banner
banner
banner
banner
banner
banner

ΈΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ  «Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη»

ΈΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ   «Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη»

 

Την καθοριστική συμβολή του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στο «ΞΕΝΑΓΟ».

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της σύστασης Ειδικής Διεύθυνσης για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων αλλά και τους νέους τουριστικούς προορισμούς.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η προκήρυξη και νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ σημείωσε ότι άμεσα θα γίνει η επίσημη αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών, που θα ανέλθουν σε 90 σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΡ: Κυρία υπουργέ θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια σύντομη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του τουρισμού για το 2016 και να μας πείτε πως βλέπετε την επόμενη διετία;

ΑΠ: Το 2016 με πολύ στενευμένες  ενέργειες διατηρήσαμε την ισχυρή θετική δυναμική του τουρισμού μας μετά από το ρεκόρ του 2015 και παρά τους αστάθμητους παράγοντες και τις πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή που επηρέασαν τον παγκόσμιο τουρισμό. Φέραμε 1 εκατομμύριο περισσότερους επισκέπτες στο εννεάμηνο, μία αύξηση περίπου 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και το 2016 για πρώτη φορά οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα υπερβούν τα 27 εκατομμύρια. Οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, με πληρότητες στην Αθήνα έως και 100% και πάνω από 85% σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Οι εξαιρετικές επιδόσεις τα δύο τελευταία χρόνια, και παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες, είναι αποτέλεσμα της νέας τουριστικής πολιτικής μας που σχεδιάσαμε το 2015 και ξεκινήσαμε άμεσα να εφαρμόζουμε με ορίζοντα τετραετίας. Έχουμε πλέον δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε ο τουρισμός μας να συνεχίσει την ισχυρή ανοδική του πορεία τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στους δέκα πιο δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς του παγκόσμιου ταξιδιωτικού κοινού.

ΕΡ: Όραμά σας είναι να έχουμε τουρισμό 365 μέρες. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

ΑΠ: Η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο. Η πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά μας, η απαράμιλλης ομορφιάς φύση της ενδοχώρας και των νησιών μας που προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα, το εξαιρετικό μας κλίμα και η ζεστή ελληνική φιλοξενία, καταστούν τη χώρα μας ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο, για όλες τις ηλικίες και κάθε είδους διακοπές για οικογένειες, ζευγάρια, για ταξίδια με φίλους και μεμονωμένους ταξιδιώτες. Αναδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, και προωθούμε τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και νέους τουριστικούς προορισμούς, που μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό όλο το χρόνο. Δίνουμε έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό και τις περιηγήσεις στους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, που θέλουμε οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά. Αναπτύσσουμε και προβάλλουμε τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, τον συνεδριακό, τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, τις κρουαζιέρες και το yachting, τον τουρισμό πολυτελείας, το city-break , τη μοναδική μας γαστρονομία, τον χει- μερινό τουρισμό, τον αθλητικό και προπονητικό τουρισμό. Είμαστε σε συνεργασία με τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την στοχευμένη προώθηση και προβολή των θεματικών τουριστικών προϊόντων στις ξένες τουριστικές αγορές, τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες που ανοίγουμε. Στο Υπουργείο σχεδιάζουμε τη σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε για πρώτη φορά οργανωμένα και συνολικά στην Ελλάδα να καταρτίσουμε το πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης των θεματικών προϊόντων και των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού.

ΕΡ: κα. Κουντουρά παρουσιάστε μας τη στρατηγική ανάπτυξη προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό;

ΑΠ: Η στρατηγική μας κινείται σε έξι άξονες με στόχο το συνεχή εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου έως και το Νοέμβριο και φέτος αποτυπώθηκε σε αύξηση 7% των αφίξεων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και άνοδο των κρατήσεων για το Νοέμβριο. Προωθήσαμε το θεματικό τουρισμό προσελκύοντας επισκέπτες όλο το χρόνο, και προβάλλουμε νέους ελληνικούς προορισμούς που επιθυμούμε να καταστούν εξίσου δημοφιλείς στο εξωτερικό. Με στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων, ανοίξαμε νέες αγορές με τεράστια δυναμική όπως η Μέση Ανατολή, η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα και το 2016 έχουμε διψήφια αύξηση στις αφίξεις από αυτές τις τουριστικές αγορές. Επιδιώξαμε νέες απευθείας πτήσεις, ως το «κλειδί» για την δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού. Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση των ΈΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ «Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη» 17 υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μέσω του ΕΟΤ υλοποιούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα δράσεων στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει προγράμματα συνδιαφήμισης με τους κορυφαίους tour operators του εξωτερικού, διαφημιστικές εκστρατείες με ισχυρή παρουσία στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε στρατηγικά επιλεγμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα παγκόσμιας εμβέλειας και σε επιλεγμένες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις όπου διεξάγουμε B2B και Β2C συναντήσεις. Επίσης, το 2016 διοργανώσαμε περισσότερα από 160 ταξίδια εξοικείωσης για ξένους δημοσιογράφους και κορυφαίους T.O’s από χώρες στόχους.

