banner
banner
banner
banner

Η Ικαρία το νησί της πραγματικότητας ή της φαντασίας !

Η Ικαρία το νησί της πραγματικότητας ή της φαντασίας !

Η Ικαρία, όπως και κάθε τόπος, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συναντώνται σε πολλούς κατοίκους.

 Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί ονομάζεται Ικαρία από το μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του έδωσε, το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.

Ο κάτοικος του νησιού ονομάζεται Ικαριώτης και Ικαριώτισσα (ή απλά Καριώτης – Καριώτισσα ή Καριωτίνα), ενώ στον πληθυντικό Ικαριώτες και Ικαριώτισσες.

Είναι ένα νησί αρκετά απόμακρο από τη χερσαία Ελλάδα και η απομόνωση τον μεσαίωνα συντέλεσε στο να διατηρηθούν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η αρχαΐζουσα γλώσσα και άλλα έθιμα. Οι Ικαριώτες έχουν βαριά προφορά που θυμίζει αρκετά την κυπριακή. Η διάλεκτος έχει πολλά αρχαϊκά στοιχεία στην γραμματική και το λεξιλόγιο, και συνηθίζουν να κόβουν τα σύμφωνα (έ μ_πάαω = δεν πάω). Τα διπλά σύμφωνα προφέρονται διαφορετικά, όπως και τα μακρά φωνήεντα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία, την πρωτογενή παράγωγη και διάφορες τέχνες, οι δεσμοί τους είναι στενοί και φημίζονται για το ότι δε συνηθίζουν να παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά. Από τους κατοίκους χρησιμοποιείται η έκφραση «το Ικαριώτικο ραχάτι» (ραχατιλίκι) που σηματοδοτεί τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κυλά η ζωή. Αυτό το γνώρισμα συναντιέται σε πολλές περιοχές της Ικαρίας, από τα καφενεία του Αγίου Κηρύκου μέχρι τα ορεινά χωριά των Ραχών όπου ανοίγουν τα μαγαζιά λίγο μετά τη δύση του ηλίου.

Το συνήθειο του νυχτερινού ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά οφείλεται στο ότι παλαιότερα, όλη την ημέρα οι άνθρωποι δούλευαν στις αγροτικές εργασίες τους: εξειδικευμένα επαγγέλματα δεν υπήρχαν, εκτός λίγων εξαιρέσεων (όπως ο σιδεράς), έτσι ο καθένας έπρεπε να φροντίσει για όλες τις ανάγκες της οικογένειας (γεωργία, κτηνοτροφία, στέγαση κλπ) μόνος του. Χαρακτηριστική ήταν η ανταλλακτική εργασία: όταν κάποιος πχ. έχτιζε, άλλοι τον βοηθούσαν, με αντάλλαγμα την βοήθεια του αργότερα στις δικές τους ανάγκες («μεταχεριά», ή «αλλαξιά»).

Η οικονομία ήταν ανταλλακτική και δεν χρησιμοποιούσε νόμισμα πριν τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρά ταύτα οι Ικαριώτες είναι πολύ κοινωνικοί, φιλικοί και φιλόξενοι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός της οικειοθελούς συμβολής των κατοίκων για την ανάπλαση της περιοχής, όπως για παράδειγμα η κατασκευή σκαλοπατιών σε μία πολυσύχναστη παραλία ή παρεμφερή τεχνικά έργα. Την Ικαρία την χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, μα πάνω απ’ όλα οι πανέμορφες παραλίες της, που προκαλούν δέος και σαγηνεύουν. Εκτός από τις αμμουδιές, πάρα πολλές είναι οι παραλίες με βότσαλο, και υπάρχουν και πολλές ερημικές παραλίες χωρίς πρόσβαση από αυτοκίνητο. Στο νότο, στην πλευρά του Αγίου Κηρύκου συναντάμε προσβάσιμες παραλίες στο Πριόνι, τη Λευκάδα, το Ξυλοσύρτη, το Φάρο, το Δράκανο, το Κεραμέ και στα Θέρμα. Στον βορρά, μεταξύ Περδικιού και Μονοκαμπιού στο χωριό Κιόνιο (Νέγια) συναντάμε τρεις ωραίες και ήσυχες παραλίες το Κιόνι, το Αυγολυμί και την Λειβάδα. Και στην περιοχή του Ευδήλου μπορούμε να πάμε, στο Φύτεμα, στο Φλες, στο Κεραμέ, στο Κυπαρίσσι, Κάμπος-Οινόη και στο Καραβόσταμο ενώ στην περιοχή των Ραχών το Γιαλισκάρι, τη Μεσαχτή, το Λιβάδι, ο Νας.

