banner
banner
banner
banner

Αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου Παρόν και μέλλον

Αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου Παρόν και μέλλον

Αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας (minimally invasive surgery – MIS), κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου (αρθροσκόπιο), έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα και παθολογίες. Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και επιτρέπει στο χειρουργό να παρέμβει άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του ώμου. Στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και οι παθολογίες της άρθρωσης του ώμου. Σήμερα, οι επεμβάσεις αυτές είναι δυνατό να γίνουν με περιοχική αναισθησία (χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας), έχουν εξαιρετικά χαμηλή νοσηρότητα και επιτρέπουν την έξοδο του ασθενούς από την κλινική συνήθως την ίδια μέρα, όπως και ταχύτατη, ασφαλή επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο καθημερινής και αθλητικής δραστηριότητας.

Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι :

  1. Η ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (Rotator cuff), παθολογία ιδιαίτερα επώδυνη που μπορεί να προκύψει μετά από τραυματισμό, αλλά και λόγω φθοράς των ιστών. Η ρήξη του τένοντα, ακόμη και μεγάλη σε μέγεθος, μπορεί να συρραφεί και να αποκατασταθεί με πλήρως αρθροσκοπική τεχνική, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί ο πόνος και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργικότητα του ώμου.
  2. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, όπου αναπτύσσεται ένα ευμέγεθες οστεόφυτο στο οστούν του ακρωμίου, επάνω στο οποίο προστρίβεται ο τένοντας του υπερακανθίου, με αποτέλεσμα φθορά του τένοντα και έντονο άλγος κατά την κίνηση. Αυτό αποκαθίσταται πλήρως με την αρθροσκοπική αφαίρεση του αστεοφύτου και την πλήρη απελευθέρωση του τένοντα.
  3. Η αστάθεια του ώμου, όπου μετά από τραυματικό εξάρθρημα προκαλείται αποκόλληση και χαλάρωση σημαντικών συνδέσμων του ώμου, που, όταν είναι ακέραιοι, διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό τη σταθερότητά του. Ο πιο πάνω τραυματισμός είναι συχνός σε αθλούμενους. Η αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου (βλάβη Bankart) μαζί με όλα τα συνοδά προβλήματα αποκαθίσταται αρθροσκοπικά με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας, με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να μπορέσει να επιστρέψει ταχέως και με ασφάλεια σε υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, χωρίς κίνδυνο νέου εξαρθρήματος.
  4. Η βλάβη SLAP, όπου αποκολλάται η έκφυση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα, συνήθως μετά από τραυματισμό, είναι παθολογία ιδιαίτερα επώδυνη, συχνή σε αθλητές του βόλεϊ, του χάντμπολ και σε ρίπτες. Η αποκόλληση του τένοντα του δικεφάλου αποκαθίσταται αρθροσκοπικά και τα συμπτώματα όπως ο πόνος και η απώλεια κίνησης υποχωρούν ταχύτατα και πλήρως.
  1. Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τεμαχίων ή οστεοφύτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κίνησης και την ύφεση του πόνου.

Οι ανωτέρω επεμβάσεις είναι τεχνικά απαιτητικές, όμως σήμερα στα χέρια χειρουργών εξειδικευμένων στην αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου και των αθλητικών κακώσεων, γίνονται υπό περιοχική αναισθησία με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους γύρω ιστούς και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η έξοδος του ασθενούς από την κλινική είναι δυνατή ακόμη και την ίδια ημέρα και μετά την επέμβαση ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης. Η επάνοδος στις καθημερινές ασχολίες και την εργασία επιτρέπεται συνήθως εντός μερικών εβδομάδων, ενώ η επιστροφή σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά από 2 έως 3 μήνες.

Dr Δημήτριος Καράταγλης, MD, PhD.

Oρθοπαιδικός Χειρουργός