banner
banner
banner

Βιβλίο ο απαραίτητος σύντροφος των καλοκαιρινών διακοπών

Βιβλίο ο απαραίτητος σύντροφος των καλοκαιρινών διακοπών

Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει χαλάρωση, θάλασσα, διασκέδαση και απόλαυση. Σημαίνει να κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα και να απολαμβάνεις την ηρεμία και την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.  Ακόμη και για όσους δεν είναι φανατικοί αναγνώστες κατά την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου, η τσάντα των καλοκαιρινών διακοπών έχει συνήθως και ένα βιβλίο που θα συντροφεύσει τέτοιες όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 Τα βιβλία πέρα από τις πληροφορίες που μας παρέχουν, τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και την επαφή με τον γλωσσικό πλούτο, τονώνουν επίσης τον νου, βοηθώντας την εγρήγορσή του, τη μνήμη αλλά και τη φαντασία μας. Σύμφωνα με έρευνες τα βιβλία βοηθούν στην εστίαση της προσοχής και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη διαύγεια μας. Το διάβασμα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του εγκεφάλου μας. Βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του, καθώς ενισχύει τη μνήμη μας. Σύμφωνα με έρευνες, οι μανιώδεις αναγνώστες εμφανίζουν σπανιότερα ή πιο αργά στη ζωή τους εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η άνοια. Επίσης, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του ατόμου, καθώς υπάρχει καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμη και μισή ώρα ανάγνωσης ενός βιβλίου την ημέρα λένε οι έρευνες, μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά μέσω όρο 17%. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει αντίστοιχα και για την ανάγνωση εφημερίδων ή περιοδικών. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα, το οποίο είναι που βοηθά το νου και δε συμβαίνει τόσο με τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανάγνωση των βιβλίων επίσης βοηθά την ψυχική υγεία του αναγνώστη και βελτιώνει τον ύπνο του, σε αντίθεση με την ενασχόληση στις ηλεκτρονικές συσκευές πριν από αυτόν. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009, το διάβασμα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσει κανείς το στρες σε σχέση με συνήθειες όπως το να πιει ένα ζεστό τσάι ή να περπατήσει. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στη διαδικασία συγκέντρωσης που μπαίνει το μυαλό όσο διαβάζει, με αποτέλεσμα να μην αποσπάται η προσοχή του από τις υπόλοιπες έγνοιες που το βασανίζουν. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, το διάβασμα μπορεί να είναι ευεργετικό με αυτό τον τρόπο, ανεξαρτήτως του τι διαβάζει κανείς, αλλά εάν χάνεται μέσα σε αυτό όσο διαβάζει. Μέσα από το διάβασμα λένε οι επιστήμονες, ο αναγνώστης γνωρίζει νέους κόσμους και μεταφέρεται νοητά σε καταστάσεις που ενδεχομένως να μη βιώσει ποτέ.

Αυτή η νοητή μεταφορά ωστόσο, τον βοηθά να αναπτύξει τα συναισθήματά του και την  ενσυναίσθησή του, κάνοντάς τον πιο δεκτικό και συμπονετικό. Ακόμη, η συμμετοχή στις λέσχες βιβλίων είναι πολύ δυνατό μέσο κοινωνικοποίησης και ένταξης, το οποίο βοηθά τον αναγνώστη μέσα από το μοίρασμα των σκέψεων και της εμπειρίας της ανάγνωσης να χαλαρώσει και να αισθανθεί οικεία. Η ανάγνωση είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας και την βελτίωση του τρόπου που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα.

Η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στον λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ βελτιώνει ταυτόχρονα τον γραπτό και τον προφορικό μας λόγο.

Related posts