banner
banner
banner
banner
banner

Αποτοξίνωση! Τι είναι ακριβώς; Πότε την χρειάζεσαι;

Αποτοξίνωση! Τι είναι ακριβώς; Πότε την χρειάζεσαι;

Με τον Φαρμακοποιό, Γεώργιο Αρσλάνογλου.

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού ενεργοποιόυνται.

Σύμφωνα με τον απόλυτο επιστημονικό ορισμό οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, πεπτίδια, ή πρωτεΐνες πουμπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με επαφή ή με απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς. Οι τοξίνες ποικίλλουν πολύ στην δραστικότητά τους, κυμαινόμενες από συνήθως μικρή (όπως το κεντρί μέλισσας) σε σχεδόν άμεσα θανατηφόρες (όπως η αλλαντοτοξίνη )Οι τοξίνες είναι χρήσιμες στους οργανισμούς που παράγονται για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, το δηλητήριο του φιδιού σκοτώνει ή ακινητοποιεί το θήραμά του, ενώ το κυάνιο που παράγεται από ορισμένα φυτά λειτουργεί ως άμυνα ενάντια στη βρώση των φυτών αυτών.

Ο όρος «τοξίνη» αρκετά συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα όταν γίνεται αναφορά στις «τοξικές ουσίες», ουσίες δηλαδή που εισέρχονται και προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Οι τοξικές ουσίες μπορεί να προέρχονται από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα,επεξεργασμένες τροφές (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), φάρμακα, κάπνισμα, αλκοόλ, καφείνη, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα,το νερό ακόμα και τον αέρα και δεν παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς. Και σε αυτή τη περίπτωση
ωστόσο, η διαδικασία αποβολής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ίδια με την αποτοξίνωση, γι’αυτό και ίσως η σύγχυση με τη χρήση του όρου.

Επίσης τοξίνη μπορεί είναι οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και πολύ θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες μπορεί να μετατραπούν σε τοξίνες αν τις λάβουμε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι οτι και οι υπερβολικές ποσότητες νερού μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα που εμφανίζεται με υπονατριαιμία (χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου στο αίμα) με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Η δηλητηρίαση από νερό είναι πολύ συχνή σε ασκούμενους σε αθλήματα αντοχής και υπεραντοχής, και γίνεται η δεύτερη αιτία κατάρρευσης (σοκ) σε αγώνες αντοχής που η διάρκειά τους ξεπερνά τις 4 ώρες.

Ακόμη είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση είναι ή φυσική διαδικασία με την οποία ο οργανισμός αποβάλλει ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές (τοξίνες). Πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία η οποία διεξάγεται από διάφορα όργανα όπως:
• Συκώτι: Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών
στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) Τα ένζυμα στο συκώτι διασπούν τις βλαβερές ουσίες.
• Νεφρά: Τα νεφρά «φιλτράρουν» τις ουσίες που πρέπει να αποβληθούν.
• Έντερο: Το λεπτό έντερο επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά και τις τοξίνες και ωθεί το υλικό που δεν μπορεί να απορροφηθεί στο παχύ έντερο.
• Δέρμα: Το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα και της λιπαρότητας του δέρματος (σμήγμα).
• Λεμφική Κυκλοφορία: Το σύστημα αυτό μεταφέρει τις ουσίες και τις τοξίνες που πρέπει να αποβληθούν στους λεμφαδένες, όπου επεξεργάζονται και παραδίδονται στο συκώτι.
• Πνεύμονες: Οι πνεύμονες «φιλτράρουν» τα αποβλητέα αέρια που παράγει ο οργανισμός.

Η αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα σε 3 φάσεις:
1. Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες.
2. Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα.
3. Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα).

Ο οργανισμός μας έρχεται αντιμέτωπος με τις τοξίνες καθημερινά, και παρόλο που το σύστημα αποτοξίνωσής του είναι ικανό να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες, προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν περισσότερες τοξίνες εισέρχονται στον οργανισμό απ’ όσες αυτός μπορεί να χειριστεί. Η υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξίνες έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων συμπτωμάτων όπως:

• Διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία και γενικευμένη ανησυχία.
• Κακοσμία του σώματος και δύσοσμη αναπνοή
• Εξάντληση και χρόνια κόπωση.
• Φλεγμονώδη προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα, τα οποία επιδεινώνονται διαρκώς
• Προβλήματα με την πέψη.
• Ανάπτυξη ελκών ή/και αιμορροΐδων.
• Επιδείνωση σε ακμή, ψωρίαση, έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.
• Κυτταρίτιδα.
• Απώλεια της πνευματικής διαύγειας.
• Πόνοι σε μυς και αρθρώσεις.
• Επιδείνωση των συμπτωμάτων της έμμηνης ρύσης.
• Συμφόρηση.

Γι’αυτό θα πρέπει να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε καθημερινά την φυσιολογική διαδικασία της αποτοξίνωσης. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα εξής:
Γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle): Το σημαντικότερο φλαβονοειδές που περιέχει είναι η σιλυμαρίνη, η οποία προκαλεί αλλαγές στη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων που καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο ξένων ουσιών στα κύτταρα, προστατεύοντας έτσι το ήπαρ από τις τοξίνες. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη διαθέτει αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φαίνεται επίσης ότι βελτιώνει την ικανότητα του ήπατος να αναγεννιέται.
Αγκινάρα: Η κύρια η επίδρασή της είναι στη μείωση της κακής χοληστερίνης LDL. Επίσης διεγείρει την παραγωγή της χολής, αυξάνει τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζει το ήπαρ από το συσσωρεμένο λίπος.
Πικραλίδα: είναι ένα ελληνικό φυτό που χαρακτηρίζεται ως το ισχυρότερο και ταυτόχρονα το καλύτερο φυσικό διουρητικό, ενώ ωφελεί ιδιαίτερα τον οργανισμό σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών.
Σημύδα: χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως διουρητικό, βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό.
Πρασινο τσαι: Οι κατεχίνες που περιέχει, ειδικά η επιγαλλοκαχετίνη, έχουν ισχυτρή αντιοξειδωτικής δράση και συλλέγουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν το DNΑ.
Χλωρέλλα: Μικροσκοπικό πράσινο φύκι του γλυκού νερού. Θεωρείται υπερτροφή καθώς είναι το πιο πλούσιο φυτό σε χλωροφύλλη (4 φορές περισσότερο από τη σπιρουλίνα) Η χλωρέλλα αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα (χρώμιο, ψευδάργυρος, υδράργυρος, μόλυβδος), που συσσωρεύονται στον οργανισμό κυρίως μέσω της διατροφής. Δεσμεύει τις τοξίνες και τις αποβάλλει με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό, μέσω του εντέρου. Επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες.

Βασικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε:
• Πρέπει να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά.
• Επιλέγουμε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες.
• Νερό. Ποτέ δεν εχουμε πιεί αρκετό! τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα!
• Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/ καστανό ρύζι).
• Πρέπει να ασκούμαστε έστω και λίγο σε τακτική βάση. Τρείς ημέρες την εβδομάδα απο μισή ως μία ώρα μετριας εντασης ασκηση, για παραδειγμα γρηγορα περπάτημα, είναι μια καλή αρχή.
• Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τη ζάχαρη!

 

Related posts