banner
banner
banner
banner

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια να κρατηθεί ισοσκελισμένο το ενεργειακό ισοζύγιο της γης. Ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου είναι η μείωση των απωλειών ενέργειας, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την βιομηχανία.

Η μόνωση των δικτύων είναι ένας τρόπος να μειώσουμε δραστικά τις ενεργειακές αυτές απώλειες διατηρώντας σταθερή την καταναλισκόμενη ισχύ. Το πάχος, η πυκνότητα αλλά και η θερμική αγωγιμότητα του μονωτικού υλικού είναι στοιχεία που καθορίζουν το τελικό ενεργειακό κέρδος.

Μονώσεις Ψυκτικών Δικτύων Οι ψυκτικές μονώσεις αφορούν κυρίως δίκτυα αμμωνίας, γλυκόλης, ανθρακικού, φρέον και νερού, καθώς επίσης και περιφερειακού βιομηχανικού εξοπλισμού όπως δοχεία, εναλλάκτες, συλλέκτες, βάνες, φίλτρα κλπ.

Σε περιπτώσεις χαμηλών απαιτήσεων χρησιμοποιείται εύκαμπτο υλικό τύπου Armaflex ενώ εκεί που οι απαιτήσεις αυξάνονται η διογκωμένη πολυουρεθάνη είναι η προτεινόμενη λύση. Για την προστασία της η μόνωση καλύπτεται με λαμαρίνα αλουμινίου, inox ή γαλβανιζέ.

 Μονώσεις Θερμικών Δικτύων Οι μονώσεις θερμικών δικτύων αφορούν κυρίως δίκτυα ατμού, λαδιού και νερού. Για την μόνωση του περιφερειακού βιομηχανικού εξοπλισμού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πετροβάμβακας ή σε πλάκα ή ρολό ραμμένο σε κοτετσόσυρμα ενώ για τις σωληνώσεις (αναλόγου διατομής) χρησιμοποιείται και κοχύλι πετροβάμβακα.

 Και εδώ η μόνωση καλύπτεται με λαμαρί- να αλουμινίου, inox ή γαλβανιζέ. Αφαιρούμενη μόνωση – Θερμοπάπλωμα Η χρήση των θερμοπαπλωμάτων συνιστάται σε μέρη όπου η αφαίρεση της μόνωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θεωρείται απαραίτητη. Τα θερμοπαπλώματα παράγονται για όλες τις διαστάσεις βανών – φίλτρων και εξαρτημάτων ζεστού νερού ή ατμού.

Μπορούνε επίσης να κατασκευαστούν ειδικά τεμάχια για μηχανές οπουδήποτε μεγέθους και σχήματος (π.χ παστεριωτές, λέβητες κλπ). Χρησιμοποιούνται σε εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικό χώρο καθώς είναι αδιάβροχες και αντέχουν σε ακτίνες UV.

 Υπάρχουν και θερμοπαπλώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασίες μέχρι και 1000℃. Τα υλικά κατασκευής τους είναι πυράντοχα και η απόδοσή τους φτάνει το 90%. Η εγγύηση καλής λειτουργίας είναι πάνω από 10 χρόνια.

Παυλίδης Χρήστος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Related posts