banner
banner
banner
banner
banner

Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας

Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας

Motorcycle Republik ή αλλιώς το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσικλέτας είναι το εγχείρημα του Παναγιώτη Μαριολόπουλου, συλλέκτη κλασικής μοτοσικλέτας και πρώην προέδρου της Λέσχης Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας, ο οποίος δημιούργησε έναν χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό που αγαπά.

Κάθε μοτοσυκλέτα του μουσείου αποτελεί για τον ίδιο κομμάτι του. Για εκείνον είναι μηχανές του μόχθου, μηχανές που «πολέμησαν», μηχανές με σημαντικές για τον καιρό τους καινοτομίες, μηχανές αγώνων και μηχανές που ήταν η παρέα ανθρώπων που θέλησαν να γυρίσουν τον κόσμο πάνω σε αυτές.

Η συλλογή του Παναγιώτη Μαριολόπουλου είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στην Ελλάδα, που μπορεί πλέον κανείς να δει από κοντά. Η παλιότερη μοτοσικλέτα του μουσείου είναι ένα βρετανικό Douglas 4HP του 1919 με ξύλινο side car, με boxer κινητήρα τοποθετημένο στο διαμήκη άξονα. Της ίδιας εποχής είναι και ένα Γαλλικό Automoto 125 του 1925 κι ένα αγγλικό Quadrant 600 του 1924.

Στο μουσείο υπάρχει επίσης μια μικρή συλλογή από προπολεμικά BMW, σπάνια μοντέλα όπως το Βέλγικο La Mondiale Sport 350cc με πρεσαριστό πλαίσιο και τα μεταπολεμικά BMW R68. Αν θέλετε να δείτε από κοντά μοτοσικλέτες όπως αυτές που παίρνουν μέρος σε ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε εδώ θα μπορέσετε να θαυμάσετε από κοντά μοντέλα των BMW, Zundapp, Moto Guzzi), όπως και σπανιότερα πολεμικά και στρατιωτικά κομμάτια, σαν το ελβετικό Condor A 580 του 1951.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής ωστόσο αποτελείται από μεταπολεμικές μοτοσικλέτες των δεκαετιών του 1950, 1960 και 1970, αλλά και μερικά εντυπωσιακά μοντέλα του 1980 και του 1990, όπως τα Ducati Pantah, Moto Guzzi Lemans II, Yamaha RD 350, Ducati 888, δύο Bimota, δύο Aprilia Moto 6,5 του Philip Stark, δύο αριθμημένα, συλλεκτικά MV Agusta F4 κι ένα Ducati Paul Smart 1000 ρέπλικα του 2006 που είναι και το νεότερο έκθεμα του μουσείου. Στο μουσείο εκθέτονται επίσης ρεζερβουάρ, κοντέρ, παλιές πινακίδες, αφίσες, παλιές φωτογραφίες, παλιά ραδιόφωνα, συσκευές τηλεφώνου, προβολείς και μερικά ανταλλακτικά που είναι ακόμη στο κουτί τους.

Το Μουσείο Μοτοσυκλέτας έχει σκοπό να μυήσει τους νεότερους στον κόσμο της μοτοσικλέτας μέσα από την βαθύτερη γνώση για αυτή και το σεβασμό προς την κουλτούρα της μοτοσικλέτας. Αυτός είναι και ο λόγος που μια πολύ σημαντική πτυχή του Μουσείου Μοτοσικλέτας, στην οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα και ο ιδιοκτήτης του, είναι η βιβλιοθήκη του. Manual, βιβλία, προσπέκτους, λευκώματα και σπάνια βιβιλία για δεκάδες μάρκες και όλες τις εποχές. Για κάθε μηχανή υπάρχει πρόσβαση σε βιβλία ανταλλακτικών ή το Service Manual.

Όπως λέει ο ίδιος ο Παναγιώτης Μαριολόπουλους, η κατάσταση κάποιων μοτοσυκλετών είναι ανάλογη της ηλικίας και της χρήσης τους, είναι όμως όλες οι μοτοσυκλέτες λειτουργικές, και μάλιστα ο ίδιος τις χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίσταση.

Related posts