banner
banner
banner

ΓΝΩΡΙΜIΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΌΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚEΣ ΦΥΛEΣ ΠΡΟΒAΤΩΝ

ΓΝΩΡΙΜIΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΌΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚEΣ ΦΥΛEΣ ΠΡΟΒAΤΩΝ

Η βοσκή προβάτων είναι χαρακτηριστική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου. Από το βουκολικό σκηνικό περασμένων εποχών με την φλογέρα του βοσκού να συνοδεύει το βόσκημα των ζώων φτάσαμε στις σημερινές, λιγότερο ειδυλλιακές, αλλά περισσότερο εμπορικές, ημέρες κατά τις οποίες τα παράγωγα των προβάτων απευθύνονται σε μεγαλύτερες καταναλωτικές μάζες.

Παρά τις διασταυρώσεις τύπων προβάτων που γίνονται προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, οι αυτόχθονες φυλές προβάτων μπόρεσαν να επιβιώσουν διαμέσου των αιώνων. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 17 φυλές, η κάθε μία με τη δική της ιστορία.

ΦΥΛH ΛEΣΒΟΥ

Εκτρέφεται κυρίως στα νησιά της Λέσβου (ιδίως στο βορειοδυτικό τμήμα) και της Λήμνου σε 1650 κοπάδια. Είναι γνωστό για τη γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες εκτροφής, όπως π.χ. σε ορεινά και ημιορεινά μέρη. Η μεγάλη διάρκεια παραγωγικής ζωής και ο λιτοδίαιτος χαρακτήρας του κάνουν το συγκεκριμένο πρόβατο περιζήτητο. Η ιστορία του δεν είναι εξακριβωμένη, ωστόσο εικάζεται πως αποτελεί διασταύρωση των λεπτόουρων εντόπιων προβάτων με τα παχύουρα της Μ. Ασίας.

ΦΥΛH ΧIΟΥ

Στις αυλές της Χίου θα συναντήσουμε ως οικόσιτα περίπου 200 πρόβατα. Σε οργανωμένες παραγωγικές μονάδες η κατάσταση είναι διαφορετική. Έγινε γνωστό στο εξωτερικό λόγω τις υψηλής αποδοτικότητάς του σε γάλα και της προσαρμογής του στις κλιματολογικές συνθήκες. Ανήκει στις περιζήτητες φυλές για την αναβάθμιση των ποιμνίων. Τη δεκαετία του ’80 η φυλή Χίου χαρακτηρίστηκε σπάνια και κόντεψε να χαθεί, κατόπιν όμως προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά πολύ. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία είναι μερικοί μόνο νομοί στους οποίους συναντούμε το πρόβατο Χίου. Πιθανόν προέρχεται και αυτό από διασταύρωση ντόπιου και εισαγόμενου ζώου από τη Μ. Ασία. Χαρακτηριστικό του είναι οι μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο και στα άκρα.

ΦΥΛH ΑΓΡΙΝIΟΥ

Το μεγαλόσωμο αυτό πρόβατο τείνει να εκλείψει λόγω της «εισβολής» άλλων τύπων προβάτων (Άρτας και Καραγκούνικου) στην περιοχή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν απομείνει μόλις 650 ζώα αυτού του είδους!

ΦΥΛH AΡΤΑΣ

Από τις πιο σύγχρονες φυλές, η Άρτας (Φριζάρτα) δημιουργήθηκε την περίοδο 1960-1980 από τη διασταύρωση κριαριών Ανατολικής Φρισλανδίας με ντόπιο πληθυσμό. Με υψηλή γαλακτοπαραγωγική, κρεατοπαραγωγική και εριουργική ικανότητα εξασφαλίζουν υψηλό εισόδημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ασθένειες καταβάλλουν εύκολα την φυλή αυτή. Σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία εκτιμάται ότι εκτρέφονται περίπου 50.000 πρόβατα.

ΦΥΛH ΚΑΛΑΡΡYΤΙΚΗ

Τα πρόβατα αυτής της ράτσας εκτρέφονται στα χωριά Καλαρρύτες και Συρράκο. Το χειμώνα βόσκουν στις πεδιάδες της Θεσσαλίας ενώ το καλοκαίρι μετακινούνται στην οροσειρά των Τζουμέρκων. Η φυλή έχει «άρωμα» Σικελίας, καθώς αποτελεί διασταύρωση του ορεινού ηπειρωτικού προβάτου με το σικελιώτικο comisana που έφεραν Συρρακιώτες έμποροι το 18ο. αι.

