banner
banner
banner

Διακοπές με φίλους ή γονείς;

Διακοπές με φίλους ή γονείς;

Ήρθε η ώρα που το παιδί σας ζητάει να πάει διακοπές με τους φίλους του; Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή μπαίνοντας στην εφηβεία θα αισθανθεί αυτή την επιθυμία και είναι απολύτως φυσιολογικό!

Καθώς εισέρχονται στην εφηβεία, τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη σιγά σιγά να γίνουν πιο ανεξάρτητα και να αισθανθούν πως μπορούν να τα καταφέρουν για λίγο δίχως την οικογενειακή φροντίδα. Μετά τις βόλτες με τους φίλους τους, σειρά έχουν οι διακοπές. Σε αυτό κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι γονείς θα αισθανθούν μια ανησυχία και τον φόβο της απώλειας του ελέγχου. Και οι δύο αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες και ως τέτοιες θα πρέπει και να αντιμετωπιστούν.

Εάν ο έφηβος της οικογένειας σας ζητήσει να πάει διακοπές με τους φίλους του λοιπόν, πείτε πως χρειάζεστε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε. Πρώτον αυτό θα του δείξει πως τον ακούτε, ενδιαφέρεστε και τον αντιμετωπίζετε με ωριμότητα. Είναι σημαντικό επίσης, να συζητήσετε μαζί του για το τι έχει σκοπό να κάνει. Μάθετε πού θέλει να πάει και με ποιους, εάν έχουν κάποιο πλάνο για τις διακοπές τους, που θα μείνουν, πώς σκέφτονται να πάνε στον προορισμό τους και επίσης πώς αισθάνεται γι’ αυτό.

Δεύτερον θα έχετε και εσείς το χρόνο να το σκεφτείτε όντως. Αρχικά να κρίνετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο μακριά από το σπίτι για κάποιες μέρες. Εάν είναι αρκετά ώριμο και ανεξάρτητο ώστε να φροντίσει τον εαυτό του και να διαχειριστεί την απόσταση από την οικογενειακή ασφάλεια.

Οι διακοπές αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία για τους εφήβους πριν την ενηλικίωση, καθώς τους επιτρέπουν να δουν τον εαυτό τους πιο αυτόνομα. Είναι μια ευκαιρία να δουν ποια είναι τα δικά τους όρια και οι επιθυμίες τους, να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις και να ανακαλύψουν τους τρόπου που διευθετούνται τα προβλήματα.

Ο φόβος σας για το τι θα κάνει και τι θα αντιμετωπίσει στις διακοπές του είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού ενός γονέα, όταν το παιδί απομακρύνεται από την αγκαλιά του. Ωστόσο, θυμηθείτε πόση ανάγκη είχατε και εσείς ως έφηβοι να κάνετε πράγματα μόνοι σας και να περάσετε χρόνο με την παρέα σας. Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη των παιδιών σας σε αυτή την ηλικία και είναι επίσης σημαντικό το παιδί να αισθάνεται πως μπορεί να κάνει πράγματα μαζί τους. Κατευνάστε λοιπόν όσο μπορείτε τους φόβους σας, μιλώντας αν γίνεται με τους γονείς των φίλων του παιδιού σας. Βρείτε αν είναι δυνατόν μια λύση μαζί για το πού θα πάνε, ώστε να αισθάνεστε και εσείς μια ασφάλεια. Ίσως ένα μέρος όπου βρίσκεται την ίδια περίοδο και κάποιος συγγενής ή φίλος να είναι η ιδανική τοποθεσία για τις πρώτες του διακοπές.  Έτσι, σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθεια ενός ενήλικα, να υπάρχει ένα άτομο στο οποίο θα απευθυνθεί είτε το παιδί είτε εσείς.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε πως το παιδί σας δεν είναι έτοιμο για διακοπές μόνο του, συζητήστε και πάλι μαζί του και δώστε του να καταλάβει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους πήρατε αυτή την απόφαση. Αποφύγετε απλώς να του απαγορεύσετε να πάει διακοπές, καθώς αυτό ενδεχομένως να το κάνει να το θέλει ακόμη πιο πολύ και να επιμένει, ως αντίδραση στο αίσθημα του πως δε νοιάζεστε για τις δικές του επιθυμίες. Μια πρόταση οικογενειακών διακοπών σε ένα μέρος που πηγαίνει και κάποιος φίλος του με τη δική του οικογένεια να είναι ίσως η ιδανική μέση λύση.

Στην περίπτωση, που πιστεύετε όμως πως το παιδί σας είναι έτοιμο για διακοπές με τους φίλους του, πείτε του τους λόγους και πάλι για τους οποίους καταλήξατε σε αυτή την απόφαση. Πείτε του πως το εμπιστεύεστε και ξέρετε πως δεν θα πράξει αλόγιστα. Έτσι θα το κάνετε να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και παράλληλα ευθύνη για την επιλογή του και να συμπεριφερθεί ενδεχομένως και πιο ώριμα.

Related posts