banner
banner
banner
banner
banner

Η σημασία της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Η σημασία της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά εκ φύσεως έχουν έντονο το αίσθημα της περιέργειας, της εξερεύνησης, της μάθησης, του νέου, του διαφορετικού. Η μουσική επηρεάζει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξή τους και στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί συντονισμό μεταξύ των χεριών και του οπτικού ή ακουστικού ερεθίσματος. Έτσι, η έναρξη μουσικής εκπαίδευσης σε νεαρή ηλικία μάλλον βοηθά να ενισχύονται οι εγκεφαλικές συνάψεις που είναι σημαντικές για τις κινητικές εργασίες στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Πέρα από την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου που ενισχύει η μουσική, όμως, μπορεί να προσφέρει στο παιδί και ασύγκριτη χαρά, καλύπτοντας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την ανάγκη του για δημιουργία.

Τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού είναι πάρα πολλά. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από το θέμα, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από πολύ μικρά μουσική, αφομοιώνουν πιο εύκολα και τις νέες γνώσεις όταν έρθει η ώρα να πάνε σχολείο. Αυτό οφείλεται στο ότι μέσω της μουσικής γίνονται καλύτεροι ακροατές και συγκεντρώνονται πιο εύκολα. Μάλιστα, υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν πως οι μαθητές που είχαν παιδεία στη μουσική ήταν πιο σωστοί στην οργάνωση της σκέψης τους και στη νοητική τους ευελιξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα της φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Επίσης, μέσα από την εκμάθηση μουσικής, τα παιδιά εξοικειώνονται με την ομαδική δουλειά, κινούνται ευέλικτα αλλά και με την απαραίτητη αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την επιτυχία τόσο του συνόλου όσο και του ατόμου.

Η μουσική αναπτύσσει ασφαλώς και την δημιουργικότητα, την φαντασία, καθώς και την έκφραση του παιδιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως από την παιδική μας ηλικία έχουμε έμφυτη την ανταπόκριση στον ρυθμό, κυρίως μέσω της κίνησης, μιας και αυτό τους βοηθά στο να επικοινωνήσουμε. Η μουσική προκαλεί την κίνηση και τον έλεγχο του σώματος και της ισορροπία. Η παρουσία της μουσικής συντελεί σημαντικά στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων, γι΄αυτό πολλές φορές βλέπουμε και παιδιά, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αποκλειστικά με την μουσική ή και συνδυαστικά με τον χορό και την ζωγραφική. Η μουσική δρα σαν γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού.

Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα σε γονείς, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς να έχουν άμεση επαφή με μουσικά ακούσματα κατάλληλα για παιδιά όλων των ηλικιών. Μπορούν να αντλήσουν έγκυρο υλικό από μουσικές από όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Η ποσότητα των μουσικών ακουσμάτων και των παιδαγωγικών
μουσικών συστημάτων είναι ατέρμονη. Ωστόσο, η επιλογή της θα πρέπει να γίνεται σωστά.

Μέσα από αυτή την προσέγγιση των τεχνών και ειδικά της μουσικής, ένας γονιός μπορεί να αντιληφθεί την κλίση ή ακόμη και το ταλέντο του παιδιού του. Παιδιά με ταλέντο στη μουσική υπάρχουν και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα της ίδιας ηλικίας, καθώς οι ικανότητές τους και η μουσική τους αντίληψη ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των συνομήλικών τους. Σε αυτή την περίπτωση, διακρίνοντας μια κλίση ή ταλέντο στη μουσική, σημαντικό ρόλο παίζει η σφαιρική προσέγγιση αυτής, βοηθώντας έτσι το παιδί να αποκτήσει ποικίλα μουσικά ερεθίσματα, να πειραματιστεί μέσω της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου αλλά κυρίως αυτό που χρειάζεται είναι η ενθάρρυνση και η επιβράβευση από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ξεκινώντας από την εμβρυική ηλικία η μουσική επηρεάζει μόνο θετικά. Έρευνες έχουν δείξει πως η επιλογή της κατάλληλης μουσικής, χαλαρώνει την μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο, καθώς μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και στους δύο. Ο καρδιακός χτύπος της μαμάς, ο ήχος του κινούμενου αμνιακού υγρού σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς ήχους όπως η φωνή της μαμάς, αποτελούν τα πρώτα μουσικά ακούσματα του εμβρύου και το ακολουθούν ως μουσική μνήμη ακόμη μέχρι και τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως επιστήμονες και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η μουσική του Μότσαρτ από την εμβρυική ηλικία και μετά κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα.

Η επίδραση της μουσικής είναι αντιληπτή σωματικά και συναισθηματικά από πολύ νωρίς. Τα οφέλη της μουσικής, είτε μέσω της μουσικοκινητικής, του μουσικού παιχνιδιού, της μουσικής προ-παιδείας και αργότερα της εκμάθησης κάποιου μουσικού οργάνου είναι δεκάδες. Η ανάπτυξη της συνείδησης του σώματος, η αύξηση της αντίληψης για την κίνηση, τον προσανατολισμό, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της τόλμης, η ενίσχυση της κοινωνικότητας και της ομαδικότητας, της διέγερση της φαντασίας, της ευρηματικότητας, του αυτοσχεδιασμού. Η μουσική στα παιδιά δίνει χαρά, διασκεδάζει και δημιουργεί σχέσεις. Βοηθά στην συνειδητή και ασυνείδητη ωρίμανση του παιδιού.

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε ηλικία 8 με 9 χρονών, καθώς σε αυτή την ηλικία υπάρχει μεγαλύτερη μουσική δεκτικότητα, ώστε να αναπτύξει μουσικές δεξιότητες. Στην ηλικία αυτή επίσης, έχει ήδη μπει το παιδί σε ένα πρόγραμμα μελέτης από το σχολείο, με αποτέλεσμα να μπορεί ευκολότερα να συνδυάσει μαθήματα μουσικής και μελέτη. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να διαθέτουν μουσικές επιδεξιότητες και σε μικρότερη ηλικία, όπως τα 5 με 6 έτη.

Related posts