banner
banner
banner
banner

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι και θα παραμείνει μια χώρα ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Τουριστική Ανάπτυξη

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι και θα παραμείνει μια χώρα ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Τουριστική Ανάπτυξη

Η Λέσχη μας είναι πάντα ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της χώρας μας στη μεγάλη οικογένεια του Τουρισμού και ιδιαίτερα στην εναλλακτική μορφή του Γαστρονομικού Τουρισμού, με μια φράση «Οραματιζόμαστε. μία Ελλάδα που ο Γαστρονομικός Τουρισμός, θα κρατάει την εθνική ταυτότητα της χώρας μας».

Παρά τις δυσκολίες, θέλουμε να αλλάξουμε μέσα στη σταθερότητα. Ότι θέλουμε να άρουμε τις αδικίες. Να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις. Να μην ολιγωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και προώθηση του Γαστρονομικού Τουρισμού. Να δώσουμε τις εθνικές μας μάχες μέσα από τον Τουρισμό της χώρας μας.  Για την λέσχη μας η συμμετοχή σε εκδηλώσεις είναι εγγύηση σταθερότητας και προοπτικής. Είναι ο ασφαλής μονόδρομος για την οικονομική μας ανάπτυξη προωθώντας την Αγροτοδιατροφής σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Ευρώπη του 2018 δεν είναι η Ευρώπη του 2000. Οι ολιγωρίες και τα πισωγυρίσματα δεν θα είναι πλέον ανεκτά.

ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Συχνά αναζητούμε εξωτερικούς εχθρούς για να καλύψουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν φθάσαμε όμως στην κρίση εξ αιτίας της Ευρώπης. Δεν απέκτησε κανόνες, ούτε νοοτροπία χρηστής διοίκησης & διαχείρισης. Όπως: Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με Προσφορά και ζήτηση, δηλ. Ποσοστό κατανάλωσης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι στο 11-12% έως 20% όταν στην Ιταλία ανέρχεται στο 65%. Οι ευκαιρίες όμως υπάρχουν. Μας χτυπούν την πόρτα. Θα τις αφήσουμε να πάνε χαμένες ή θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία; Η μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης για την Ελλάδα, είναι μια σημαντική ευκαιρία.  Ας εκμεταλλευτούμε θετικά το “Brand του Γαστρονομικού Τουρισμού” που έχει αποκτήσει η χώρα μας πετυχαίνοντας αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο. Με περισσότερους ξένους τουρίστες να ζητούν να δοκιμάζουν την Ελληνική Κουζίνα, ή ακόμη την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος να θέλουν να μάθουν το Ελληνικό Πρωινό ή Το «Καλάθι Πρωινού» που το επιμελώ και στόχο έχει, αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης. ή ακόμη την παραδοσιακή κουζίνα κάθε τόπου και ακόμη η εξωστρέφεια της Ελληνικής γαστρονομίας.  Ας μην εφησυχάζουμε όμως από τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Για να φτάσουμε στο ψηλό σκαλοπάτι απαιτείται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια. Ένα επεξεργασμένο σχέδιο και ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πρόγραμμα υλοποίησης για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της προώθησης της Ελληνικής κουζίνας και ιδιαίτερα της αγροτοδιατροφής, που όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του.

ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Όλοι πλέον μιλάμε για τη «Νέα Ελλάδα» ακόμη κι αν δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο. Για εμάς η «Νέα Ελλάδα», ταυτίζεται με μια παραγωγική, εργατική, εξωστρεφή οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά, αλλά στην προσπάθεια, στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά ιδιαίτερα στα ΠΟΠ – ΠΓΕ, στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας και ακόμη στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Ελλάδας μας με πάντρεμα στον Τριτογενή τομέα. Μπορούμε να γίνουμε κόμβος υπηρεσιών και εμπορίου. Ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, είναι κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της αγροτοδιατροφής και ανάπτυξης του Γαστρονομικού Τουρισμού. Η λέσχη μας έχει όραμα: – Θέλουμε μια Ελλάδα ανταγωνιστική. Μια ανοιχτή, οργανωμένη κοινωνία που ευημερεί, στην οποία ο στόχος μας είναι 365 ημέρες Γαστρονομικός Τουρισμός να είναι το brand στην Παγκόσμια κατάταξη – Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Ασκώντας το θεσμικό μας ρόλο, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανοικτής ελληνικής οικονομίας.