Παραλία Νας

Παραλία με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Εκεί συναντάμε τα απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού της Ικαρίας (θεωρείται έδρα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού) και του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδας. Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από το Ναός που από παραφθορά έγινε Νας. Άντρο των πειρατών σε μετέπειτα αιώνες αφού ο ποταμός Χάλαρης που εκβάλλει στην παραλία ήταν τότε πλωτός για τα σκάφη τους και πρόσφερε κατάλληλο καταφύγιο.

Μπορείτε να ανεβείτε την κοίτη του ποταμού από την παραλία από πολλά μονοπάτια. Η περιοχή είναι γεμάτη δέντρα τα νερά είναι καταπληκτικά, αλλά όπως όλες οι βορινές παραλίες έχει πολλές φορές μεγάλο κυματισμό. Αν επιλέξετε όμως την κατάλληλη ημέρα θα σας αποζημιώσει!  Προσφέρει και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα από τα βράχια πάνω από την παραλία ή τα μαγαζιά του μικρού οικισμού. Μαγικό μέρος που πρέπει να γνωρίσετε!

Παραλία Σεϋχέλλες

Εξαιρετική παραλία, απίστευτο μέρος για όποιον αγάπα την περιπέτεια και τις παρθένες παραλίες της χώρας μας. Μικρή σε έκταση και αρκετά δύσκολη πρόσβαση, εκτός και δεν έχετε πρόβλημα με περπάτημα σε ρεματιές και βραχώδη μονοπάτια. Για όσους πάλι δεν θέλουν να κουραστούν,  υπάρχει σκάφος από το λιμανάκι του Μαγγανίτη που σε πάει κατευθείαν στην παραλία και σε επιστρέφει. Να μην ξεχάσετε να πάρτε μαζί σας προμήθειες όπως ομπρέλα, νερά και σνακς.. Αξίζει να το επισκεφτείτε, αλλά όχι τον Αύγουστο!

Παραλία Γιαλισκάρι

Πανέμορφη αμμουδιά, πεντακάθαρη, ανεμόεσσα, ιδανική και για τους φίλους του σερφ! Βέβαια, το όνομά της είναι Μεσακτή, Γιαλισκάρι λένε το διπλανό όμορφο ψαροχώρι και επικράτησε το ίδιο όνομα για τη Μεσακτή. Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Ικαρίας, με καντίνες, με ομπρέλες στη μια πλευρά και ελεύθερη την άλλη.

Υπάρχει ένα ποταμάκι στη δεξιά πλευρά της, η οποία είναι και το καλύτερο ελεύθερο κομμάτι της, θέλει λίγο προσοχή τις ημέρες που φυσάει!

Ιαματικά Λουτρά

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές. Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων.

Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου.

 Αρμενιστής

Ο Αρμενιστής είναι από τις πιο δημοφιλής παραλίες της Ικαρίας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι ένα μικρό ψαροχώρι το οποίο τοποθετείται μέσα σε έναν όρμο. Μόλις φτάσεις θα παρατηρήσεις μια μικρής έκτασης παραλία με λίγες ομπρέλες, που αποτελείται από χρυσή άμμο και πεντακάθαρα πρασινογάλανα νερά. Παρότι η τοποθεσία του Αρμενιστή είναι μικρή έχει ότι χρειάζεται για να απολαύσεις άνετα την παραμονή σου στην παραλία. Όπως καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία είναι γνωστή για τα ενοικιαζόμενα μικρά κανό τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα ήρεμα νερά του οικισμού. Η πρόσβαση στον Αρμενιστή δεν είναι δύσκολη, καθώς μπορείς να προσεγγίσεις την περιοχή είτε με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο μέσω του ασφαλτοδρομένου δικτύου.

Related posts