banner
banner
banner
banner
banner

Αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας

Αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας

Με τον Χρήστο Δετέογλου.

Αναλόγως τον βαθμό και το αίτιο της απώλειας ακοής σε ένα παιδί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα σε συνδυασμό με λογοθεραπεία και βοηθητικές συσκευές ακοής. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία ότι το νεογέννητο ή μεγαλύτερο παιδί παρουσιάζει απώλεια ακοής συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να σας καθοδηγήσει πώς θα πρέπει να κινηθείτε ώστε να ελεγχθεί η ακοή του παιδιού.

Εάν για παράδειγμα το παιδί έχει υπερβολικό κερί, λοίμωξη στα αυτιά ή κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλεί παροδική απώλεια ακοής, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ παιδιών, ώστε να αποκατασταθεί η σωστή ακοή στο παιδί.

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η ικανότητα ακοής σε πολύ μικρά βρέφη ακόμη και 6 μηνών, τα οποία λόγω της μη δυνατότητας συνεργασίας δεν μπορούν να κάνουν τις κλασσικές ακουολογικές εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις είναι ανώδυνες και μη παρεμβατικές.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο μέσω που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με απώλεια ακοής να ακούσουν καθαρά. Υπάρχουν πολλές ιδιαίτερα εξελιγμένες λύσεις σε αυτόν τον τομέα για παιδιά με μέτρια έως και πολύ μεγάλη βαρηκοΐα που προσφέρουν υψηλής ποιότητας, καθαρό και φυσικό ήχο. Υπάρχουν λύσεις που είναι ανθεκτικές στη σκόνη και στο νερό για να αντέχουν τις δοκιμασίες στις οποίες μπορεί ένα παιδί να τις υποβάλει, καθώς και πολιτική αντικατάστασης με πολύ χαμηλό κόστος σε περίπτωση σημαντικής βλάβης ή καταστροφής τους για τα πρώτα χρόνια της χρήσης τους. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας για να σας ενημερώσουν για τις καλύτερες λύσεις για την περίπτωσή σας.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποτελούν χειρουργικά εφαρμοζόμενες συσκευές που ερεθίζουν απευθείας το ακουστικό νεύρο με ηλεκτρικό σήμα. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν επίσης μία εξωτερική συσκευή που μοιάζει οπτικά με ένα μεγάλο ακουστικό βαρηκοΐας και πολλές εταιρίες φτιάχνουν και ειδικά μοντέλα για βρέφη για την πιο άνετη και ασφαλή
εφαρμογή τους. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε βρέφη και παιδιά που δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανεξάρτητα από το μέσο αποκατάστασης που έχει χρησιμοποιηθεί, δε θα πρέπει να παραληφθεί η παρέμβαση στο παιδί με λογοθεραπεία. Αυτή θα το βοηθήσει ώστε να μπορέσει να αναπτύξει σωστή και καθαρή ομιλία, πάντα σε συνδυασμό με τη χρήση των σωστών βοηθημάτων ακοής.

Οι βοηθητικές συσκευές ακοής αποτελούν συστήματα του είτε είναι ενσωματωμένα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα για να μπορέσει το παιδί να έχει πιο ποιοτική και καθαρή αντίληψη της ομιλίας στο χώρο της λογοθεραπείας, της τάξης και όπου αλλού μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία κατανόησης της ομιλίας. Μπορούν να συνδέσουν επίσης τα ακουστικά του παιδιού με την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το tablet.

Το πιο σημαντικό και δυνατό μέσo παρέμβασης είναι πάντοτε η έγκαιρη κινητοποίηση.

 

Related posts