banner
banner
banner
banner

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

ΟΡΙΣΜΟΙ

Το Βρογχικό Άσθμα είναι το κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμα επεισόδια στένωσης των αεροφόρων οδών, (βρόγχων). Καθώς και από βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεροφόρων οδών, που εμφανίζεται με βρογχόσπασμο.

Υπάρχουν δύο είδη άσθματος:

 1. Εξωγενές Άσθμα που οφείλεται σε έκθεση του ασθενούς σε κάποιο αντιγόνο (αλλεργιογόνο παράγοντα).
 2. Ενδογενές Άσθμα στο οποίο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το αντιγόνο που το προκαλεί.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Το βρογχικό άσθμα είναι πιο συχνό στην παιδική ηλικία. Στην Ελλάδα 10% των παιδιών παρουσιάζουν ασθματικά συμπτώματα. Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 20 και μεγαλύτερης των 60 ετών.Το οικογενειακό ιστορικό άσθματος αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση βρογχικού άσθματος.

ΑΙΤΙΑ ΑΣΘΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 1. Πρόκληση βρογχόσπασμου μετά από έντονη άσκηση και εισπνοή κρύου αέρα.
 2. Λοιμώξεις από ιούς (πχ γρίπη) αποτελούν, ιδίως σε παιδιά, έναν από τους πιο συχνούς εκλυτικούς παράγοντες.
 3. Φάρμακα: Η ασπιρίνη είναι δυνατό να προκαλέσει παροξυσμό βρογχικού άσθματος στο 1-10% των ασθενών.
 4. Αλλεργιογόνα: Τα πιο συνήθη είναι οι γύρεις, η σκόνη, τα ακάρεα του σπιτιού, οι μύκητες και τα σπόριά τους, ζωικά αλλεργιογόνα, και διάφορα επαγγελματικά αλλεργιογόνα (εισπνοή ουσιών στην εργασία).
 5. Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Το SO2 , τα οξείδια του αζώτου (Ν), το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν τα κύρια συστατικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορούν να προκαλέσουν παρόξυνση βρογχικού άσθματος.
 6. Κάπνισμα: Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες παρόξυνσης βρογχικού άσθματος. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του παιδικού άσθματος. Παιδιά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης βρογχικού άσθματος.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

 1. Παροξυσμοί Δύσπνοιας
 2. Έντονος Βήχας
 3. Συρίττουσα αναπνοή
 4. Βρογχόσπασμος
 5. Παράταση Εκπνοής
 6. Σημεία πνευμονικής υπερδιάτασης, η οποία γίνεται αντιληπτή κλινικώς και ακτινολογικώς και ακόμη πιστοποιείται με μια ειδική εξέταση που ονομάζεται Σπιρομέτρηση. Με την εξέταση αυτή μπορούμε να ελέγξουμε την πνευμονική λειτουργία και τους αναπνευστικούς όγκους. Δηλαδή τους όγκους του αέρα που αναπνέουμε και έτσι να διαπιστώσουμε αν υπάρχει βρογχική απόφραξη.
 7. Μέτρηση των ειδικών IgE αντισωμάτων: Στο βρογχικό άσθμα έχουμε αύξηση της IgE στο αίμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

 1. Αποφυγή εκλυτικών παραγόντων (αλλεργιογόνα).
 2. Φαρμακευτική αγωγή:

α) Εισπνεόμενα Κορτικοστεροειδή: Αποτελούν τα δραστικότερα φάρμακα που διαθέτουμε για την θεραπεία του βρογχικού άσθματος διότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και άρα δρούνε για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου (Βουδεσονίδη, Φλουτικαζόνη κα).

β) Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, όπως είναι οι β2 αδρενεργικοί διεγέρτες βραχείας και μακράς δράσης οι οποίοι δρούνε ανακουφιστικά. Βραχείας δράσης (Σαλβουταμόλη, Φαινοτερόλη κα), Μακράς δράσης (Φορμοτερόλη, Σαλμετερόλη κα).

γ) Αντιχολινεργικά Εισπνεόμενα τα οποία μειώνουν τον βρογχόσπασμο (Ιπρατρόπιο, Τιοτρόπιο).

δ) Αντιλευκοτριένια φάρμακα τα οποία χορηγούνται από το στόμα για να προλάβουν την βρογχική απόφραξη (Μοντελουκάστη).

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Το βρογχικό άσθμα που εμφανίζεται, κατά την παιδική ηλικία, έχει συνήθως καλή πρόγνωση. Στους ενήλικες η εξέλιξη είναι απροσδιόριστη. Υπάρχει πάντοτε η τάση για υποτροπή των παροξυσμών και γι αυτό οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα. Μόνο με την καλή εκπαίδευση των ασθενών στη λήψη των φαρμάκων τους, είναι δυνατό να έχουμε παρατεταμένα διαστήματα χωρίς κρίση βρογχικού άσθματος.

 

MUDr Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ειδικός Πνευμονολόγος

Related posts