ΘΕ ΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ

Πιστεύουμε επίσης ότι απαιτείται συντονισμένη δράση ώστε η ανάπτυξη και το brand του Γαστρονομικού Τουρισμού να οδηγήσει στην πραγματική οικονομία της Λευκάδας και να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση σε όλο τον κόσμο η Λευκαδίτικη και όχι μόνο Κουζίνα.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ

Η βάση της παραγωγής είναι η βιομηχανία και η αγροτοδιατροφής. Με τον όρο βιομηχανία εννοούμε οποιαδήποτε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα προσθέτει αξία σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται στην Ελλάδα. Με τον όρο αγροτοδιατροφής εννοούμε οποιανδήποτε αγροτική παραγωγή στην χώρα μας και έχει στόχο, όχι μόνο την εγχώρια κατανάλωση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες παράλληλα.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΘΕΤΟΥΜΕ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Τα μέλη της Λέσχης μας είναι στην πλειοψηφία τους σεφ σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές:  Συμβάλλουν καθοριστικά στην προώθηση του Γαστρονομικού τουρισμού.  Η Λέσχη μας θέλει και μπορεί να συνεισφέρει στη σύνθεση, συνεργασία και επίτευξη πρακτικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και να αποτελέσει καταλύτη για την διευκόλυνση των απαραίτητων αλλαγών και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Για να αλλάξει η κρατούσα νοοτροπία και από το «ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ» να πάμε στο «ΠΩΣ ΝΑΙ». Αντί να περιγράφουμε προβλήματα, ας υλοποιούμε λύσεις. Αρχίζοντας από τους εαυτούς μας. Το κύρος, η αξιοπιστία και η υπευθυνότητα χαρακτηρίζουν τον Σεφ διαχρονικά και λειτουργεί καταλυτικά στη σχέση του με την Ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, τους συναδέλφους του δίπλα και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι πρωταρχικό καθήκον μας να ενισχύσουμε την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του λέσχης με:

 • καλύτερες υπηρεσίες προς τους φορείς,
 • καλύτερο συντονισμό των οργανώσεων σε φεστιβάλ,
 • ημερίδες και γενικά δράσεις, ώστε οι παρεμβάσεις να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και
 • προβολή της Ελληνικής γαστρονομίας και οίνου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το μήνυμά μας είναι σαφές: βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι. Η Πολιτεία χρειάζεται τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία των σεφ. Πολλά κρίσιμα ζητήματα είναι αδύνατον να τα γνωρίζει η πολιτική εξουσία, λόγων των συχνών αλλαγών σε θέσεις ευθύνης. Η δημόσια διοίκηση επίσης χρειάζεται τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Αξίζει να μεταφερθούν οι καλές και τεκμηριωμένες πρακτικές διοίκησης που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα σε τομείς του Δημοσίου. Χωρίς να θιγεί η απασχόληση στο δημόσιο πολλές μη κρίσιμες δραστηριότητες του κράτους μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες με τη μέθοδο της εξωτερικής ανάθεσης, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Η λέσχη μας μπορεί να βοηθήσει την Πολιτεία με τους παρακάτω τρόπους:

 • Προτείνοντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σε κρίσιμους τομείς δημόσιας πολιτικής (όπως & στήριξη στην αγροτοδιατροφή, δικαιοσύνη στην κουζίνα, προγράμματα μαθητείας, Υγειονομική παιδεία, και προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας), με την κατάλληλη προσαρμογή στις Ελληνικές ανάγκες, την ανάπτυξη σχεδίου και την παρακολούθηση της υλοποίησης τους.

Διαθέτοντας εξειδικευμένα στελέχη για τη δημιουργία ομάδων εργασίας προς επίλυση & συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης. Προωθώντας την Ελληνική κουζίνα διεθνώς, σε όλους τους οργανισμούς και δραστηριότητες, που συμμετέχει η λέσχη μας και ιδιαίτερα τα μέλη του.  Βοηθώντας έμπρακτα την κουζίνα είμαστε εδώ για να προωθήσουμε την Ελληνική Γαστρονομία και να παρέχουμε χρήσιμες υπηρεσίες στα μέλη μας:

 • Να ενισχύσουμε την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τον τουρίστα.
 • Να εκμεταλλευτούμε επιχειρηματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό με ενδυνάμωση του ρόλου του Συμβουλίου Διεθνών Δράσεων και τη σύσφιξη των σχέσεών μας με τα διμερή επιμελητήρια.
 • Να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μελών μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ με την καταλυτική παρουσία και συμμετοχή στη ιδέα του GASTRONOMYEUROPE.
 • Να διατυπώσουμε θέσεις και προτάσεις μέσω των ομάδων εργασίας και των φορέων μας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Αγροδιατροφή και την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών πρωτοβουλιών είναι η συνεργασία.

