banner
banner
banner
banner
banner

ΕΑΡΙΝΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΕΑΡΙΝΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Κάτι τόσο όμορφο, όσο η άνοιξη και τα ανθισμένα λουλούδια της, για κάποιους μετατρέπεται στην πιο δύσκολη εποχή του χρόνου. Ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, ειδικά αυτήν την περίοδο του χρόνου,είναι ο ερεθισμός του ματιού που προκαλείται από αλλεργία, δηλαδή η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που, αν και συνήθως δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για το μάτι, πρέπει να διαγνωστεί από οφθαλμίατρο, αφενός γιατί είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή, αφετέρου γιατί ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες.

“Με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό.”

Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι αβλαβές. Όταν το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια όργανα, η αλλεργία μπορεί να είναι έντονη. Αλλεργιογόνα υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μαςτόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Σε αυτά περιλαμβάνονται ουσίες, όπως η γύρη των λουλουδιών, φυτών ή δένδρων, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, το χορτάρι, η μούχλα, ο ατμοσφαιρικός αέρας, ο καπνός και τα αρώματα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή και ο ερεθισμός του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό και το εσωτερικό των βλεφάρων. Οι κύριες οφθαλμικές αλλεργικές παθήσεις είναι η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα και η εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Εποχική Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Είναι η πλέον συνήθης μορφή οφθαλμικής αλλεργίας και αποτελεί αντίδραση υπερευαισθησίας σε ειδικά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα. Για τους περισσότερους που έχουν εποχική επιπεφυκίτιδα τα συμπτώματά τους συνυπάρχουν με ρινίτιδα. Το πιο συχνό αλλεργιογόνο είναι η γύρη των φυτών, καθώς και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή τα πιτυρώδη λέπια από το τρίχωμα των ζώων.

Εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα
Είναι μία μορφή επιπεφυκίτιδας, αυστηρά εποχιακή, ξεκινάει την άνοιξη με την πρώτη γύρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο. Παρουσιάζεται σεπαιδιά, κυρίως αγόρια, ξεκινάει στην ηλικία των τριώντεσσάρων ετών και συνήθως υποχωρεί στην εφηβεία. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει έντονο κνησμό, δακρύρροια, φωτοφοβία και οιδηματώδη βλέφαρα. Αυτή η μορφή επιπεφυκίτιδας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον κερατοειδή με αποτέλεσμα προβλήματα της όρασης πιθανώς και μόνιμα.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Τα συμπτώματα είναι κοινά για τις διάφορες μορφές της
αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και περιλαμβάνουν:

  • Έντονη φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια
  • Τσούξιμο
  • Κόκκινα και ερεθισμένα μάτια
  • Δακρύρροια
  • Πόνο, φωτοφοβία
  • Πρησμένα βλέφαρα
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Παροδική θόλωση της όρασης, που καθαρίζει με το
    ανοιγοκλείσιμο του ματιού

Διάγνωση
Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από τη μορφή την οποία έχει ο ασθενής, καθώς και από την βαρύτητα της κλινικής εικόνας. Ο οφθαλμίατρος βασιζόμενος στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση καθορίζει την απαιτούμενη αγωγή. Η χορήγηση φαρμάκων είναι η βασική θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Οι κύριες κατηγορίες είναι τα αντισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων, τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) και η κυκλοσπορίνη. Με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους για την έγκαιρη θεραπεία των συμπτωμάτων τους, πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί αλλεργία. Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο μπορούμε να το απομακρύνουμε ή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτό προστατεύοντας τα μάτια μας από την αλλεργική εκδήλωση. Το πλύσιμο των χεριών βοηθάει στο να μη μεταφέρονται ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μάτια, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων. Το τρίψιμο πρέπει να αποφεύγεται διότι η διαδικασία αυτή εκκρίνει περισσότερη ισταμίνη και επιδεινώνει τα φαινόμενα.

Όπως και με τα περισσότερα προβλήματα, η έγκαιρη πρόληψη σε συνδυασμό με τη διάγνωση του οφθαλμιάτρου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και να αποτρέψουν τις επιπλοκές στο μάτι.

Related posts