ΦΥΛH ΚΑΤΣΙΚA

Παραμένοντας στην Ήπειρο, συναντούμε τη φυλή Κατσικά από το ομώνυμο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Η επιμειξία του ορεινού ηπειρωτικού προβάτου με το πεδινό της κεντρικής Τουρκίας οδήγησε προπολεμικά στην εμφάνιση νέας φυλής.

ΦΥΛH ΣΑΡΑΚΑΤΣAΝΙΚΗ

Στο παρελθόν ακολουθούσε τους Σαρακατσάνους στις μετακινήσεις τους. Πλέον εκτρέφεται σε Άρτα και Λάρισα. Το 80% έχει λευκό χρώμα και το 20% μαύρο. Ανήκει στις μικρόσωμες ράτσες.

ΦΥΛH ΚΑΡΑΓΚΟYΝΙΚΗ

Από τις πιο διαδεδομένες στον ελληνικό χώρο. Προσαρμόζεται σχεδόν σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες. Η απόδοση αρνιών γάλακτος σε κρέας ξεπερνάει το 60%. Εκτρέφεται κυρίως στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

ΦΥΛH ΚΑΡYΣΤΟΥ

Διακρίνονται από τους κτηνοτρόφους σε «κοκκίνικα» και «βακρίνικα». Τα μεν έχουν στα γυμνά μέρη τους ερυθρό χρώμα και τα δε μαύρο. Το 90% των προβάτων που εκτρέφονται στη νότια περιοχή της Εύβοιας ανήκουν στη συγκεκριμένη φυλή. Οι δύσκολες συνθήκες της περιοχής δεν τα πτοούν.

ΦΥΛH ΚYΜΗΣ

Η Κύμη (Εύβοια) έχει να μας επιδείξει τη δική της ράτσα. Με 882 ζώα σε 10 ποίμνια ανήκει στις προστατευόμενες από εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές. Παράγει περίπου 150-170 κιλά γάλα και 2-2,5 κιλά μαλλί.

ΦΥΛH ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Παλαιότερα περιοριζόταν μόνο στη Γλώσσα Σκοπέλου. Σήμερα 20 παραγωγοί στο νομό Μαγνησίας ασχολούνται με την εκτροφή της.

ΦΥΛΗ ΠΗΛΙΟΥ

Η συγκεκριμένη ράτσα συναντάται στο Πήλιο και τη γύρω περιοχή. Το Πάσχα τα σφάγια τα βρίσκει κανείς στην αγορά σε σωματικά βάρη 17 – 20 κιλών.

ΦΥΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΠΕΛΑΓΟΝΙΑΣ

Καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με τα πρόβατα των φυλών Κύμης και Γλώσσας, εικάζεται ότι όλα προέρχονται από την εξαφανισμένη φυλή Χαλκιδικής. Τα πρόβατα Φλώρινας έβοσκαν στις ίδιες πεδιάδες με πιο παραγωγικές φυλές, γεγονός που μείωσε δραστικά τον αριθμό τους. Αποτελεί φυλή με μικρή γαλακτοπαραγωγική δύναμη.

ΦΥΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Άλλο ένα ανθεκτικό στις κλιματολογικές συνθήκες πρόβατο που διαβιεί στην πεδιάδα του νομού Σερρών. Οι κριοί διασταυρώνονται με ποίμνια της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

ΦΥΛΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τα κοινά χαρακτηριστικά με τα πρόβατα φυλής Bergamasca της Ιταλίας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ίσως έχουν κοινούς προγόνους, οι οποίοι εισήχθησαν στο νησί κατά την Ενετοκρατία. Ανήκει στα πιο μεγαλόσωμα πρόβατα της Ελλάδας.

ΦΥΛΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Ένα πρόβατο με συγγενείς σε Ιθάκη, Κάρυστο και Πήλιο. Σχεδόν όλα διαθέτουν λευκό μαλλί και μάλιστα καλής ποιότητας. Το 20% των θηλυκών αυτής της ράτσας φέρει κέρατα.

ΦΥΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ

Με πλεονεκτήματα το λιτοδίαιτο χαρακτήρα του και την προσαρμογή του στην φύση της Κρήτης, το πρόβατο Σφακίων εκτρέφεται από 480 παραγωγούς. Αποτελεί παρακλάδι της φυλής Τσάκελ της ΝΑ Ευρώπης. Αναφέρεται πως τέλος Μαρτίου 2019 αναμένεται να προκηρυχθεί η 2η πρόσκληση της δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΠΑΑ 2014-2020.

ΠΗΓΗ: www.minagric.gr

Related posts