banner
banner
banner

ΕΚΤΡΟΦH ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

ΕΚΤΡΟΦH ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, χημικές ουσίες (λεκτίνες) που απομονώθηκαν από το είδος Helix Pomatia μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.

Η αυξημένη ζήτηση για σαλιγκάρια στη διεθνή και εγχώρια αγορά, κάνει την εκτροφή σαλιγκαριού ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ενώ στη Γαλλία η εμπορευματοποίηση και η μαγειρική χρήση του προϊόντος έχει παγκοσμίως σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τη δεκαετία του ’80 έως και του ’90 υπήρχε μια σημαντική μεταπρατική βιομηχανία σαλιγκαριών με πολλές εξαγωγές, που σήμερα πια έχει ατονήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, συλλέγονταν 800-1.000 τόνοι χοχλιών (Helix aspersa) το χρόνο, ενώ σήμερα με δυσκολία ξεπερνούν τους 150. Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες, που επιδρούν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το κόστος παραγωγής, έχει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε σχέση με ανταγωνιστές.

Τα πιο συνηθισμένα είδη σαλιγκαριών στην ελληνική ύπαιθρο και αγορά είναι τα δίμυτα (Helix pomatia) με ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, οι χοχλιοί (Helix aspersa), που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα τρία είδη και είναι αυτά που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα νωπά, γεμιστά και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα που συνοδεύεται από τα κελύφη τους. Και τα απόλυτα (Helix lactea) που έχουν πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφός τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας.

Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι εκτροφής σαλιγκαριών. Η εκτροφή Ανοικτού Τύπου, δηλαδή η εκτροφή των σαλιγκαριών σε ανοικτούς αλλά περιφραγμένους χώρους όπου τα σαλιγκάρια αναπτύσσονται μαζί με τα φυτά που τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας. Κλειστού Τύπου, η οποία γίνεται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα διχτυοκήπιο, όπου τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από ξύλινες κατασκευές τύπου «Λ» ή σε σύστημα τύπου κουρτίνας. Η Μεικτού Τύπου, που αποτελεί μια επαγγελματική κυρίως μέθοδο που αποβλέπει και στη πώληση γεννητόρων. Και την Μέθοδο Κουρτίνας, η οποία είναι μια προχωρημένη και εντατική μέθοδος εκτροφής σαλιγκαριών σε κατασκευές με κάθετες φωλιές, η οποία χρησιμοποιείται για την λήψη των αυγών των σαλιγκαριών και την παρασκευή του Λευκού Χαβιαριού και όχι για πάχυνση.

Τα τελευταία χρόνια, η εκτροφή σαλιγκαριών καταγράφει ανοδική τροχιά και στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες, που επιδρούν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το κόστος παραγωγής.

Related posts