banner
banner
banner

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ Ένα συνηθισμένο πρόβλημα της εποχής μας

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ Ένα συνηθισμένο πρόβλημα της εποχής μας

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι ένα φαινόμενο του οποίου η συχνότητα ολοένα και αυξάνει. Όλο και περισσότερες γυναίκες νεαρής ηλικίας, αλλά και έφηβες, παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση με ορατή εικόνα αραίωσης των τριχών, δηλαδή παρουσιάζουν αλωπεκία. Εάν η τριχόπτωση είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη, τότε αυτή οδηγεί σε αραίωση με σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στη γυναίκα. Η αλωπεκία όσο αφορά στις αιτίες χωρίζεται σε ουλωτική και μη ουλωτική.  Η ουλωτική αλωπεκία είναι πιο σπάνια και οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος. Μια ειδική κατηγορία παθήσεων του δέρματος και των τριχών οδηγούν σε μόνιμη αλωπεκία όπου στα κενά σημεία δε ξαναβγαίνουν τρίχες.

Τέτοιες παθήσεις είναι:

 • Ερυθηματώδης λύκος
 • Θυλακικός λειχήνας
 • Μυκητιάσεις
 • Μολύνσεις κ.α.

Η μη ουλωτική αλωπεκία είναι πολύ πιο συχνή. Οι συνηθέστερες μορφές της είναι η ανδρογενετική, η γυροειδής και η διάχυτη αλωπεκία. Η διάχυτη αλωπεκία οφείλεται σε αίτια όπως διαταραχές θυρεοειδούς, χαμηλή φεριτίνη, αναιμία, κακή διατροφή, φάρμακα, λοχεία και κακή περιποίηση των μαλλιών.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα η οποία σχετίζεται με γονίδια που κληρονομούνται και από τους δυο γονείς. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται η γυναίκα με ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως δεν έχει παθολογικά επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα.

Η ξαφνική απώλεια τριχών με εικόνα «μπαλωμάτων» μαλακών και ανώδυνων οφείλεται στη γυρεοειδή αλωπεκία. Αυτή ξεκινάει απότομα με την εμφάνιση ενός ή περισσότερων κυκλικών κενών στο τριχωτό της κεφαλής τα οποία μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοση νόσος η αιτιολογία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν η οικογενής προδιάθεση και η πτώση του ανοσοποιητικού. Στην μη ουλωτική αλωπεκία η σταδιακή παροδική απώλεια των τριχών οδηγεί σε μόνιμη απώλεια. Ο κακός τρόπος περιποίησης των μαλλιών και τα κακής ποιότητας προϊόντα περιποίησης τους πολλές φορές οδηγούν σε έντονο σπάσιμο των τριχών και κακή τους θρέψη. Η κατάσταση έντονου stress δεν αποτελεί αιτία τριχόπτωσης αλλά επιδεινώνει την τριχόπτωση που προϋπάρχει. Η γυναίκα που αντιλαμβάνεται καθημερινά την απώλεια μεγάλης ποσότητας τριχών επιβάλλεται να επισκεφθεί το Δερματολόγο.

ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η Δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο με ειδική κάμερα η οποία συνδέεται με οθόνη υπολογιστή ώστε να είναι ορατή σε ψηφιακή μεγέθυνση η εικόνα του δέρματος. Είναι μια απαραίτητη εξέταση για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της τριχόπτωσης και δίνει πολύτιμες πληροφορίες στον ιατρό για τα αίτια της τριχόπτωσης και στον ασθενή για την πορεία της θεραπείας. Ελέγχονται οι κενές θέσεις στο τριχωτό, η φλεγμονή στο δέρμα, οι πόροι του δέρματος, το πάχος των τριχών, ο πληθυσμός των τριχών , η ομοιομορφία ή όχι των τριχών και άλλα στοιχεία. Με τη δερματοσκόπηση παίρνουμε απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Η αλωπεκία είναι ουλωτική ή όχι;
 • Είναι γυροειδούς τύπου;
 • Είναι ανδρογενετικού τύπου;
 • Είναι διάχυτου τύπου;
 • Υπάρχει ανωμαλία ή διαταραχή στο στέλεχος της τρίχας;
 • Υπάρχουν φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος;

Η δερματοσκόπηση είναι εξέταση που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από το Δερματολόγο και είναι απαραίτητη για τον ολοκληρωμένο έλεγχο της τριχόπτωσης.

ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

Με τη τριχοσκόπηση ελέγχουμε το στέλεχος της τρίχας σε όλο το μήκος της από το σημείο εξόδου από το δέρμα έως το ελεύθερο άκρο της. Με την εξέταση αυτή παίρνουμε πληροφορίες για τυχόν κληρονομικές παθήσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη της τρίχας καθώς και για τις αιτίες που ευθύνονται για την κακή εικόνα των μαλλιών.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΡΙΧΟΡΙΖΟΓΡΑΜΜΑ

Η εξέταση αυτή γίνεται με ειδική κάμερα η οποία είναι τμήμα ειδικού μηχανήματος. Τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα και παίρνουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα.

 • Πόσες τρίχες υπάρχουν ανά τετραγωνικό εκατοστό;
 • Ποιος είναι ο κύκλος ζωής των τριχών;
 • Πόσες τρίχες είναι στην αναγενή και πόσες στη τελογενή φάση;

Ο πληθυσμός των τριχών σε ένα υγιές άτομο είναι πάνω από 400 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Για να υπάρξει μια ορατή αραίωση στο τριχωτό θα πρέπει η απώλεια των τριχών να είναι σοβαρή, να έχει απολεσθεί το 40-50% των τριχών. Με την εξέταση αυτή καταγράφουμε την υπάρχουσα κατάσταση του προβλήματος. Γίνεται μια αντικειμενική καταμέτρηση των τριχών τα αποτελέσματα της οποίας βοηθούν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς της.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο εργαστηριακός έλεγχος αφορά έλεγχο των ορμονών, έλεγχο των βιοχημικών παραμέτρων, υπερηχογράφημα ωοθηκών και θυρεοειδούς. Η γυναικεία τριχόπτωση σε κάθε ηλικία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την ψυχολογία κάθε γυναίκας. Πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να οδηγηθούμε στην σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

 

Σταύρος Σταματόπουλος,  Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Πηνελόπη Σταματοπούλου

Δερματολόγοι

Related posts