banner
banner
banner
banner
banner

Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική ΝόσοΣ – Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου: σύγχρονες, ανώδυνες μεθόδοι διάγνωσης & θεραπείας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική ΝόσοΣ – Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου: σύγχρονες, ανώδυνες μεθόδοι διάγνωσης & θεραπείας.

Με τον Ειδικό Γαστρεντερολόγο – Ηπατολόγο, Δρ. Δημήτριο Ν. Χατζόπουλο MD,PhD,FEBG.

Στην σύγχρονη εποχή, τα συμπτώματα του Γαστρεντερικού Συστήματος εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, γενετικοί και ψυχοσωματικοί παράγοντες ενοχοποιούνται παθογενετικά στο φαινόμενο αυτό. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια και αντιμετωπίζονται με διαιτητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Είναι όμως μία καλή ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς το όφελος της προληπτικής Ιατρικής στα πλαίσια του Ενδοσκοπικού ελέγχου του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού με την διενέργεια Γαστροσκόπησης και Κολο(νο)σκόπησης. Η θεωρία ότι αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες ή μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα έχει καταρριφθεί.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος και Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) και το Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου (Σπαστική Κολίτιδα) αποτελούν μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας και έχουν χαρακτηριστεί ως νόσοι του παρόντος και του μέλλοντος. Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος προκαλείται από την παλινδρόμηση βλαπτικού γαστρο-δωδεκαδακτυλικού περιεχομένου στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τυπικών συμπτωμάτων παλινδρόμησης (οπισθοστερνικός καύσος-πύρωση, καούρα, όξινες ερυγές-ξυνίλες, ναυτία, αναγωγές, έμετοι, επιγαστρικός πόνος) ή άτυπων εξωοισοφαγικών συμπτωμάτων που δεν εγείρουν υποψία ΓΟΠΝ (αίσθημα κόμπου, βράγχος φωνής, χρόνια φαρυγγίτιδα-λαρυγγίτιδα, ξηροστομία ή σιαλόρροια, κακοσμία αναπνοής, τερηδονισμένα δόντια, χρόνιος βήχας, αίσθημα πνιγμονής, ωτίτιδες, σύνδρομο απνοιών στον ύπνο και ροχαλητό, επιδείνωση βρογχικού άσθματος).

Το Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου περιλαμβάνει ποικίλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διαταραχές κενώσεων με την μορφή διάρροιας, δυσκοιλιότητος ή και εναλλαγών αυτών, μετεωρισμό, βορβορυγμούς, έπειξη για κένωση ή αίσθημα ατελούς κένωσης, που επιδεινώνονται σε αγχώδεις περιόδους και χαρακτηρίζονται από απουσία συμπτωμάτων κινδύνου όπως αιμορραγίες, αναιμία, απώλεια βάρους, νυκτερινή συμπτωματολογία-αφύπνιση και οικογενειακό ιστορικό νεοπλασιών. Η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού και περιλαμβάνει εργαστηριακές παρακλινικές εξετάσεις και Ενδοσκοπικό έλεγχο.

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, οι ασθενείς να λαμβάνουν μόνοι τους φαρμακευτική αγωγή μετά προτροπή φίλων, τηλεφωνικά ή αντλώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο, αποφεύγοντας την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, γεγονός που υποκρύπτει σημαντικούς κινδύνους και λάθη στην διάγνωση και θεραπεία. Η αύξηση του επιπολασμού του καρκίνου του στομάχου αλλά και του παχέος εντέρου αποτελούν επιβεβαίωση λανθασμένης διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης.

Είναι σήμερα αποδεδειγμένη η συμμετοχή ενός μικροβίου που ονομάζεται Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (Helicobacter Pylori) στην γαστρική καρκινογένεση, το οποίο εκριζώνεται επιτυχώς με αντιεκκριτική και αντιμικροβιακή αγωγή.

Από την άλλη είναι συχνό φαινόμενο να χορηγείται σίδηρος σε μία σιδηροπενική αναιμία χωρίς να έχει προηγηθεί ενδοσκοπικός έλεγχος ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού, ή μία αιμορραγία από το κατώτερο πεπτικό να αποδίδεται σε αιμορροιδοπάθεια και να χορηγείται λανθασμένα σίδηρος, υποκρύπτοντας αιμορραγία από καρκίνο παχέος εντέρου, και στερώντας από τον ασθενή την δυνατότητα για έγκαιρη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση, σωτήρια για την ζωή του.

Ενδοσκόπηση
Η Ενδοσκόπηση γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, ανώδυνα. Απαιτεί υψηλή Ιατρική κατάρτιση και δεξιότητα, συνεχή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια και καθημερινή επιμόρφωση και ενημέρωση. Οι εξετάσεις γίνονται στο Ενδοσκοπικό Τμήμα Κλινικής από Εξειδικευμένη Επιστημονική ομάδα Ιατρών με αποστειρωμέ- να όργανα, υψηλής, τελευταίας τεχνολογίας. Η Ιατρική ομάδα περιλαμβάνει παρουσία Αναισθησιολόγου, που εγγυάται ότι η Ενδοσκόπηση θα γίνει ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια.

Το κόστος των εξετάσεων διατηρείται σε λογικά για την εποχή επίπεδα και περιλαμβάνει την διενέργεια Ιστολογικών εξετάσεων και ανίχνευσης Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
στον στόμαχο. Επί ανευρέσεως πολυπόδων, διενεργείται Ενδοσκοπική Πολυπεκτομή, αφού εκτιμηθεί πρωτίστως η ασφάλεια και η απουσία παραγόντων κινδύνου.

Θεραπεία
Το τρίπτυχο που αποτελεί τον χρυσό κανόνα της Ιατρικής πράξης συνίσταται στην πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία. Συνιστάται λοιπόν αλλαγή διαιτητικών συνηθειών και διαφοροποίηση του τρόπου ζωής με μικρά, ελαφριά γεύματα, πλούσια σε εύπεπτες ευδιάλυτες ίνες και αποφυγή κατάκλισης μεταγευματικά. Αποφεύγετε σοκολάτες, σιροπιαστά, καρυκεύματα, κρεμμύδια, λιπαρά φαγητά, τηγανητά. Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ και ανθρακούχων αναψυκτικών. Διακόψτε το κάπνισμα.

Ζήστε υγιεινή ζωή, ελαττώστε το άγχος και θυμηθείτε ότι όλες αυτές οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής, εκτός από την βελτίωση των συμπτωμάτων, έχουν και επίπτωση στη γενικότερη υγεία.
Συζητείστε με τον Γαστρεντερολόγο για την ειδική δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά να θυμάστε ότι στην σύγχρονη Γαστρεντερολογία, οι αυστηρές και απαγορευτικές δίαιτες έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί από στοχευμένες προσεγγίσεις, εξατομικευμένες στον κάθε ασθενή.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό για την λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και αποφεύγετε την άσκοπη χρήση φαρμάκων και τις φιλικές συμβουλές.

Δρ. Δημήτριος Ν. Χατζόπουλος
MD,PhD,FEBG, Ειδικός Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Ενδοσκοπικού Κέντρου
Μελέτης Παθήσεων Πεπτικού Συστήματος.
Ιατρείο Εθνικής Αντιστάσεως 74 | Καλαμαριά, Θεσ/νίκη
Τηλ. 2310 418 400 | Κιν. 6945 884 788
e-mail: gastro2010@gmail.com | www.gastro.com.gr

Related posts