατη μελέτη της τονίζει ότι ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται μεταξύ 45 και 75 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 20%-25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 4.000- 6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα. Εκτιμάται ότι η χώρα μας θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 “ταξιδιώτες- ασθενείς”, επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέθεσε ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Ο μήνας αιχμής του ιαματικού τουρισμού με βάση έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί είναι ο Σεπτέμβριος και ακολουθεί ο Αύγουστος αντίθετα με τον υπόλοιπο τουρισμό στον οποίο ο Αύγουστος είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη κίνηση. Εάν υπάρξει στην Ελλάδα ένα κοινό μέτωπο του Ε.Ο.Τ, του Υπουργείου Υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι : υπάρχουν σε όλη την Ελληνική επικράτεια Ιαματικά λουτρά με διαφορετική περιεκτικότητα σε συστατικά ανά γεωγραφική τοποθεσία και αξιολογώντας την παράμετρο ότι σε κάθε μια από αυτές τις λουτροπόλεις υπάρχουν και αρχαιά μνημεία και οικισμοί, γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων γνώριζαν την αξία των ιαματικών λουτρών,

Τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της χώρας μας που μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για τουρισμό με ράμπες για ΑΜΕΑ. Η Ελλάδα, παρά τα πλεονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν ως προς την συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, έχει πολύ μικρό μερίδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί αλλά το περιθώριο για ανάπτυξη είναι μεγάλο. Η προσέλκυση επιπλέον τουριστών για το σκοπό αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας μέσω της εναλλακτικής αυτής μορφής.

Related posts