Απευθύνουμε λοιπόν ένα μήνυμα σε όλους: οι μοναχικές πορείες δεν οδηγούν πουθενά. Η νοοτροπία «ο καθένας για το μαγαζάκι του» είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη στην αποτυχία. Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια. Σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες και τους φορείς Μόνο η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να  δημιουργήσει όπως νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τις συνθήκες στις υπάρχουσες. Η ισορροπία μεταξύ των αναγκών επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα και επιτυχία κάθε επιχείρησης.

Θεωρούμε κρίσιμες ορισμένες παρεμβάσεις, όπως:

 • Ανταμοιβή της παραγωγικότητας: δηλ. χρειάζεται να λειτουργήσουν κατάλληλα συστήματα ανταμοιβής της παραγωγικότητας, από τα οποία το απλούστερο είναι η διανομή κερδών στο προσωπικό. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει ώστε τέτοιου είδους ανταμοιβές να μην εξανεμίζονται από φόρους και εισφορές στο βωμό των δημοσιονομικών περιορισμών.
 • Μείωση του μη μισθολογικού κόστους: δηλ. Η επιβάρυνση των αμοιβών των εργαζόμενων με  βαρύτατες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους εισοδήματος, διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα της εργασίας και εν τέλει των επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ένας ουσιαστικός, ειλικρινής και ευρύς κοινωνικός διάλογος. Με καλή πίστη και εποικοδομητικές προτάσεις θα συνεχίσουμε να εισάγουμε προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους τα σημαντικά διακυβεύματα της επόμενης μέρας. Οι χαμένες θέσεις εργασίας θα ανακτηθούν και τα εισοδήματα των εργαζομένων θα βελτιωθούν, μόνο όταν οι επιχειρήσεις γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς. Είναι κοινό συμφέρον εργοδοτών και εργαζομένων να επιδιώξουμε μαζί λύσεις στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, εργοδότες και εργαζόμενοι, μπορούμε να επανεξετάσουμε τις δομές και διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου.

Στηρίζοντας την Κοινωνία, οι σεφ, δημιουργούν και διατηρούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Στηρίζουν σημαντικά οικοσυστήματα μικρότερων επιχειρήσεων που είναι προμηθευτές και πελάτες τους. Συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα. Αναλαμβάνουν μεμονωμένα και συντονισμένα πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης.

Οι Αρχιμάγειρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων με διάφορους τρόπους όπως:

 • Συντονισμός δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων. Πολλά από τα μέλη μας έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για όσους πλήττονται από την ύφεση.
 • Συνεργασία με φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των Πολιτών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Ενίσχυση προγραμμάτων που υποστηρίζουν την κοινωνική οικονομία με παροχή τεχνογνωσίας, “υιοθέτηση κοινωνικών επιχειρήσεων».
 • Ενίσχυση και προώθηση προγραμμάτων αύξησης της απασχολησιμότητας.
 • Υποστήριξη νεανική επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και των start – ups.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα των ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα. Οι δημιουργικοί της άνθρωποι μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον και οι νέοι να έχουν νέες ευκαιρίες. Η λέσχη στηρίζει τους νέους που φιλοδοξούν να επιχειρήσουν και να επιτύχουν στη ζωή τους. Άνθρωποι με πίστη στον εαυτό τους, πάθος για την δουλειά τους και προσήλωση στον στόχο, έχουν  αρκετές πιθανότητες να πετύχουν. Είμαι αισιόδοξος ότι πολλοί θα τα καταφέρουν! Το μέλλον είναι αδύνατο να το προβλέψουμε, αξίζει όμως να το παλέψουμε! Δεν είναι τυχαίο που στην Λέσχη μας δεν υπάρχει άνεργος. Δράσεις που έγιναν και θα γίνουν είναι όπως το yachting festival, το Ελληνοιταλικό φεστιβάλ, τα ταξίδια στην Κίνα με παρουσίαση της Πελοποννησιακής κουζίνας και της Ζακυνθινής και Επτανησιακής κουζίνας και ακόμη Ισπανία – Γερμανία, ακόμη οι διαγωνισμοί ποιότητας με τα taste olymp awards, ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό συνέδριο γαστρονομίας και οίνου που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο.

Related posts