 ΕΡ: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πρώτα τις αφόρητες πιέσεις λόγω του προσφυγικού. τι θα κάνετε για αυτό π.χ. προγράμματα ενίσχυσης;

ΑΠ: Η στήριξη των νησιών μας στο Αν. Αιγαίο αποτέλεσε κυβερνητική προτεραιότητα. Καταρτίσαμε στις αρχές της χρονιάς σχέδιο επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις και που αδικήθηκαν από την διαρκή αρνητική δημοσιότητα και την αναπαραγωγή εικόνων υπερβολής από ελληνικά και ξένα μέσα. Προβάλλαμε εντατικά και στοχευμένα τα πανέμορφα νησιά μας, μέσα από τα προγράμματα συνδιαφήμισης με τους μεγαλύτερους ξένους tour operators, τη διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ στις παγκόσμιες online ταξιδιωτικές πλατφόρμες σε δορυφορικά δίκτυα, την καμπάνια για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και την προνομιακή συμμετοχή τους στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις. Επίσης διοργανώσαμε 40 και πλέον ταξίδια εξοικείωσης για tour operators δημοσιογράφους, travel bloggers και ξένα ΜΜΕ που προέβαλαν την ομαλότητα και ελκυστικότητα των προορισμών στις χώρες τους. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και με βίντεο κλιπ παραγωγής του ΑΠΕ-ΜΠΕ που διοχετεύσαμε στο εξωτερικό μέσω των γραφείων της Γ.Γ. και των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού, αναδείξαμε την ασύγκριτη ομορφιά τους και τις θετικές εντυπώσεις των επισκεπτών τους μέσα από προσωπικές μαρτυρίες.

Στηρίξαμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για το ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ που προέβλεπε για τους δικαιούχους δωρεάν και διπλάσιες ημέρες διακοπών στα νησιά αυτά έως και τον Νοέμβριο, και από κοινού με τις Ενώσεις Ξενοδόχων αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα, να ενισχύσουμε προοδευτικά τη ζήτηση και κάποιοι προορισμοί έχουν ήδη πλέον ανακάμψει, όπως επισήμαναν με δηλώσεις τους και οι εκπρόσωποι των ενώσεων ξενοδόχων . Συνεχίζουμε μέσα από νέες συμφωνίες με τους μεγάλους tour operators και με συνεχιζόμενες δράσεις εντατικής προώθησης και προβολής για το 2017 και ήδη τα πρώτα μηνύματα που έχουμε είναι πολύ θετικά.

ΕΡ: Στα συρτάρια του το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανακοινώσατε στη Βουλή έχετε περίπου 160 επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Μιλήστε μας για αυτές σας παρακαλώ και τι σημάνει για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες;

ΑΠ: Η δυναμική του τουρισμού μας αποτυπώνεται στην υψηλή ζήτηση για νέες επενδύσεις που στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε με επίκεντρο στην ποιότητα. Προωθούμε περίπου 150 επενδυτικά έργα που υποβλήθηκαν από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση αντίστοιχων μονάδων σε όλη τη χώρα. Επίσης, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται 15 μεγάλες επενδύσεις Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. Ιδιαίτερα στηρίζουμε τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Μέσω του ΕΣΠΑ 20140-2020 προκηρύξαμε το πρόγραμμα για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ. Η ανταπόκριση υπερκάλυψε το πρόγραμμα, εξέλι- ξη που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα. Σύντομα σχεδιάζουμε την προκήρυξη και νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλύσαμε οριστικά χρόνια προβλήματα στο πλαίσιο λειτουργίας και τις αδειοδοτήσεις  των επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους τουριστικούς κλάδους. Προχωράμε επίσης ταχύτατα στην επίσημη αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών, που θα ανέλθουν σε 90 σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να προωθήσουμε άμεσα νέες επενδύσεις σε ιαματικές εγκαταστάσεις και σε υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, και παράλληλα να αναδείξουμε νέους τουριστικούς προορισμούς. Στόχος μας είναι οι νέες τουριστικές επενδύσεις να δημιουργήσουν νέες και σταθερές πηγές εσόδων και απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες, σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ο τουρισμός είναι τομέας υψηλής ευθύνης και προτεραιότητας, διότι είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι η εθνική μας δύναμη και συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

 Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Τουρισμού

 

Related posts