banner
banner
banner
banner

Βελονισμός … μην φοβηθείτε γιατί θα εκπλαγείτε …

Βελονισμός … μην φοβηθείτε γιατί θα εκπλαγείτε …

Τι είναι και με ποιο τρόπο δρα ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι η τοποθέτηση λεπτών βελονιών μιας χρήσεως, σε προκαθορισμένα σημεία του σώματος, με σκοπό να επιδράσει θεραπευτικά.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υποστηρίζει ότι η ζωτική ενέργεια του σώματος, που ονομάζεται Qi, ρέει στο σώμα μας μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο. Ο βελονιστής ερμηνεύει την ασθένεια ως μια ενεργητική ανισορροπία και προσπαθεί να την επηρεάσει εισάγοντας πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου αυτού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας.

Ποια ορθοπαιδικά ζητήματα μπορούν να ωφεληθούν με το βελονισμό;

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του βελονισμού είναι η επίδρασή του στις μυοσκελετικές παθήσεις, είτε αυτές είναι οξείες είτε χρόνιες. Όποιος υποφέρει από οσφυαλγία, αρθριτικά, αυχενικό σύνδρομο ή γενικευμένους μυϊκούς πόνους, ξέρει πόσο εξουθενωτικές μπορούν να είναι οι καταστάσεις αυτές και πόσο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα.

Επιπλέον, με το βελονισμό, είναι πολύ πιθανό η χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως.

Που αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βελονισμός;

Γενικά ο βελονισμός έχει ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κεφαλαλγίες και ημικρανίες όπου εκτός από την ένταση του πόνου μπορεί να μειωθεί και η συχνότητα εμφάνισής του.

Επίσης, τεράστια επιτυχία σημειώνεται στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ο συνδυασμός με ένα κατάλληλο μενού διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Η μέθοδος είναι ασφαλής;

Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά ασφαλής μορφή θεραπείας αν εκτελεσθεί από έναν καλά εκπαιδευμένο και ευσυνείδητο επαγγελματία, που κατέχει άριστη γνώση της ανθρώπινης ανατομίας και χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης.

Πονάει ο βελονισμός;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν αρκετά από τις σύριγγες στο ότι είναι πολύ λεπτότερες, με διάμετρο που αντιστοιχεί περίπου στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα καθώς η βελόνα εισάγεται. Οι περισσότεροι το περιγράφουν όμως ως κάτι ανώδυνο.

Αυτό που συμβαίνει μετά την εισαγωγή της βελόνας είναι πολύ πιο σημαντικό: οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ένα μυρμήγκιασμα, ένα μούδιασμα γύρω από την περιοχή ή έναν ήπιο ηλεκτρισμό που ακτινοβολεί μακριά από το σημείο της βελόνας. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν υψηλή κλινική σημασία καθώς υποδηλώνουν ότι το σημείο επηρεάστηκε θετικά.

Ο βελονισμός έχει παρενέργειες;

Όχι, υπό την προϋπόθεση ότι θα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Ο βελονισμός είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος, προσφέροντας μια αίσθηση χαλάρωσης και γενικής ευημερίας μετά από έναν κατάλληλο αριθμό θεραπειών.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;

Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθώς εξαρτάται από πολλές μεταβλητές όπως η φύση της πάθησης, η γενική κατάσταση της υγείας και η διάρκεια της πάθησης. Βέβαια, δεν είναι σπάνιο η βελτίωση να παρατηρηθεί μετά από τις πρώτες συνεδρίες.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι ο βελονισμός πλέον στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως μια σοβαρή εναλλακτική θεραπεία και αυτό διότι έχουν φανεί τα άριστα αποτελέσματα του, με εξέχουσα θέση τις ορθοπεδικές παθήσεις.

Μην φοβηθείτε στην ιδέα της βελόνας, το αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει.

 

Σερασίδης Χαράλαμπος

Ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βελονιστής Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ειδικευθείς στη Γερμανία

Related posts