banner
banner
banner
banner

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πατάτα γνωστή και ως γεώμηλο είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής. Επιπλέον, η μεγάλη στρεμματική απόδοση που χαρακτηρίζει την καλλιέργεια, σε συνδυασμό με την μεγάλη ποικιλία κλιμάτων στα οποία μπορεί να προσαρμοσθεί, έχει οδηγήσει στην μεγάλη εξάπλωση της καλλιέργειας της πατάτας τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια οι πολυάριθμες ασθένειες και εχθροί της, αλλά κυρίως η διαφοροποιημένη ζήτηση της κάθε αγοράς, είτε αυτή πρόκειται για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς ή την βιομηχανία, έχει οδηγήσει στην κατάργηση των παλαιών ποικιλιών και στη συνεχή αναζήτηση εξεύρεσης, δημιουργίας και διάδοσης νέων ποικιλιών.

Για την δημιουργία νέων ποικιλιών ο γενετιστής προχωράει σε πειράματα διασταύρωσης,  διασταυρώνει δηλαδή την μία ποικιλία από τις υπάρχουσες με μία άλλη, από τα παραπάνω πειράματα προκύπτουν χιλιάδες διαφορετικά αποτελέσματα και απομονώνονται οι ποικιλίες που διαθέτουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Από αυτή την διαδικασία προκύπτουν συχνά ποικιλίες με νέα και σημαντικά πλεονεκτήματα: Ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή παράσιτα, προσαρμοστικότητα σε εδάφη ή κλιματολογικές συνθήκες, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα στην βιομηχανία μεταποίησης κλπ.

Όταν δημιουργείται μία νέα ποικιλία, η καταχώρηση της στον επίσημο κατάλογο της χώρας παραγωγής είναι υποχρεωτική και απαραίτητη. Μετά από αυτό η ποικιλία ελέγχεται σε πολλά διαφορετικά εδάφη και συγκρίνεται με άλλες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ήδη στην αγορά. Από τον μεγάλο αριθμό ποικιλιών που αιτούνται την καταχώρηση τους στον επίσημο κατάλογο, λίγες είναι τελικά αυτές των οποίων η καταχώρηση εγκρίνεται. Κι αυτό γιατί πρέπει να είναι εμφανή τα πλεονεκτήματα της νέας ποικιλίας σε κάποιον από τους τομείς που αναφέραμε παραπάνω.

Η σωστή επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα της παραγωγής, όπως επίσης και στην δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος. Μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή της σωστής ποικιλίας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα μίας καλλιέργειας από την βέλτιστη λίπανση κατά την διάρκεια της. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή της ποικιλίας είναι η περιοχή της καλλιέργειας και το μικροκλίμα της, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες για την περίοδο της καλλιέργειας, οι προσδοκώμενοι στόχοι, ενώ ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αγοράς για την οποία προορίζεται το τελικό προϊόν.

Ο αριθμός των νέων ποικιλιών που προστίθενται στον κατάλογο ανεβαίνει συνεχώς, δεν είναι όμως όλες αυτές οι ποικιλίες κατάλληλες για καλλιέργεια στην Ελλάδα. Λόγω και της Γεωγραφίας της χώρας μπορεί να έχουμε και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην καταλληλότητα των ποικιλιών από περιοχή σε περιοχή. Γι’ αυτό τον λόγο, η διάδοση μίας νέας ποικιλίας δεν είναι εύκολη και δεν πρέπει να γίνεται ασυνείδητα. Ειδικά οι παραγωγοί, δεν πρέπει να παρασύρονται και να βασίζονται αποκλειστικά σε μία νέα ποικιλία που δεν γνωρίζουν, απλά επειδή άκουσαν ότι κάπου, κάποιος είχε υπερβολικά καλά αποτελέσματα. Η δοκιμή μίας νέας ποικιλίας πρέπει να γίνεται σταδιακά και προπάντων υπεύθυνα ειδικά όταν διακυβεύεται το οικογενειακό εισόδημα του  παραγωγού.

 

GPK Α ΓΚΡΟΕΛ Λ Α Σ Ε ΠΕ

Τιμ. Β άσσου 2 6, 11521, ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 210 6 4 3 8 470 – 1

Κιν: 6 942 4 05 9 38

Fax: 210 6 4 3 8 4 50

E-mail: info@gpkagrohellas.com

www.gpkagrohellas.com

Related posts